Oto lek na kaca wg jednego z lepszych szefów kuchni na świecie
Uniwersalny lek na kaca od czasu do czasu byłby naprawdę potrzebny. Czasami ciężko sobie dojść do siebie po udanej imprezie. Bywa, że czujemy się jak worek na śmieci. Nie będziemy wam jednak oferować tak banalnych recept jak picie wody z sokiem z cytryny. Przed Wami rada od samego Fergusa Hendersona, jednego z najlepszych szefów kuchni świata. Pochodzi z Anglii, z Londynu. Jakiś czas temu otworzył restaurację St John, w której codziennie zmienia się menu. Później otworzył drugą – St John Bread and Wine. Obie miejscówki są uwielbiane nie tylko przez Brytyjczyków, ale również przez turystów.
Przyznał się, że czasami lubi sobie pozwolić na drinka. O leku na kaca dowiedział się od swojego ojca i sam go przetestował. Okazuje się, że to naprawdę działa!
Oto przepis: należy wymieszać Fernet (gorzka wódka ziołowa, która ma ponad 40 ziół i zawiera około 40 proc. alkoholu) i likier miętowy.
Żeby przygotować ten zbawienny napój, należy wlać do szklanki 25ml likieru, 25ml Fernetu i dodać lód. Ta mieszanka szybko postawi Cię na nogi!
P.S. Henderson nalega, aby nie zwracać uwagi na kolor.