Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Sieć hoteli Hilton dodaje etykiety węglowe do menu

Póki co tylko w Wielkiej Brytanii.
.get_the_title().

Hilton, jedna z najsłynniejszych sieci hotelowych na świecie, uwzględni w swoim jesiennym menu ślad węglowy potraw. Póki co dotyczy to 30 hoteli w Wielkiej Brytanii, m.in. w Londynie Leeds, Liverpoolu i Newcastle, gdzie testowano to rozwiązanie w maju. Ślad węglowy potraw pomogła obliczyć firma Klimato. W ten sposób powstały koliste etykiety – jeśli kółko jest w całości wypełnione kolorem zielonym, to wybór jest niskoemisyjne, jeśli jest puste, to mamy do czynienia z wysokoemisyjnym daniem.

Każde dane, które generuje ponad 1,6 kg dwutlenku węgla w całym cyklu życia, uważane jest za wysokoemisyjne.

Taki sam system etykietowania zastosowano podczas szczytu klimatycznego COP26 w Glasgow w 2021 roku.

Już podczas majowego pilotażu Hilton zaobserwował, że dzięki etykietom goście wybierali więcej nisko- i średnioemisyjnych dań.

Dlatego też hotel postanowił generalnie odejść w tym sezonie od dań wysokoemisyjnych – w jesiennym menu jest ich tylko 15 proc.

Oznakowanie informujące o emisji dwutlenku węgla to łatwy sposób, by umożliwić gościom dokonywanie bardziej świadomych wyborów i cieszymy się, że już wykorzystują te spostrzeżenia – niezależnie od tego, czy wybierając dania o ultraniskiej emisji lub po prostu zmniejszając częstotliwość zamawiania dań o większym śladzie węglowym – mówi Emma Banks z Hiltona.

Tekst: NS
Zdjęcia: Hilton

Zmiany Klimatu