Najlepsze domy w Polsce: Emil House 2.0, czyli sposób na dom katalogowy

Projektanci udowodnili, że typowy dom katalogowy nie musi być nudny. Może być zaskakujący i nowoczesny.
.get_the_title().

Emil House 2.0 to dom, który stanął w Zabierzowie koło Krakowa. Budynek w Dolinie Kluczwody został zrealizowany na podstawie projektu katalogowego. Agnieszka Brzostek z pracowni AB Concept Design i Wojciech Gawinowski z Vostok Design udowodnili jednak, że zwykły dom katalogowy wcale nie musi być nudny. Zmienili go w nowoczesny i zaskakujący obiekt o ciekawej, współczesnej estetyce, zachowując przy tym jego ekonomiczny charakter.

Projektantom zależało na tym, aby jak najmniej ingerować w pierwotną formę budynku. Miała ona pozostać czytelna.

Elewacje domu po oczyszczeniu ze zbędnych elementów pokryto gontem z drewna modrzewiowego. Okno frontowej lukarny zmieniono na duże, trójkątne przeszklenie, które wpuszcza światło do pomieszczeń na piętrze. Projekt drewnianej elewacji powstał w pracowni Karpiel Steindel Architekci.

Początkowo wnętrze domu katalogowego Emil było podzielone ścianami, gubiło przestrzeń. Projektanci zdecydowali, aby usunąć wszystkie ściany parterowej części budynku i uzyskali otwarty plan parteru. Ściany zastąpiono stalowymi belkami malowanymi na czarno, wspartymi na żelbetowych słupach podtrzymujących konstrukcję.

We wnętrzu Emil House 2.0 znaleziono nowe miejsca na saunę, rowerownię, pokój dla gości, siłownię czy gabinet.

Na tyłach domu, od strony ogrodu, gdzie rozpościera się najpiękniejszy widok na Dolinę Kluczwody, w miejscu niewielkiego tarasu powstał całoroczny, przeszklony ogród. To jedyna zaproponowana przez architektów rozbudowa.

Parter domu jest chłodny i nowoczesny. Urządzono go z przewagą betonu, bieli i szarości. Służy eksponowaniu obrazów oraz sztuki użytkowej. Natomiast piętro jest ciepłe i przytulne, wykonane w większości z drewna świerkowego w stylu zakopiańskim.

To ciekawe zestawienie wyszukanego designu ze sztuką ludową we wnętrzu domu połączyły lewitujące schody.

Wystrój piętra, gdzie mieści się część prywatna, bazuje na wykończeniach z drewna świerkowego oraz odkrytych elementach konstrukcji dachu. Detale – gryfy, wzory ostrozębu, fazy i zdobione obramowania drzwi i okien, kozieratki – zaczerpnięto wprost z góralskiej ornamentyki, którą znamy m.in. z Willi Oksza w Zakopanem. Drewno zestawiono z czernią podłóg, które przełamują jednolitą kolorystykę wnętrz. Aranżacji domu dopełniła łazienka z kamiennych, granitowych płyt, która przypomina górską grotę.

Zdjęcia: Paweł Ulatowski

Źródła: conceptdesign.pl, vstk.eu
Opracowanie: AB

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: