Klimato: aplikacja, która pozwoli restauracjom oszacować ślad węglowy przygotowywanych dań
Za pomocą aplikacji internetowej Klimato, restauracje mogą ocenić każdą znajdującą się w menu pozycję, zarówno na podstawie składników, metod ich produkcji, jak i sposobu przygotowania. Wynik wyrażany jest jako ilość CO2e, czyli ekwiwalentu dwutlenku węgla. Takie rozwiązanie pozwala na uwzględnienie różnych gazów cieplarnianych w jednej jednostce miary.
Główną misją Klimato jest zachęcenie konsumentów do wybierania dań bardziej przyjaznych dla środowiska.
Sztokholmska firma doradza również restauracjom w ustalaniu limitu emisji i ich monitorowaniu. Na tej podstawie sporządzane są comiesięczne raporty, którymi restauratorzy mogą dzielić się z klientami i członkami zespołu, pokazując transparentnymi działaniami postępy w zakresie ograniczenia emisji.
Klimato została uruchomiona w 2017 roku i zdobyła niedawno finansowanie na dalszy rozwój w wysokości 750 tys. dolarów.
Zdjęcie główne: Louis Hansel / Unsplash
Tekst: AD