Mięso z laboratorium dla psów? Ten startup pracuje nad bezmięsnym mięsem dla psów

Czy wasz pies poczuje różnicę?
.get_the_title().

Wy ograniczacie jedzenie mięsa, a tymczasem wasz pies nie wyobraża sobie bez niego życia i najchętniej nie jadłby niczego innego? Spokojnie, nie zamierzamy przekonywać was do tego, że wasz pies powinien zostać weganinem – technicznie jest to możliwe, ale wymaga specjalistycznej wiedzy. Jednocześnie jednak należy pamiętać o tym, że dieta bogata w mięso to większy ślad węglowy, a więc psy są odpowiedzialne za znaczną część emisji gazów cieplarnianych w waszych domach. Jeśli więc troska o planetę jest wam bliska, informacja o bezmięsnym mięsie dla psów, nad którym pracuje startup Bond Pet Foods, powinna was zainteresować.

Startupowi udało się odtworzyć w laboratorium kurze białko i nie ucierpiała przy tym ani jedna kura!

Było to możliwe dzięki Indze – kurze żyjącej na farmie w Lindsborgu w Kansas – od której pobrano próbkę krwi, by określić kod genetyczny białka kurczaka. Następnie połączono go z drożdżami, tworząc w procesie fermentacji białko, które jest identyczne z białkiem pochodzenia zwierzęcego. Inspiracją było tu Impossible Foods i inne tego typu firmy, które tworzą wegańskie odpowiedniki mięsa, wykorzystując do tego proces fermentacji. Jak mówi startup, gotowy produkt będzie miał dokładnie takie same wartości odżywcze jak białko z kurczaka.

Wyświetl ten post na Instagramie.

How do we make delicious, nutritious chicken protein, without the animal? Our process stands on the shoulders of the world’s cheesemakers and burger pioneers like Impossible Foods, who use fermentation to make proteins and enzymes that make cheese, cheese and the Impossible, impossible. We’re just reassembling the process to make high-quality meat protein that dogs and cats can thrive on. Swipe through our gallery to see how it works. 1. First, we took a tiny, harmless sample of blood from a beautiful heritage hen in Lindsborg Kansas. Meet Inga, who is retired to live out her days on her Kansan pasture. 2. Next, from Inga’s sample, we extract the genetic code for the best types of chicken proteins to nourish dogs and cats, and couple it with a strain of food-grade yeast. 3. Then, we ferment this yeast in a tank, just like those big vessels at your local brewpub, feeding it the best vegan ingredients including simple sugars, vitamins and minerals. 4. & 5. Once it’s fully fermented, we pull it from the vessel in a format that’s diced, and then gently dry and grind it into a fine powder. 6. Finally, this concentrated, cultured chicken protein is ready for prime time, to be mixed into a variety of pet foods- be it a baked treat, kibble, freeze-dried or dehydrated recipe. This process may seem sci-fi, but it’s been used for nearly half a century to make things many of us eat and consume every day. And very soon, real chicken protein that will give our pets high nutrition made in a more responsible, sustainable and humane way.

Post udostępniony przez Bond Pet Foods (@bondpetfoods)

Nasze wstępne testy z psimi ochotnikami były bardzo obiecujące, a wartości odżywcze naszego produktu, jego smak i strawność tylko poprawią się na naszej drodze do komercjalizacji. Zespół naukowy Bond pracuje też nad produkcją innych białek mięsnych, które powstają w wyniku podobnego procesu fermentacji. Udany prototyp kurczaka pokazuje potencjał naszej technologii, dzięki której można stworzyć pełne portfolio białek zwierzęcych do spożycia przez zwierzęta domowe i nie tylko – mówi Pernilla Audibert, współzałożycielka Bond Pet Foods. Brzmi kusząco? Niestety receptura jest w fazie wstępnej, a przed startupem jeszcze długa droga, więc wszyscy entuzjaści tego pomysłu powinni się uzbroić w cierpliwość.

Gotowy produkt Bond Pet Foods ma trafić do sklepów dopiero w 2023 roku.

Zdjęcie główne: Chris Benson/Unsplash
Tekst: NS

Banner Image Banner Image
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: