Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Alcarelle, czyli odpowiednik alkoholu, który nie powoduje kaca

Dodatkowo syntetyczny alkohol nie szkodzi wątrobie.
.get_the_title().

Alcarelle to nowy syntetyczny odpowiednik alkoholu, który już za jakiś czas może pojawić się na sklepowych półkach. Opracowany został przez naukowców na czele z prof. Davidem Nuttem, psychiatrą i psychofarmakologiem który współpracował kiedyś z brytyjskim rządem. Współpraca zakończyła się jednak, gdy publicznie stwierdził, że alkohol jest bardziej niebezpieczny niż wiele narkotyków, w tym kokaina czy heroina.

Nutt pozostaje przy swoim zdaniu i utrzymuje, że gdyby alkohol został wymyślony dziś, zakazano by go natychmiast ze względu na jego szkodliwość.

Chyba właśnie dlatego profesor poświęcił się badaniom nad bezpieczniejszą alternatywą dla procentów, najpierw sprawdzając działanie alkoholu na receptory GABA, zadaniem których jest wiązanie y-aminokwasów. Następnie Nutt wyodrębnił 15 rodzajów receptorów GABA. Udało mu się określić, które z nich odpowiadają za przyjemny efekt upojenia alkoholowego, a które – za kaca.

Dzięki temu profesorowi udało się stworzyć syntetyczny alkohol, który nie powoduje następnego dnia skutków ubocznych, a do tego jest przyjazny dla wątroby. Póki co Nutt testował nowy napój tylko na sobie i grupie naukowców, z którą współpracuje. Aby Alcarelle weszło na rynek, niezbędne są jednak poważniejsze teksty. Badacze mają je w planach i zakładają, że ich wynalazek zostanie dopuszczony do stosowania jako składnik produktów spożywczych w ciągu najbliższych 5 lat.

Alcarelle ma jednak jeden minus – sam twórca mówi, że nie jest zbyt smaczne i powinno się je pić w drinkach.

To z pewnością nie odstraszy jednak potencjalnych kupujących, dla których picie alkoholu bez martwienia się o kaca, który przyjdzie następnego dnia, z pewnością brzmi jak spełnienie marzeń.

Tekst: NS

SURPRISE