Cmentarz w restauracji

W Indiach działa restauracja, w której stoliki są poustawiane pomiędzy grobami zmarłych.
.get_the_title().

Wiedzieliśmy, że w niektórych kulturach (np. u Romów), rodzinne ucztowanie przy grobach jest formą zamanifestowania pamięci o zmarłych i okazania im szacunku. Nie sądziliśmy jednak, że ten zwyczaj może być inspiracją dla dość osobliwego formatu gastronomicznego. Tak stało się w Indiach, w miejscowości Ahmedabad, gdzie powstała restauracja, w której stoliki są poustawiane pomiędzy mogiłami.

The New Lucky Restaurant została wybudowana na terenie starego cmentarza muzułmańskiego. Jej właściciel, Krishan Kutti, nie chciał jednak niszczyć 12-stu grobów i przenosić szczątków w inne miejsce, dlatego postanowił, że staną się częścią lokalu. Szybko okazało się, że to wcale nie przeszkadza okolicznym klientom wierzącym, że zmarli mogą być zwolennikami świętych Sufi, którzy żyli na terenie miasta w XVI wieku. – Cmentarz przyniósł mi szczęście. Biznes kwitnie właśnie dzięki grobom, bo one dają moim klientom wyjątkowe doświadczenie – komentuje założyciel The New Lucky Restaurant w wywiadzie dla Mirror.

TRAVEL