Brytyjska firma stworzyła ofertę wypadów na narty do Francji w ramach „Wegańskich tygodni”
![Brytyjska firma stworzyła ofertę wypadów na narty do Francji w ramach „Wegańskich tygodni” .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2018/11/1511407_1083691511694760_7952140555174243856_n.jpg)
Strona Lonley Planet pod koniec 2017 roku prognozowała, że wyjazdy dla wegan i wegetarian staną się najgorętszym trendem kolejnych lat. I faktycznie – na rynku turystycznym zaczęło pojawiać się coraz więcej tego typu ofert. Co ciekawe, korzystają z nich nie tylko osoby niejedzące mięsa czy ogólnie produktów odzwierzęcych, ale także mięsożercy. Jest to dla nich pewien rodzaj atrakcji i odmiany od codziennego jadłospisu. Nie bez znaczenia są też korzyści, które niesie dieta wege.
A jeśli połączymy ją ze sportem, to wyjdzie nam z tego naprawdę zachęcające combo.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/11/1393529_603186513078598_1744348447_n.jpg)
Z takiego założenia wyszli właściciele Ski Beat, firmy zajmującej się organizacją wyjazdów narciarskich do Francji. Brytyjska firma zapewnia przelot, a także zakwaterowanie i opiekę w jednym z 54 domków położonych w najatrakcyjniejszych zimowych francuskich resortach.
W tym roku Ski Beat zdecydowało się wprowadzić do swojej oferty „Wegańskie tygodnie”.
– Jeszcze 10 lat temu sytuacja, kiedy ktoś prosił o specjalne menu, należała do rzadkości – mówi dla portalu Snow Guide Sales Marketnig & Director Laura Hazell. – Teraz mamy tak wiele zapytań i preferencji dotyczących jedzenia, że postanowiliśmy zrobić tematyczne tygodnie dedykowane klientom, którzy nie mogą lub nie chcą jeść określonych potraw.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/11/20818951_1563527630377810_4445404684286890679_o.jpg)
Ski Beat sam rekrutuje gospodarzy domków, którzy zajmują się narciarzami podczas ich pobytu we Francji, w tym również przygotowują ich posiłki. Oprócz tego, że wymogiem jest, aby osoba na tym stanowisku miała opanowaną sztukę gotowania na bardzo wysokim poziomie, to dodatkowo – już na miejscu – każdy pracownik przechodzi odpowiednie szkolenie.
Gospodarze uczą się, jak przygotować potrawy dla osób nietolerujących danego składnika czy alergików. Dzięki temu są w stanie ugotować coś pysznego dla każdego narciarza.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/11/463013_362392607157991_187002179_o.jpg)
Wprowadzenie „Wegańskich tygodni” do oferty zdecydowanie ułatwi gospodarzom sprawy organizacyjne dotyczące zakupów i gotowania. Dzięki temu będę mogli jeszcze lepiej podejmować swoich gości. Ta oferta przede wszystkim ma jednak zachęcić wegan do korzystania z usług właśnie tej, przyjaznej im firmy.
Plus w przypadku zgłoszenia swojego udziału w takim właśnie wyjeździe goście będą czuć się pewniej co do tego, że ich wymogi zostaną spełnione.
Towarzyszące im osoby mięsożerne będą mogły wybrać między mięsnym menu a opcją wege. Ski Beat prorokuje, że wiele osób skusi się właśnie na ten drugi jadłospis.
Działania Ski Beat są może jednymi z pierwszych tak jasno komunikowanych i przedstawionych jako konkretna oferta dla narciarzy, ale obstawiamy, że wegetariańskie i wegańskie menu – choćby w jakiejś podstawowej formie – trafiło już pod strzechy większości restauracji i hoteli w zimowych resortach.
Zdjęcia użyte w tekście pochodzą z Facebooka Ski Beat
Tekst: Kinga Dembińska