Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Fast foody przejmują kontrolę nad zdolnością mózgu do regulowania apetytu

Naukowcy twierdzą, że spożywanie wysokotłuszczowych produktów może prowadzić do otyłości, choć niekoniecznie w taki sposób, jak myślimy.
.get_the_title().

Naukowcy po raz kolejny udowodnili, że jedzenie fast foodów nie jest dla nas dobre. Tym razem pod lupę trafił proces działania wysokotłuszczowej diety na komórki gwiaździste zwane astrocytami.

Jak wynika z badań Penn State College of Medicine, ciągłe objadanie się tłustymi i słodkimi produktami zakłóca proces komunikacji astrocytów z neuronami, które odpowiadają za przekazywanie ważnych sygnałów do mózgu.

Odkryliśmy, że krótka ekspozycja na dietę wysokotłuszczową i kaloryczną ma największy wpływ na astrocyty. Z biegiem czasu wydają się one znieczulać na pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu – komentuje doktor Kirsteen Browning. – Po około 10-14 dniach stosowania diety wysokotłuszczowej astrocyty nie reagują i wydaje się, że zdolność mózgu do regulowania spożycia kalorii została utracona. Zakłóca to działanie żołądka i opóźnia jego opróżnianie. Co więc dzieje się w mózgu po zmianie diety na wysokotłuszczową?

Dieta wysokotłuszczowa /Polina Tankilevitch, pexels.com
fot. Polina Tankilevitch, pexels.com

Badanie naukowców z Penn State College of Medicine polegało na obserwacji tego procesu u gryzoni laboratoryjnych. By zbadać różnice w działaniu astrocytów, część z nich karmiono normalnie, podczas gdy reszta spożywała wysokotłuszczową dietę. Wykorzystując farmakologiczne i specjalistyczne techniki genetyczne, badacze mogli zaobserwować wpływ diety na odrębne obwody nerwowe, które połączone były z pniem mózgu.

Jak się okazało, gdy jemy śmieciowe jedzenie, astrocyty początkowo reagują, uwalniając substancje chemiczne zwane glioprzekaźnikami. Stymulują one neurony, które zapewniają prawidłowe napełnianie i opróżnianie żołądka w odpowiedzi na jedzenie przechodzące przez układ pokarmowy.

Kiedy jednak coś hamuje astrocyty, w tym przypadku tłuszcze i kalorie, spada ilość potrzebnych substancji chemicznych i prowadzi to do opóźnienia trawienia, ponieważ żołądek nie napełnia się i nie opróżnia odpowiednio.

– Musimy jeszcze dowiedzieć się, czy utrata aktywności astrocytów jest przyczyną przejadania się, czy też występuje w odpowiedzi na przejadanie się – podsumowuje doktor Browning. – Chcielibyśmy odkryć, czy możliwe jest reaktywowanie utraconej zdolności mózgu do regulowania spożycia kalorii. Jeśli nam się uda, możliwe będzie przywrócenie tej regulacji u ludzi.

Zdjęcie główne: Tim Samuel/Pexels.com
Tekst: OP

ZDROWIE