Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Proffee? Ulubiona kawa Gen-Z

Jak przygotować idealną proffee na upalne dni, nie tylko pyszną, ale i z wysoką zawartością białka? Rozmawiamy z ekspertem dr n. med. Pawłem Rajewskim, prof. WSNoZ, MBA, Członkiem Rady Naukowej ds. Odżywiania Herbalife Nutrition o korzyściach z picia kawy proteinowej.
.get_the_title().

Najpopularniejsza kawa? Bezapelacyjnie proffee, czyli kawa proteinowa. Hashtag #proffee ma prawie 7 milionów wyświetleń na TikToku. Zwykle robi się ją, mieszając mrożoną kawę i koktajl proteinowy, ale można też wykorzystać białko w proszku i shoty espresso – dodając parę kropli ulubionego syropu. Dostępne są także gotowe mieszanki do przygotowania pysznej kawy proteinowej, jak np. High Protein Iced Coffee Herbalife Nutrition. Smakuje świetnie, ale to nie jedyny plus tej kawy. Fakt, że dostarcza zarówno kofeiny, jak i białka, pozwala zrozumieć, dlaczego wszyscy, od pielęgniarek po studentów, lubią pić proffee.

Z punktu widzenia żywienia białkowa kawa do śniadania jest dobrym pomysłem, ponieważ daje czas na rozłożenie spożycia protein w ciągu dnia. – Nadmiar białka nie jest magazynowany, jest wydalany – mówi dr n. med. Paweł Rajewski – dlatego najlepiej spożywać białko co trzy do czterech godzin, aby zapewnić sobie regularną podaż energii, dostosowując jednocześnie ilość protein w diecie do naszego stylu życia. Osoby aktywne fizycznie mają większe zapotrzebowanie w tym zakresie – tłumaczy dr Paweł Rajewski.

O dodatkowych korzyściach wynikających ze spożycia proffee, a także o roli białka w codziennej diecie, rozmawiamy z dr n. med. Pawłem Rajewskim, członkiem Rady Naukowej Herbalife Nutrition.

F5: Jak w prawidłowy sposób dostarczać białko podczas treningu? 

Dr n. med. Paweł Rajewski: Białko to ważny składnik uzupełniający w diecie osoby aktywnej fizycznie, niezależnie od celu treningów. Na ok. 1-2 h przed wysiłkiem zjedzmy posiłek składający się z węglowodanów prostych z dodatkiem białka, np. koktajl mleczny z owocami. Natomiast 30-45 min po treningu zjedzmy posiłek węglowodanowo-białkowy, w którym proteiny będą przeważać w stosunku 4:1 lub 3:2, w zależności od intensywności wysiłku fizycznego. Węglowodany przyczyniają się do przywrócenia prawidłowego funkcjonowania mięśni (skurczu) po bardzo wytężonym lub długotrwałym wysiłku fizycznym, prowadzącym do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych.Tu sprawdzi się High Protein Iced Coffee Herbalife Nutrition w towarzystwie owoców i miodu.

 Jakie są korzyści z picia kawy proteinowej? 

Proteiny przyczyniają się do wzrostu masy mięśniowej i pomagają w jej utrzymaniu, dlatego osoby, które chcą rozbudować mięśnie, powinny pamiętać o dostarczaniu białka zarówno przed, jak i po treningu. Dodatkowo każda komórka w naszym organizmie składa się z aminokwasów będących budulcem białka. Jest to niezbędny składnik mięśni, skóry, włosów czy paznokci, dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta zawierająca jego odpowiednie ilości , niezależnie od naszej codziennej aktywności fizycznej, choć oczywiście osoby uprawiające sport mają wyższe zapotrzebowanie na proteiny. Dlatego obecność białka w diecie powinna być dopasowana do naszego stylu życia, gdyż przy niższej aktywności fizycznej niższe będzie także zapotrzebowanie.

Co wyróżnia High Protein Iced Coffe ? 

Mrożona kawa proteinowa daje nam nie tylko chwilę wytchnienia od upałów, ale także stanowi źródło białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu. High Protein Iced Coffe to rozpuszczalna kawa proteinowa z ziaren Robusta, która zachwyca autentycznym i wyrazistym smakiem. Co więcej, brak dodatku cukrów sprawia, że w napoju jest tylko 80 kilokalorii, więc jest to świetna alternatywa dla kawy z cukrem, dla osób chcących ograniczyć jego spożycie.

Jak traktować proffee – jako napój czy deser?

Kawa proteinowa z pewnością może być produktem dostarczającym białka w codziennym menu, a ze względu na warianty smakowe – możemy go także potraktować jako deser, zwłaszcza z dodatkami. Myślę, że najważniejszym czynnikiem, wpływającym na nasz stosunek do proffee, jest zbilansowanie naszej codziennej diety z uwzględnieniem aktywności fizycznej. Odpowiednio zaplanowane menu wraz z jego właściwą kalorycznością pozwalają nam stosować różnorakie produkty, a High Protein Iced Coffee od Herbalife Nutrition może się w to wpisywać. Stosuj ten produkt w zbilansowanej i zróżnicowanej diecie w połączeniu ze zdrowym, aktywnym trybem życia.

Możesz delektować się High Protein Iced Coffee w domu lub w podróży, gdy potrzebujesz jej najbardziej. Produkt występuje w dwóch wariantach smakowych: Latte Macchiato i Mocha.

Dlaczego warto skorzystać ze specjalnie przygotowanej gotowej mieszanki High Protein Iced Coffee?

High Protein Iced Coffee to kompozycja ekstraktu ziaren kawy Robusta espresso 100% z białkiem serwatkowym (15 g w każdej porcji). Jest nie tylko pyszna, ale zawiera także składniki które mogą korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Najważniejszym z nich jest białko, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu. Dodatkowo wspiera organizm w utrzymaniu zdrowych kości. High Protein Iced Coffee nie zawiera dodatku cukrów, barwników ani konserwantów oraz ma niską zawartość tłuszczu. –Jest też odpowiednia dla wegetarian, a jedna porcja ma tylko 80 kilokalorii. To zasługa między innymi glikozydów stewiolowych ze stewii– substancji słodzącej naturalnego pochodzenia. Dzięki temu do proteinowej kawy Herbalife Nutrition wystarczy dodać zimnej wody oraz lód i mamy świetną proffee w sam raz na upały.

Herbalife Nutrition jest globalną firmą z branży odżywiania, której misją jest poprawa nawyków żywieniowych ludzi na całym świecie. Oferuje wysokiej jakości produkty, których formuły są opracowywane na podstawie rzetelnych badań naukowych. Na portfolio Herbalife Nutrition składa się szereg produktów o powiązanym ze sobą działaniu, tworzących kompleksowe uzupełnienie codziennej diety w mikro- i makroelementy. Flagowym produktem marki są bogate w witaminy i składniki mineralne koktajle odżywcze Formuła 1, oferujące wygodny sposób na uzyskanie zbilansowanego, produktu zastępującego posiłek do kontroli masy ciała. Marka oferuje suplementy diety, takie jak Zestaw witamin i minerałów Formuła 2 czy Microbiotic Max. W kategorii wellbeing dużą popularnością cieszy się Collagen Skin Booster. Produkt zawiera bioaktywne peptydy kolagenowe pod nazwą Verisol® badania dowodzą, że redukują one zmarszczki oraz poprawiają elastyczność skóry. Dla osób aktywnych fizycznie istotnym wsparciem na każdym etapie treningu są produkty z linii Herbalife 24. Ostatnia nowość marki – Batony proteinowe H24 Achieve – to idealna przekąska po treningu: bogata w białko, o wyśmienitym smaku gorzkiej czekolady lub ciastek z kawałkami czekolady oraz niskiej zawartości cukrów, odpowiednia dla wegetarian i posiadająca certyfikat Informed Sport. High Protein Iced Coffee jest więc świetnym uzupełnieniem całej gamy produktów, stworzonych z myślą o wspieraniu zbilansowanej diety.

____

Dr n. med. Paweł Rajewski, prof. WSNoZ, MBA.

Członek Rady Naukowej Herbalife, zajmuje się diagnostyką i leczeniem otyłości oraz zaburzeń metabolicznych. Specjalista od chorób wewnętrznych, chorób zakaźnych, hepatolog, transplantolog kliniczny. Prowadzi badania naukowe nad etiologią, patogenezą i nowoczesnym leczeniem otyłości. Jako czynny lekarz, na co dzień pracuje w Wojewódzkim Szpitalu Obserwacyjno-Zakaźnym w Bydgoszczy jako kierownik Oddziału Internistyczno-Zakaźnego. Jest konsultantem wojewódzkim w dziedzinie chorób zakaźnych dla województwa kujawsko-pomorskiego.. Dr n. med. Paweł Rajewski prowadzi Centrum Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych, jest też członkiem wielu medycznych i edukacyjnych organizacji, m.in. Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości jak również Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego. Jest profesorem akademickim i zarazem rektorem w Wyższej Szkole Nauk o Zdrowiu. Laureat wielu nagród, m.in. Ogólnopolskiego Konkursu „Anioły Medycyny”, „Laur Pacjenta” oraz „SuperTalenty” i medali m.in. Ministerstwa Zdrowia „Za zasługi dla ochrony zdrowia”.

(1) Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.
(2) Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania węglowodanów, ze wszystkich źródeł, przy łącznym spożyciu wynoszącym 4 g na kg masy ciała, w dawkach przyjmowanych w ciągu pierwszych 4 godzin po bardzo wytężonym lub długotrwałym wysiłku fizycznym prowadzącym do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych i nie później niż 6 godzin po takim wysiłku.
(3). Efekty dotyczą redukcji zmarszczek wokół oczu oraz poprawy elastyczności skóry po 4 tygodniach stosowania.

ZDROWIE