Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Jak zmiany klimatyczne wpływają na pory roku?

Nie da się nie zauważyć, że tegoroczna jesień przyszła późno, a do tego jest wyjątkowo ciepła i sucha. To nie jednorazowe przesunięcie pór roku, a nasza nowa rzeczywistość.
.get_the_title().

Od 1981 roku średnia temperatura na świecie wzrastała o 0,18°C na dekadę. Jednym z najbardziej zauważalnych skutków zmian klimatycznych są zmieniające się wzorce sezonowości w cyklu rozwoju roślin. Zmienił się czas kwitnienia, pękania pąków, pojawiania się pierwszych liści czy ich opadania. Największe różnice obserwujemy na półkuli północnej, gdzie wiosna wydaje się zaczynać wcześniej, a jesień później.

Naukowcy postanowili sprawdzić, co konkretnie zmieniło się na przestrzeni lat w Wielkiej Brytanii. Najwcześniejsze wzmianki o tym, jak i kiedy przyroda budzi się tam do życia wiosną, pochodzą z 1736 roku. Współcześnie monitorowanie tych zdarzeń odbywa się przy wykorzystaniu danych satelitarnych, za pomocą których szacuje się stan i bujność roślinności. Zaobserwowane zmiany można następnie wykorzystać do określenia początku i końca każdego sezonu wegetacyjnego.

Naukowcy dysponują danymi satelitarnymi dotyczącymi prawie 50 lat obserwacji.

Z analizy tych danych wynika, że wiosna rozpoczyna się obecnie ok. 15 dni wcześniej, a jesień przychodzi mniej więcej 15 dni później. Naukowcy zauważyli również, że w ciągu 30 lat sezon wegetacyjny wydłużył się o miesiąc. Największą zmianę dotyczącą pór roku zaobserwowano na dużych szerokościach geograficznych.

Unsplash.com

Niemniej jednak wpływ temperatury na długość okresu wegetacyjnego może się zmieniać w zależności od rodzaju roślinności. W ekosystemach zdominowanych głównie przez lasy cieplejszy klimat może prowadzić do większej fotosyntezy i zwiększonej produktywności. Z drugiej strony, gdy jest gorąco, więcej wody wyparowuje z powierzchni Ziemi, wysuszając glebę. Może to niekorzystnie wpłynąć na wzrost roślin o płytkich korzeniach, takich jak trawy i rośliny zielne.

Wcześniejsze rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego naraża rośliny na ryzyko uszkodzeń spowodowanych wiosennymi przymrozkami i zwiększoną podatność na letnią suszę.

Kolejną konsekwencją zmian klimatycznych są częstsze susze w szczycie sezonu wegetacyjnego. Susza wiąże się z silnym stresem wodnym dla roślin, co prowadzi do przedwczesnego zrzucania liści lub zmiany ich koloru. To zjawisko jest nazywane ‘fałszywą jesienią’. Dłuższy i suchszy sezon wegetacyjny może również zwiększać ryzyko wystąpienia pożarów lasów. Badanie przeprowadzone w USA w 2006 roku wykazało znaczny wzrost liczby pożarów w lasach północnych Gór Skalistych od połowy lat 80. XX wieku. Zmiana ta była ściśle powiązana ze wzrostem temperatur w okresie wiosennym i letnim oraz wcześniejszym wiosennym topnieniem śniegu.

Zmiany Klimatu