Festiwal Piwa w Browarach Warszawskich powraca w ten weekend

Trwa właśnie druga edycja Festiwalu Piwa w Browarach warszawskich, sprawdziliśmy więc, co czeka na Was, jeśli zdecydujecie się go odwiedzić.
Beer pairing
Beer pairing, czyli opracowanie menu pasującego do piwa, to nie lada wyzwanie, ale też wielka przyjemność dla kucharzy, których pomysły zdobędą uznanie piwnych smakoszy. Zmierzą się z nim restauracje i koncepty kulinarne znajdujące się oczywiście na terenie Browarów Warszawskich. Wśród restauracji, które oferują w czasie trwania Festiwalu specjalną kartę, znalazły się: Bombaj Masala, Baken, Nine’s, Olivos, Sakana, Sobremesa, Wyraj, Bakery Browary Warszawskie oraz lokale z Food Hall Browary (Octo Pizza Pasta, Boston Burger, A’Panu Occo).
Zwiedzanie Browarów Warszawskich z przewodnikiem
W trakcie drugiej edycji Festiwalu miłośnicy rzemieślniczego piwa będą mogli odkryć tajemnice piwowarstwa u samego źródła. Browar Warszawski otwiera drzwi do swojego serca, zapraszając na niezwykłe zwiedzanie prowadzone przez doświadczonych Piwowarów. Odwiedzający będą mieli okazję zgłębić wiedzę na temat procesu warzenia piwa oraz zrozumieć, jak różne składniki wpływają na jego smak i aromat. Zwiedzanie zaplanowane jest od czwartku do niedzieli, między godziną 12:00 a 18:00. Wstęp wolny. Zapisy na zwiedzanie są dostępne są tutaj.
Koncerty, teatr, imprezy
Podczas Festiwalu Piwa w Browarach Warszawskich nie zabraknie również niezapomnianych doznań kulturalnych i muzycznych, które uzupełnią piwne atrakcje. Organizatorzy przygotowali program rozrywkowy, w którym każdy może znaleźć coś dla siebie. Na scenie wystąpią m.in. Arek Kłusowski, Robert Cichy oraz Resort Komedii.

– Browary Warszawskie mają niezwykłą historię, która warta jest przypomnienia. Właśnie temu służy Festiwal Piwa – nawiązuje do wieloletniej piwowarskiej tradycji Woli, a jednocześnie łączy dzisiejszych smakoszy kraftowego piwa z nowym pomysłem beer pairingu – mówi Karolina Prędota-Krystek, Head Of Food And Beverage. – Jest to doskonały przykład tego, jak Browary Warszawskie tworzą mosty pomiędzy nowoczesnymi konceptami i przeszłością tego miejsca, którą warto pamiętać.
Browary Warszawskie powstały w wyniku rewitalizacji pofabrycznej części warszawskiej Woli, w kwartale wyznaczonym ulicami Grzybowską i Krochmalną.
Obecnie są żywym fragmentem miasta, z trzema nowoczesnymi biurowcami, pięcioma budynkami mieszkaniowymi i czterema obiektami historycznymi: Warzelnią, piwnicami Leżakowni, Willą Fabrykanta i Laboratorium.

Tu, gdzie przed laty warzono najbardziej znane w kraju piwo, powstało świetnie zaprojektowane miejsce, w którym współgrają architektura historyczna i nowoczesna, przestrzenie prywatne i publiczne, zieleń i zabudowania. Poza zaprojektowaną zgodnie z najnowszymi trendami przestrzenią biurową i nowoczesnymi budynkami mieszkalnymi, Browary Warszawskie przyciągają otwartymi, zielonymi przestrzeniami publicznymi i świetnie skrojoną ofertą gastronomiczno-rozrywkową.
Obecnie działa tu około 40 konceptów food and beverage, w tym popularny wśród warszawiaków Food Hall Browary z punktami restauracyjnymi i barami. Potwierdzeniem sukcesu Browarów Warszawskich są także liczne nagrody.
Więcej informacji i szczegółowy harmonogram Festiwalu Piwa dostępne są na wydarzeniu na Facebooku oraz na stronie Browarów Warszawskich.
