Znamy już laureatów konkursu KOŁO ‘Projekt Łazienki 2021’ – zobacz ich projekty!

Zobacz zwycięski projekt, który może zostać zrealizowany w Tatrzańskim Parku Narodowym i poznaj laureatów 23. edycji konkursu KOŁO 'Projekt Łazienki 2021’.
.get_the_title().

Partnerem tegorocznej edycji konkursu był Tatrzański Park Narodowy. Tematem – projekt obiektu z funkcją toalety publicznej zlokalizowanego w rejonie Polany Huciska w Dolinie Chochołowskiej. Zakończenie konkursu i ogłoszenie werdyktu jurorów odbyło się 29 listopada 2021 roku w showroomie Geberit w Krakowie. Ze względu na sytuację pandemiczną finał miał charakter hybrydowy – w studiu obecni byli jurorzy i organizatorzy, natomiast laureaci łączyli się online.

Do rywalizacji w 23. edycji konkursu KOŁO ‘Projekt Łazienki 2021’ zgłoszono 178 projektów.

Oceniło je jury w składzie: dr hab. inż. arch. Ewa Kuryłowicz, Robert Konieczny, Magdalena Federowicz-Boule, prof. Jan Sikora, Przemo Łukasik, Aleksandra Kozłowska, Przemysław Powalacz, Filip Zięba, Ewa Holek-Krzysztof, Agnieszka Grzegorczyk, Jan Karpiel-Bułecka senior, Marcin Rząsa.

Grand Prix konkursu otrzymał projekt ‘Uniesiona Łąka’, którego autorami są Ewa Pokrzywa i Marcin Gierbienis.

Jury doceniło pomysł, który pogodził poszanowanie przyrody i unikatowego krajobrazu z nową funkcją. Plac na Polanie Huciska, choć znajduje się niemal w środku doliny, to teren przekształcony. Dawniej znajdował się tam parking dla samochodów, który funkcjonował do 1997 roku. Pozostawił ślad, który zaciera dopiero zwycięska praca. Jako jedyna uwzględnia cały teren dawnego parkingu w taki sposób, że daje możliwość jego rekultywacji. Zamiast utwardzonego placu oferuje przedłużenie polany. Koncepcja nie zaburza przestrzeni, nie wymaga istotnych konsultacji dotyczących wbudowania obiektu w ten niezwykle cenny obszar bez jego zakłócania. Podkreśla walory naturalne otoczenia, m.in. polanę krokusową, na której prowadzony jest kulturowy wypas owiec.

‘Uniesiona Łąka’, proj. Ewa Pokrzywa i Marcin Gierbienis

Wyróżnienie I stopnia otrzymała Aneta Roguszczak za projekt ‘Toaleta publiczna TPN’.

Jurorzy docenili wycofanie bryły względem istniejącego ciągu komunikacyjnego oraz ukrycie parteru projektowanego budynku w terenie. Utworzone w efekcie tych ruchów przedpole obiektu tworzy ramy dla przybywających tu osób, wyznacza granice, zmniejszając ryzyko ekspansji w obrębie polany. Tym samym obiekt wykracza poza program budynku toalety publicznej, a idea nabiera wymiaru edukacyjnego. Zaprojektowany dziedziniec wraz z jego zagospodarowaniem jest osłoniętym od wiatru miejscem odpoczynku, co jest potrzebne po długiej wycieczce górskimi szlakami.

‘Toaleta publiczna TPN’, proj. Aneta Roguszczak

Wyróżnienie II stopnia zdobyli Paweł Białas, Kamil Bryłka i Michał Ciebień za projekt ‘Forrest’.

Praca zwróciła uwagę unikalnym podejściem do reinterpretacji formy góralskiego szałasu. Wiele pomysłów przekształcało jego formę w sposób niezauważalny lub zbyt wyrazisty, natomiast ten wyróżniało wyważenie i oryginalność. Dach, który zdaje się unosić w powietrzu, staje się miejscem wytchnienia, interakcji i odpoczynku w deszczowe oraz słoneczne dni. Forma, mimo dużych rozmiarów, nie wprowadza dysharmonii w otoczeniu. Przez swoją skromność i siłę nieoczywistych, ale prostych rozwiązań, obiekt przywołuje dzieła takich twórców jak Peter Zumthor.

‘Forrest’, proj. Paweł Białas, Kamil Bryłka i Michał Ciebień

Trzy projekty otrzymały równorzędne wyróżnienia III stopnia: ‘Dwa koła’ Jakuba Lazarowicza, projekt autorstwa Artura Piórka oraz ‘Szałas ikoną Tatr’ Sylwii Gochowskiej, Kamili Mizery i Bogumiły Borek.

Pierwsze wyróżnienie trafiło do Jakuba Lazarowicza. Projekt ‘Dwa koła’ został doceniony za formę architektoniczną, która nie jest interpretacją szałasu, nie nawiązuje do regionalnych form architektonicznych ani zdobniczych, ale jest propozycją wpisania geometrycznej, syntetycznej, niemal abstrakcyjnej formy w krajobraz Polany Huciska. Odrywa się od schematu powierzchownego myślenia, kierując nas ku refleksji o innych, mniej oczywistych związkach funkcji i formy w krajobrazie.

‘Dwa koła’, proj. Jakub Lazarowicz

Drugie wyróżnienie otrzymał Artur Piórek za projekt budynku, który najmniej ingerującą w teren pod względem technicznym. Obiekt dobrze wpisuje się w kontekst kulturowy i krajobrazowy. Posiada oszczędną, ale bardzo ‘rasową’ bryłę. Wynika to z prawidłowo dobranego kąta nachylenia połaci dachowych oraz wysunięcia ich poza lico ścian szczytowych. Odważne połączenie pokrycia z dranic ze szkłem i kamienną licówką z ‘obladra’ tworzy nowoczesną reminiscencję charakterystycznego dla Tatr Zachodnich szałasu niskozrębowego.

Projekt autorstwa Artura Piórka

Trzecie wyróżnienie przyznano projektowi ‘Szałas ikoną Tatr’ autorstwa Sylwii Gochowskiej, Kamili Mizery i Bogumiły Borek. Jury doceniło próbę wpisania zabudowy szałasowej w krajobraz. Skromna bryła budynku nawiązuje do tradycyjnej architektury lokalnej. We wrażliwy sposób pokazuje relacje architektury z Tatrzańskim Parkiem Narodowym – architektury, która jest niezbędna z punktu widzenia funkcji i potrzeb turystów.

Projekt otrzymał także nagrodę specjalną: projektowanie uniwersalne.

Przyznano ją za udaną próbę wdrożenia filozofii projektowania uniwersalnego jako kierunku architektonicznego w celu likwidacji barier w dostępie do budynków użyteczności publicznej. Architektura uwzględnia potrzeby wszystkich użytkowników, a jednocześnie w interesujący sposób prowadzi dialog z okoliczną przyrodą.

‘Szałas ikoną Tatr’, proj. Sylwia Gochowska, Kamila Mizera i Bogumiła Borek

Drugą nagrodę specjalną, za projektowanie w duchu zrównoważonego rozwoju, przyznano projektowi autorstwa Łukasza Krasuskiego.

Projektowanie na terenach chronionych to wyzwanie nawet dla doświadczonych architektów. Zadanie jest szczególne ważne w kontekście współczesnych problemów środowiska naturalnego. Łukasz Krasuski zasłużył na wyróżnienie ze względu na holistyczne podejście, wykraczające poza zastosowanie standardowych rozwiązań proekologicznych. W projekcie doceniono powściągliwą formę architektoniczną budynku o stromym dwuspadowym dachu. Dostrzeżono brak ingerencji w teren, zastosowanie naturalnych materiałów oraz prostą, drewnianą, szkieletową konstrukcję. Nie zabrakło dualnej instalacji umożliwiającej odzysk wody szarej i wykorzystanie wody deszczowej do spłukiwania toalet, a także gruntowej pompy ciepła. Wszystkie elementy wpływają korzystnie na zmniejszenie śladu węglowego, zarówno w trakcie budowy, jak i podczas użytkowania obiektu.

PROJEKT AUTORSTWA Łukasza Krasuskiego

Szansę na wybranie najlepszego projektu mieli też internauci – najwięcej głosów otrzymał projekt ‘Koliba’ Nicoli Skrzyniarz, Dominiki Reszuty i Sylwii Platy.

‘Koliba’, proj. Nicola Skrzyniarz, Dominika Reszuta i Sylwia Plata

Kolejna edycja konkursu KOŁO na projekt toalety publicznej wystartuje w przyszłym roku. Po więcej informacji zapraszamy na stronę: www.konkurskolo.pl.

Zdjęcia: materiały prasowe KOŁO

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook