Najlepsze domy w Polsce: Dom Atypowy

Projekt Domu Atypowego to odpowiedź na trudne warunki panujące na działce. Celem architektów było ograniczenie hałasu i stworzenie komfortowego miejsca do życia.
.get_the_title().

Dom, który stanął w Wyrach, został wyróżniony w 26. edycji konkursu Architektura Roku Województwa Śląskiego 2020 w kategorii Dom jednorodzinny. Za projektem budynku stoją Magdalena i Piotr Tokarscy z katowickiej pracowni TTAT, znanej nam m.in. z realizacji Domu podmiejskiego w Tychach.

Działka, na której stoi dom, znajduje się pobliżu ruchliwej drogi wojewódzkiej. Pierwszym problemem była więc duża intensywność ruchu samochodowego i dźwięki, jakie emitują pojazdy. Drugim zaś lokalizacja po przeciwległej stronie drogi dojazdowej dwóch budynków restauracyjno-hotelowych, w których często odbywają się przyjęcia i imprezy okolicznościowe.

Wyzwaniem, które postawiono przed architektami, było stworzenie takiego domu, który ograniczałby hałas generowany przez drogę wojewódzką oraz restauracje.

Głównym założeniem projektowym stało się ukształtowanie funkcji i formy domu w taki sposób, aby ograniczyć niekorzystny wpływ warunków zewnętrznych na komfort życia mieszkańców – opowiadają architekci. Jako rozwiązanie problemów właścicieli działki zaproponowali doskonale przemyślany Dom Atypowy.

Pokój dzienny został zlokalizowany w centralnej części domu. Aby ograniczyć hałas, architekci zamknęli pomieszczenia strefy nocnej i pozostałych funkcji domu w formach białych prostopadłościanów, które odpowiednio ułożone na działce otoczyły część dzienną budynku.

Prostopadłościany zostały tak rozmieszczone i ułożone względem siebie, by zapewnić mieszkańcom jak najlepsze warunki akustyczne. Odcinają Dom Atypowy od hałasu i niekorzystnych warunków zewnętrznych.

mat. prasowe pracowni architektonicznej TTAT

Architekci z pracowni TTAT stworzyli mieszkańcom komfortową przestrzeń do życia.

Zaprojektowali nowoczesny i wygodny budynek, który stanowi odpowiedź na niekorzystne uwarunkowania na działce – pozwala na całkowite odcięcie się od hałaśliwej okolicy, gwarantuje prywatność oraz otwiera się strefą dzienną na ogród we wszystkich kierunkach.

ZDJĘCIA: ARCHIFOLIO/ TOMASZ ZAKRZEWSKI

Źródło: ttat.pl
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook