5 palarni kawy z całej Polski, u których zamówicie kawę w dostawie


Kawa Popularna powstała z rozmowy o sztuce, kulturze, designie i innych pięknych stronach życia – tłumaczą właściciele palarni.
Warszawska palarnia w swojej ofercie ma świeżo palone kawy rzemieślnicze zarówno z Ameryki Południowej, jak i z Afryki oraz ciekawe autorskie mieszanki.
Do wyboru mamy kawę z Gwatemali o dobrze zbalansowanym smaku i czekoladowych nutach, pobudzającą Kolumbię, Kostarykę polecaną do metod alternatywnych, dwie kawy z Etiopii o bardziej kwasowych nutach oraz dwie kawy z Brazylii. Warto spróbować kawy Brazylia Minas Gerais, uznawanej za jedną z najlepszych kaw na świecie – zachwyci nas swym orzechowym smakiem, a dzięki wyważonej zawartości kofeiny będziemy mogli pić ją przez cały dzień.
Ciekawą opcją jest Kawa Śniadaniowa – autorska mieszanka, która będzie idealna dla potrzebujących porządnej pobudki. Kawa Wyborna to jej przeciwieństwo – delikatna, o umiarkowanej kwasowości i z małą zawartością kofeiny. Będzie niegroźna nawet wieczorową porą.

Wszystkie kawy zamówicie poprzez sklep internetowy Popularnej.
2. KELLERAN

Wybór kawy z krakowskiej palarni KELLERAN gwarantuje nam doskonałą jakość kawy wypalonej tradycyjnymi metodami.
Sposób wypalania kawy zawsze dostosowany jest do odmiany użytego zielonego ziarna, a cały proces odbywa się w maszynie z 1955 roku. Palarnia gustuje w delikatnych i subtelnych odmianach Arabiki, a kupując ziarna, stawia tylko na te pochodzące wyłącznie z ręcznego zbioru, nie tylko wspierając lokalnych rolników, ale dając także gwarancję uzyskania najlepszej jakości ziarna.

KELLERAN oferuje nam cztery kawy: mleczno-słodka Costa Rica Finca Los Angeles, Columbia Excelso z nutami czekolady deserowej, Kenya AA Kianyaga o smaku czerwonych owoców oraz kawa do espresso Kelleran Espresso Blend, będąca mieszanką ziaren z Brazylii, Kolumbii i Gwatemali.

Kawy możecie zamówić w sklepie on-line na ich stronie internetowej bądź odwiedzić ich w palarni przy ul. Kamiennej 16 w Krakowie.
3. Kahawa

Mała palarnia kawy z Poznania skupia się na wyszukiwaniu najlepszej jakości ziaren na plantacjach w Afryce i Ameryce Południowej.
Dzięki temu mają gwarancję, że ich kawa będzie najświeższa i będzie pochodziła z ostatnich zbiorów, od lokalnych małych kooperatyw zrzeszających farmerów.
Kawa wypalana jest na miejscu, a każda paczka to tzw. „single”, który zawiera tylko kawę jednego gatunku, z jednego regionu i wypaloną w tym samym momencie.
Co mamy do wyboru? Kawy z Kamerunu: m.in. Boyo o nutach dojrzałego agrestu, Sho o smaku czarnej herbaty Earl Grey oraz Oku z aromatem owocowym brzoskwini i moreli. Są również trzy kawy z Peru, w tym ekologiczna kawa Tunquimayo z miodowym aromatem.

Wrocławska palarnia Czarny Deszcz to przede wszystkim świeżość, jakość i odpowiedzialność.
Unikają wypalania dużych ilości kawy, wolą mniej a częściej, a wszystko po to, aby zawsze dostarczyć nam jak najświeższą kawę.
Działają głównie wysyłkowo przez sklep internetowy oraz przez stacjonarne punkty partnerskie. W ofercie mają zarówno kawy do espresso, jak i do metod alternatywnych.
Brazylia Patrocinio o słodkich aromatach, Etiopia Blend z nutami czekolady, orzechów i cytrusów lub Nikaragua Byron Rodriguez z aromatem czarnej porzeczki i czekolady będą świetne do kawiarek i espresso. Zaś do metod alternatywnych możecie wybierać wśród kaw m.in z Kongo, Kolumbii, Brazylii czy Hondurasu. Obserwujcie ich na Facebooku, bo często dają znać o limitowanych, świeżo wypalonych kawach.
5. Good Coffee

Good Coffee to warszawska palarnia kawy, która oferuje wyłącznie najwyższej klasy ziarniste arabiki wypalane na zamówienie wedle preferowanego sposobu zaparzania.
Palarnia powstała z pasji i chęci dzielenia się kawowym doświadczeniem zebranym w renomowanej, działającej od 17 lat London School of Coffee.
Ziarna, których Good Coffee używa w swojej palarni, najczęściej pochodzą z małych plantacji z certyfikatami Rainforest Alliance lub Fair Trade. Niektóre kawy mają nawet na wyłączność!
Wyświetl ten post na Instagramie.
New stuff! #keniancoffee #karimikui #specialitycoffee #goodcoffeemicroroasters #brazylia #naturals
W ofercie znajdziemy kawy z planacji w Afryce, m.in. Etiopia Bookkisa o aromatach owoców leśnych, bananów i truskawek oraz porzeczkowo-rodzynkowa Rwanda Simbi. Możecie także spróbować kawy z ziaren z indonezyjskiej wyspy, której owocowo-karmelowe nuty Good Coffe przyrównuje do słodkiej malinowej herbaty.
Zerknijcie także na nowości z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej – pojawiła się między innymi kawa z Kostaryki, Brazylii i Hondurasu.
Tekst: Marta Mankiewicz