Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Jesz kiełbaski, hot dogi i boczek? Lepiej przestań!

Najnowsze badania pokazują, że mocno przetworzone czerwone mięso jak kiełbasa, hot dogi, czy boczek zwiększają ryzyko wystąpienia demencji. Naukowcy wskazują też co może przeciwdziałać demencji. Lubisz orzechy?
.get_the_title().

Ludzie, którzy regularnie spożywają przetworzone czerwone mięso takie jak boczek, hot dogi, kiełbasę mogą być narażeni na wyższe ryzyko wystąpienia demencji. To wyniki ostatnich badań przedstawionych na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimera przez naukowców z Bostonu. Badanie, które nie zostało jeszcze w całości opublikowane było prowadzone na grupie ponad 130 tys. osób przez prawie 43 lata. U 8% badanych pojawiła się demencja.

Ryzyko demencji wzrosło o 14% u uczestników, którzy jedli średnio dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo, w porównaniu do tych, którzy jedli mniej niż trzy porcje miesięcznie.

Większość produktów z przetworzonego czerwonego mięsa klasyfikuje się jako żywność ultraprzetworzoną, a co za tym idzie, powiązaną z wieloma schorzeniami, takimi jak: cukrzyca typu 2, choroby serca, otyłość i nowotwory. Ultraprzetworzona żywność według badań jest także uzależniająca -na równi z papierosami i alkoholem.

Naukowcy stwierdzili, że tłuszcze nasycone, sód, azotyny i żelazo, które znajdziemy w przetworzonym czerwonym mięsie są związane z wyższym ryzykiem udaru, przewlekłych zapaleń i zaburzeń neurologicznych. Mamy też dobre informacje.

Badania wykazały, że codzienne spożywanie porcji orzechów i roślin strączkowych zamiast przetworzonego czerwonego mięsa może obniżyć ryzyko demencji aż o 20%.

fot. Anna Pelzer / Unsplash

Badania śledziły uczestników przez dziesięciolecia, oceniając ich dietę mniej więcej co 2-4 lata. Spośród 130 tys. osób badanych u ponad 11 tys. rozwinęło demencję. Codzienne spożywanie dodatkowej porcji przetworzonego czerwonego mięsa było powiązane z osłabieniem funkcji poznawczych z czasem.

'Odkryliśmy podczas wieloletniego badania, że spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa może być znaczącym czynnikiem ryzyka demencji’ – napisał Yuhan Li, główny autor badania i asystent naukowy w Channing Division of Network Medicine w Brigham and Women’s Hospital, w komunikacie prasowym.

– 'Przetworzone czerwone mięso zostało również powiązane z wyższym ryzykiem raka, chorób serca i cukrzycy’ – tłumaczy Li w komunikacie prasowym. – Może ono wpływać na mózg, ponieważ zawiera wysokie poziomy szkodliwych substancji, takich jak azotyny i sód.’ W domowej kuchni nie używamy raczej syropu glukozowo-fruktozowy, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty, a te znajdziecie w żywności przetworzonej.

fot. Rachael Gorjestani / Unsplash

Badanie nie wykazało znaczącego związku między spożywaniem nieprzetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak hamburgery, steki i kotlety wieprzowe, a rozwojem demencji.

To kolejne odkrycie badające związek między spożywaniem większej ilości ultraprzetworzonych produktów spożywczych a spadkiem funkcji poznawczych. Naukowcy na całym świecie potwierdzają wpływ przetworzonego czerwonego mięsa.

źródło:
zdjęcie główne: LikeMeatUnsplash

NAUKA