Restauracja z Helsinek umie w zero waste. Daje klientom kompost na wynos
Na świecie zachodzą pozytywne zmiany w kwestii niemarnowania żywności. W Polsce również mamy z czego być dumni. Działają u nas dwie fajne aplikacje – Foodsi i To Good To Go – dzięki którym można uratować przed wyrzuceniem niesprzedane posiłki z restauracji. Ponadto na mapach miast pojawiają się kolejne Jadłodzielnie.
Restauracja Nolla z Helsinek udowadnia, że w temacie zero waste można zrobić jeszcze więcej.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Nolla to restauracja zero waste. Właściciele tego lokalu – Carlos Henriques, Luka Balac i Albert Franch Sunyer – nie czekają jednak na nowe trendy czy rozwiązania technologiczne, żeby realizować ten cel.
Tutaj niemarnowanie jedzenie, a także niegenerowanie resztek i śmieci jest ideologią wpisaną w każdy aspekt działalności knajpki.
„Idea restauracji zero waste zrodziła się z potrzeby sprawienia, by przemysł restauracyjny opierał się o zasady zrównoważonego rozwoju. Jednocześnie chcemy pokazać, że nieszablonowość i pyszne jedzenie idą w parze z taką właśnie ideą” – czytamy na stronie restauracji.
W restauracyjnej kuchni nie ma koszów na śmieci, bo nie są potrzebne.
Nolla znalazła dostawców, którzy są w stanie zaopatrywać lokal w produkty najwyższej jakości, a przy okazji bez żadnych zbędnych opakowań lub tylko w takich nadających się do wielorazowego użytku.
Nie stosuje się tam też żadnego plastiku jednorazowego użytku, w tym folii spożywczej czy innej, która miałaby służyć pakowaniu potraw. „Każdy detal – od uniformów obsługi, serwetek po zastawę stołową został gruntownie przemyślany. Nawet vouchery upominkowe wyprodukowane są z kompostowalnego papieru, który ma w sobie ziarenka maku” – czytamy w opisie restauracji.
Jeśli póki co jesteście pełni podziwu dla ekologicznych praktyk restauracji, ale nieco sceptyczni, co do samego menu i zastanawiacie się, czy tego typu ograniczenia nie odbijają się na nim negatywnie, to spieszymy, aby was uspokoić. Nolla serwuje dania na najwyższym poziomie.
Są one połączeniem regionalnych tradycji kulinarnych miejsc, z których pochodzą właściciele, z ich doświadczeniem w pracy w gastronomii i oczywiście wszystkim tym, co najlepsze w kuchni fińskiej.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Oczywiście idea zero waste ma także ogromne znaczenie przy tworzeniu menu. Aby zminimalizować ilość niesprzedanego jedzenia, restauracja stworzyła kartę składającą się z zestawów dań. W ten sposób łatwiej jest ustalać konkretną ilość, na którą danego dnia może być popyt. W karcie są propozycje setów cztero- i sześciodaniowych, odpowiednio za cenę 48 i 59 dolarów.
Przykładowe pozycje z karty to kwiaty cukinii z kozim serem, kiszona papryka z pietruszką i rybą czy truskawki z tawułą.
Wszelkie resztki ze stołów czy z kuchni trafiają do kompostowników.
Powstały w ten sposób nawóz jest rozdawany – zarówno rolnikom, którzy dostarczają restauracji produkty, jak i klientom lokalu, by mogli go użyć w swoich domowych hodowlach roślin.
Dzięki temu Nolla pozostaje całkowicie zero waste, wypełniając swoją misję i pokazując innym, jak wiele pozytywnych rozwiązań można wprowadzić gastronomi, jeśli się ma dobre chęci.
Zdjęcia główne: fanpage Nolla Restaurant
Tekst: Kinga Dembińska