Greenpeace wezwał Unię Europejską do ograniczenia konsumpcji i produkcji mięsa o 71 proc. do 2030 roku
![Greenpeace wezwał Unię Europejską do ograniczenia konsumpcji i produkcji mięsa o 71 proc. do 2030 roku .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/03/ea8f1af6-gp0stq27a_web_size_with_credit_line-678x381.jpg)
Z najnowszej analizy przeprowadzonej przez Greenpeace wynika, że kraje Unii Europejskiej (i Wielka Brytania) muszą zmniejszyć spożycie mięsa o 71 proc. do 2030 roku, a do 2050 roku aż o 81 proc. Wszystko po to, aby poradzić sobie z wpływem masowej hodowli zwierząt na zmiany klimatu.
Oznaczałoby to ograniczenie średniego spożycia wszystkich rodzajów mięsa z 1,58 kg na osobę na tydzień, do nie więcej niż 460 gramów do 2030 roku i 300 gramów w 2050 roku.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/03/Greenpeace1.jpg)
– Nadmierna konsumpcja mięsa i nabiału rujnuje lasy, niszczy przyrodę i ogrzewa planetę. Komisja chce mówić o zapewnieniu zdrowej i niedrogiej żywności produkowanej w sposób zrównoważony? Świetny pomysł, ale to oznacza, że czas porozmawiać o redukcji mięsa – powiedziała Sini Eräjää, unijna działaczka na rzecz rolnictwa i leśnictwa w Greenpeace.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/03/Zrzut-ekranu-2020-03-18-o-19.41.19.png)
W najnowszych projektach opracowanego przez Komisję Europejską planu żywnościowego „Farm to Fork” uznano nadprodukcję i nadmierną konsumpcję mięsa i przetworów mlecznych w UE za problem, ale nie zaproponowano środków mających na celu ich zmniejszenie. Dlatego też Greenpeace wezwał Komisję Europejską do uwzględnienia nowych celów w zakresie redukcji we wspomnianej strategii żywieniowej, która ma zostać opublikowana 25 marca.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/03/photo-1538933731740-39e5e9c7aa5f.jpg)
„Nadchodząca strategia Farm to Fork jest okazją do wyznaczenia nowego kierunku dla europejskich systemów żywności. Musi dążyć do zrównoważonej ekologicznie produkcji i konsumpcji opartej na mniejszej ilości lepszych produktów mięsnych i mlecznych oraz dużej ilości zdrowych, sezonowych owoców i warzyw. Polityka publiczna – od dopłat do rolnictwa po reguły marketingowe – odgrywa dużą rolę w kierowaniu wyborami konsumentów i jeszcze większą rolę w kształtowaniu praktyk rolniczych. Zwracamy się o zaproponowanie przepisów mających na celu zmianę europejskiego rolnictwa i diety przez zmniejszenie nadmiernej produkcji i konsumpcji mięsa i nabiału” – czytamy w piśmie skierowanym do Komisji Europejskiej.
Tekst: Marta Mankiewicz