Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Bliźniacy porównali dietę wegańską i mięsną, uzyskując interesujące wyniki. Który z nich skorzystał na eksperymencie?

"Na diecie wegańskiej moja koncentracja była znacznie lepsza, nie miałem także popołudniowych spadków energii" – przyznał jeden z bliźniaków po zakończonym eksperymencie.
.get_the_title().

Ross i Hugo Turner, bliźniacy genetyczni, podjęli się eksperymentu, w którym porównali skutki diety opierającej się na mięsie oraz diety wegańskiej. W ciągu 12 tygodni między styczniem a marcem tego roku Ross był na diecie mięsnej, a Hugo na roślinnej.

Zjadali identyczną liczbę kalorii i obaj ćwiczyli wytrzymałościowo pięć lub sześć razy w tygodniu z trenerem personalnym.

Do eksperymentu zainspirowała ich rosnącą popularność diet wegańskich dla sportowców oraz takie filmy dokumentalne jak „The Game Changers”.

Podczas 12 tygodni bliźniacy byli monitorowani przez naukowców z brytyjskiego King’s College, którzy śledzili takie parametry jak waga, masa mięśniowa, a także poziom cholesterolu. – Chcieliśmy pominąć stronniczość i opinię społeczeństwa, a odnieść się do genetyki. W wyniki naszych badań możemy zaangażować naukę, ponieważ jesteśmy bliźniakami i jesteśmy genetycznie identyczni – powiedział Ross Turner, który przestrzegał mięsnej diety. Po eksperymencie cholesterol Rossa pozostał na tym samym, znacznie podwyższonym poziomie 6,5 mmol/l, a u Hugo odnotowano spadek do 4,9 mmol/l, co mieści się w normach.

Hugo stracił 1 kg tłuszczu i zyskał 1,2 kg masy mięśniowej, a Ross zyskał 2,8 kg tłuszczu i 4 kg masy mięśniowej.

źródło: mindful chef

Na diecie wegańskiej moja koncentracja była znacznie lepsza. Nie miałem popołudniowych spadków energii i czułem się pełen życia – powiedział Hugo.

W dodatku podczas treningów na siłowni jego poziom energii również był znacznie lepszy. – Chodziliśmy na siłownię pięć, sześć razy w tygodniu i nie miałem sesji, podczas której myślałem, że nie dam rady – dodał Hugo. To zupełnie inaczej niż w przypadku Rossa. – U mnie było odwrotnie. Byłem bardzo głodny o 10:00 lub 11:00. Miałem też duże skoki energii, a potem nie mogłem się zebrać do niczego. Widziałem, że Hugo był o wiele bardziej sprawny – skomentował Ross.

źródło: Ross and Hugo Turner

Wcześniej typowy dzień bliźniaków rozpoczynał się od tosta lub owsianki na śniadanie, kanapki bądź posiłku z warzywami i kurczakiem w roli głównej na lunch oraz makaronie wieczorem. Ross powiedział, że plan posiłków podczas eksperymentu był nieco bardziej zróżnicowany niż jego typowa dieta i niezwykle zrównoważony pod względem makroskładników odżywczych. Dla Hugo zmiana diety była jeszcze bardziej znacząca, ponieważ białko pochodzenia zwierzęcego zostało zamienione na tofu, tempeh i jackfruita. – Często po prostu zjadamy te same produkty, ale w różnych formach, jednak różnorodność jest szalenie istotna – powiedział Hugo. – Z początkiem eksperymentu zacząłem jeść coś, do czego tak naprawdę nie byłem przyzwyczajony. W rezultacie jego mikrobiom jelitowy również uległ zmianie na lepsze, co potwierdziły próbki kału analizowane przez firmę medyczną Atlas Biomed przed i po eksperymencie. Zmiany te potencjalnie poprawiły odporność Hugo na niektóre formy chorób przewlekłych, zmniejszając ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.

Ross ma nadzieję, że ten eksperyment zachęci konsumentów mięsa do zmiany diety, ponieważ wiele roślinnych substytutów ma podobny smak i konsystencję.

Obaj bracia przyznali, że chcą jeść więcej wegańskich potraw i urozmaicić swoją codzienną dietę.

Doszli także do wniosku, że optymalną dietą będzie mieszanka żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. – Będziemy dodawać więcej wegańskich potraw do naszej diety, a jedząc mięso, będziemy spożywać go mniej i stawiać na to najlepszej jakości – podsumowują bracia Turner.

Tekst: Marta Mankiewicz

ZDROWIE