Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Produkty, które bez obaw możesz zjeść po upływie terminu ważności

W przypadku wielu produktów spożywczych nadrukowana data ważności nie ma znaczenia, jeśli tylko opakowanie nie jest naruszone.
.get_the_title().

Powszechnym błędem jest stwierdzenie, że każda data wydrukowana na opakowaniu żywności jest ostatecznym terminem, w którym należy ją spożyć.

Wszystko zależy od tego, czy na produkcie widnieje napis 'najlepiej spożyć przed’ czy 'należy spożyć do’.

Pierwsze z określeń jest terminem minimalnej trwałości, a nie przydatności do spożycia. Najczęściej to pojęcie jest używane przy produktach suchych, które po tym terminie mogą stracić swoją jakość, ale nie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Drugim terminem oznaczane są produkty nietrwałe, w tym nabiał, mięso czy warzywa. Gdy mija ich termin przydatności do spożycia, mogą zacząć się psuć i stanowić mniejsze lub większe zagrożenie dla zdrowia.

Warto wiedzieć, które produkty nadal są dobre po upływie terminu ważności.

1. Makaron, kasza, ryż

źródło: unsplash

Możesz przechowywać suche, szczelnie zapakowane makarony, kasze czy ryż przez rok lub dwa lata po ich terminie ważności.

Niektórzy eksperci twierdzą, że przy odpowiednich warunkach brązowy ryż będzie w stanie przetrwać nawet 30 lat.

Nie musisz rozpoczynać takiego eksperymentu – nie przejmuj się jednak nadrukowaną na opakowaniu datą. Z kolei świeży, nieugotowany makaron, który można znaleźć w lodówkach supermarketów, będzie dobry tylko przez cztery do pięciu dni po oznaczonej dacie. Jeśli wiesz, że nie uda się go zjeść również w tym czasie, najlepiej wydłuż jego termin ważności przez zamrożenie.

2. Orzechy

źródło: unsplash

Oleje w orzechach działają jak naturalne konserwanty. Migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, pekan czy makadamia mogą przetrwać do siedmiu miesięcy od daty ważności. Warunkiem jest przechowywanie ich w temperaturze pokojowej i w szczelnie zamkniętym pojemniku.

3. Jajka

źródło: unsplash

Im bliżej daty przydatności do spożycia, tym mniej świeże będą jajka. Jednak to, że przekroczyłeś tę datę, nie oznacza, że ​​jajka są niezjadliwe.

Bez względu na datę wydrukowaną na kartonie, jajka z reguły są dobre do spożycia jeszcze w ciągu trzech do pięciu tygodni od ich zakupu.

Warto trzymać je w tekturowych opakowaniach, które wchłaniają wilgoć i nie układać w ich pobliżu aromatycznych produktów, ponieważ skorupka jajka wchłania zapachy. Jeśli nie jesteś pewien świeżości jajek, to istnieją sposoby, by to sprawdzić. Najłatwiej jest sugerować się ich zapachem lub tym, jak zachowują się we wrzątku. Jeśli wrzucone do zimnej wody jajko utonie, to śmiało możesz je zjeść, gdy się unosi – nie nadaje się do spożycia i może ci zaszkodzić.

4. Konserwy i przetwory w puszkach

źródło: unsplash

Konserwy mięsne przetrwają lata.

Jeśli puszki nie ulegną wgnieceniu bądź nie okażą się nieszczelne, możesz zjadać je bez obaw.

Przetwory, warzywa i zupy w puszkach możesz zjeść rok lub dwa po dacie ważności. Wyjątkiem są kwaśne produkty, takie jak pomidory i ananasy, które szybciej mogą stracić smak.

5. Mrożone owoce i warzywa

źródło: unsplash

Mrożone owoce i warzywa, które również muszą mieć nadrukowaną datę ważności, po jej upływie wytrzymają w zamrażarce jeszcze bardzo długo. Warunkiem jest niedopuszczenie do ich rozmrożenia i ponownego zamrożenia.

6. Jogurty

źródło: unsplash

Nieotwarty jogurt, który przechowywany jest w lodówce, może być w dalszym ciągu dobry przez okres od 7 do 10 dni od dnia uznanego za jego końcową datę przydatności.

7. Miód

źródło: unsplash

Miód w swojej naturalnej postaci ma bardzo niską wilgotność, dzięki czemu może się w nim rozwinąć niewiele bakterii i mikroorganizmów. Trzeba jednak uważać, bo zawarty w miodzie cukier jest substancją silnie higroskopijną, co przy nieodpowiednich warunkach przechowywania ułatwi mu wchłonięcie wspomnianej wilgoci i psucie się. Zatem bardzo ważne jest domykanie słoika z miodem oraz trzymanie go w zacienionym miejscu.

Co więcej, fakt, że miód skrystalizował, nie oznacza, że się zepsuł. Ziarnista konsystencja to efekt oddzielania się cząsteczek glukozy.

Jeśli przeszkadza ci krystalizacja, wystarczy umieścić słoik z miodem w ciepłej wodzie i mieszać aż się rozpuści.

8. Chleb

źródło: unsplash

Data ważności na pieczywie nie ma znaczenia. Najważniejsze, byś zwracał uwagę, czy na bochenku nie pojawiła się pleśń. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość pieczywa, to włóż je do zamrażarki – przez co najmniej trzy miesiące będzie dobre.

9. Masło orzechowe / Nutella

źródło: unsplash

Nieotwarte słoiki z masłem orzechowym będą dobre do roku po nadrukowanej dacie. Jednak warto pamiętać, że naturalne masło orzechowe, które w składzie ma tylko orzechy, będzie miało znacznie krótszy okres przydatności do spożycia – od trzech do sześciu miesięcy po jego dacie. Nieruszony słoik popularnej orzechowej Nutelli zachowa świeżość i niezmieniony smak zaledwie jeden do dwóch miesięcy po wydrukowanym terminie.

10. Ketchup

źródło: unsplash

Przechowywany w ciemnym, chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce, przetrwa nawet do roku po dacie ważności. Pamiętaj tylko o dobrym zakręceniu butelki lub słoika.

Tekst: MM

FOODIE