Opowieść o przyszłości, którą warto zachować: METAXA Orama

Metaxa wprowadza na rynek Private Reserve METAXA Orama, wyjątkowy trunek produkowany wyłącznie rzemieślniczo i ogłasza nową strategię rozwoju zrównoważonego.

Nie jest to ani brandy, ani koniak, za to łączy owocowe, słodkie i intensywne smaki. Metaxa, bo o niej mowa, to oddzielna kategoria. Premiera Private Reserve Metaxa Orama to nowy rozdział dla Metaxy. – Marka zaangażuje się jeszcze bardziej w zrównoważony rozwój, co jest zgodne z ideą i sposobem, w jaki Metaxa powstaje od samego początku, czyli od 1888 roku – tłumaczy Huity Konstantinidou, Hospitality & Heritage Director w Metaxa, która prowadziła spotkanie w warszawskim Belvedere.

Marka postawiła sobie za zadanie zachowanie upraw winorośli muszkatowych (Muscat) na pięknej egejskiej wyspie Samos, na której znajdują się nie tylko pola uprawne, ale też laboratoria Metaxa oraz Metaxa Liknon, gdzie powstają wina Muscat, starannie dojrzewające destylaty winne i aromatyczne botaniczne składniki śródziemnomorskie. Do dziś 135-letni przepis na Metaxę pozostaje niezmieniony i niemożliwy do skopiowania. Premiera jest tym bardziej wyjątkowa, że po raz pierwszy powstała przy udziale ustępującego i zastępującego go Metaxa Mastera. – Chcieliśmy tym gestem pokazać szacunek dla dorobku i dziedzictwa marki oraz wybitnych rzemieślników dbających o historię – tłumaczy Huity Konstantinidou.

Banner Image
'Przez zmiany klimatyczne coraz trudniej zachować dziedzictwo Metaxy. Dlatego zależy mi, żeby produkować alkohole Metaxa w zrównoważony sposób' – wyjaśnia Konstantinos Kalpaxidis, nowy Metaxa Master.

Dziedzictwo w drodze ku przyszłości

Ekskluzywna Metaxa Private Reserve po raz pierwszy została zaprezentowana w 1992 roku przez ustępującego właśnie Metaxa Mastera. Metaxa Master łączy kompetencje winiarza, gorzelnika i mistrza piwnicy. Nowy Metaxa Master Konstantinos Kalpaxidis jest agronomem i ma szeroką wiedzę naukową w dziedzinie uprawy winorośli. Będzie ściśle współpracować z plantatorami winorośli i wspierać ich w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Moją misją jest zachowanie spójności produktów Metaxa dla następnego pokolenia. Zmiany klimatyczne sprawiają, że zadanie to staje się coraz trudniejsze. Dlatego zależy mi, żeby produkować alkohole Metaxa w bardziej zrównoważony sposób – wyjaśnia Konstantinos Kalpaxidis.

Banner Image
'Orama to po grecku wizja, a nowy trunek wyznacza zmiany i przyjęcie nowej strategii rozwoju zrównoważonego, w którego centrum jest piękna i dzika wyspa Samos' – tłumaczy Huity Konstantinidou, Hispitality, Heritage Director w Metaxa.

Zachowanie dziedzictwa naturalnego wyspy Samos

Metaxa, aby zachować bogatą bioróżnorodność wyspy Samos, wspiera lokalnych plantatorów w przejściu od tradycyjnych praktyk rolniczych do tych opartych na zasadach zrównoważonego rozwoju. Metaxa chce, aby do 2027 roku wszystkie winogrona Muscat pozyskiwane na wyspie zyskały certyfikat zrównoważonego rozwoju.

Na czele tej inicjatywy stoi 'METAXA Orama Collec4ve’. Także winnica domu Metaxa sama uzyskała certyfikat przedsiębiorstwa organicznego z końcem 2023.

Firma oferuje wyższe ceny za winogrona uprawianie przez plantatorów należących do kolektywu oraz rekompensatę dla tych, którzy prowadzą uprawy organiczne.

Banner Image
Banner Image
Private Reserve Orama to pierwszy trunek Metaxa, który powstał wyłącznie z organicznych winogron. Także opakowanie zostało przeprojektowane, by zmniejszyć emisję CO2.

Private Reserve METAXA Orama

Nowa edycja Private Reserve Orama jest pierwszą zawierającą wina z uprawianych w zrównoważony sposób winogron muszkat z wyspy Samos. To też moment przejścia i oddanie hołdu dziedzictwu Constantinosa Raptisa oraz powitanie obiecującego talentu Konstantinosa Kalpaxidisa, nowego Metaxa Mastera.

Na potrzeby premiery nowej edycji Private Reserve przeprojektowano karafkę, która jest teraz lżejsza, a mieszczące ją pudełko – bardziej kompaktowe. Udało się w ten sposób zmniejszyć emisję CO2 o 10,4 proc. w porównaniu z poprzednim opakowaniem.

Private Reserve METAXA Orama jest skierowany do koneserów i entuzjastów alkoholi klasy premium.

Banner Image
Wyraźnie owocowy, słodki, dojrzały i wyrafinowany. Łączy eleganckie destylaty winne, słodkie, aromatyczne wino Muscat i śródziemnomorskie rośliny.

Smak Metaxy porównywano do koniaku, a następnie do brandy. METAXA stanowi odrębną kategorię – zapraszając, by 'skosztować niespodziewanego’.

W 2000 roku Dom Metaxa stał się częścią Rémy Cointreau. METAXA jest jednym z najsłynniejszych greckich alkoholi na świecie. Uzyskała tytuł 'winogronowej brandy’ nr 1 w Europie (IWSR 2022). Jest eksportowana do ponad 40 krajów na całym świecie.

Private Reserve Orama to 40-proc. trunek o intensywnej bursztynowej barwie, zapachu suszonych moreli, śliwki, miodu i czarnych rodzynek. Smakuje karmelem, papryką, wytrawnymi owocami i słodkimi przyprawami. Wyraźnie owocowy, słodki, dojrzały i wyrafinowany. Łączy eleganckie destylaty winne, słodkie, aromatyczne wino Muscat i śródziemnomorskie rośliny. Najlepiej smakuje po posiłku.

Materiał powstał przy współpracy z marką Metaxa. 

Banner Image
Banner Image
Banner Image

TU I TERAZ

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy jesteś pełnoletni/a?