5 popieranych przez dietetyków sposobów odżywiania się, które poprawią sen i odporność oraz dodadzą energii

Sądzicie, że wypróbowaliście już wszystkie diety i żadna z nich na was nie działa? Zmieńcie sposób myślenia oraz styl życia, odstawcie diety i zbudujcie trwałe, zdrowe nawyki. To one pozwolą wam jeść pożywne posiłki, trzymać optymalną wagę i uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi.
.get_the_title().

Początek nowego roku to czas, gdy wielu z nas wyznacza sobie nowe cele, jednak mówi się, że postanowienia noworoczne giną średnio już w połowie pierwszego miesiąca roku. W nowej ankiecie przeprowadzonej przez OnePoll na zlecenie MyNetDiary Amerykanie przyznali, że w ciągu ostatnich pięciu lat stosowali średnio cztery różne diety, ale tylko połowie z nich udało się doprowadzić przynajmniej dwie diety do końca.

Najczęściej powodem rezygnacji był wymagany wysiłek (35 proc. badanych ), brak wsparcia (28 proc.) oraz brak czasu (27 proc.).

źródło: unsplash

Dlatego zamiast być na wiecznej diecie i stale się odchudzać, zacznijcie od mądrzejszych, zdrowszych zmian w swoim stylu życia. Jakich? Wyeliminujcie mięso i nabiał, zamieńcie proste węglowodany na złożone (np. produkty pełnoziarniste) i postawcie na strategiczne odżywianie, aby organizm miał szansę strawić, a następnie odpocząć. To tylko kilka z najbardziej skutecznych i polecanych nawyków, które pomogą wam lepiej się wysypiać, zwiększyć odporność, stracić niechciane kilogramy, mieć więcej energii i łatwiej się skoncentrować.

Zebraliśmy 5 najlepszych sposobów na zdrowe odżywianie oraz lepsze samopoczucie, które popierają dietetycy.

1. Okresowy post jako naturalny sposób uwalniania toksyn i wzmacniania odporności

źródło: unsplash

Istnieje wiele różnych sposobów odżywiania prowadzących do utraty wagi, ale jedną z najstarszych znanych strategii jest przerywany post, który koncentruje się na tym, kiedy jeść. Zwolennicy tego podejścia uważają, że post przerywany był sposobem, w jaki nasze ciała przystosowały się do procesu odżywiania. Wszystko za sprawą naszych przodków, którzy pożywienie musieli zdobywać sami na polowaniach, a między jednym posiłkiem a drugim mijało często od wielu godzin czy nawet kilka dni. Odstęp czasu między posiłkami pozwala organizmowi odbudować naszą odporność i metabolizować toksyny. Ten proces jest znany jako autofagia, czyli dosłownie oczyszczanie, co jest zasadniczo tym, co robi ciało, gdy jest pozostawione samemu sobie bez dodatkowego obciążenia związanego z napływem kalorii.

Długość postu zależy od was, a wybierając zdrową żywność na pewno odczujecie różnicę w samopoczuciu.

Post pozwala organizmowi wykorzystać zmagazynowaną energię jako paliwo, co oznacza, że ​​gdy zabraknie mu cukru we krwi, zacznie spalać tłuszcz. Efekt? Utrata wagi. Wielu lekarzy i dietetyków poleca tę metodę swoim pacjentom, którzy chcą naturalnie schudnąć. Ponadto udowodniono, że post przerywany wzmacnia odporność oraz spowalnia proces starzenia, umożliwiając organizmowi uwalnianie toksyn i naprawę komórek podczas postu.

2. Podejście do zdrowego odżywiania oparte na pełnowartościowych produktach roślinnych

źródło: unsplash

Podejście oparte na pełnowartościowych składnikach codziennego jadłospisu polega na wybieraniu minimalnie przetworzonych produktów, takich jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona oraz inne źródła białka pochodzenia roślinnego. – Te produkty są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminy, minerały, przeciwutleniacze, fitochemikalia, błonnik, białko i zdrowe tłuszcze – mówi Natalie Rizzo, dietetyczka z Nowego Jorku. – Spożywanie tych składników odżywczych jest bezpośrednio związane z niższym ryzykiem chorób.

Oznacza to również rezygnację z paczkowanej i często niezdrowej żywności, która jest bogata w cukry, sód, niezdrowy tłuszcz i konserwanty.

Wybieranie pełnowartościowych produktów roślinnych może pomóc w utracie wagi, ale jest również korzystne dla obniżenia poziomu cholesterolu LDL, ryzyka otyłości, chorób serca oraz cukrzycy typu 2. Poprawi też sen i poziom energii oraz usunie wszelkie drobne dolegliwości zdrowotne, takie jak problemy z trawieniem lub wzdęcia.

3. Niskowęglowodanowe, zmodyfikowane podejście do diety ketogenicznej

źródło: unsplash

Dieta ketogeniczna jest obecnie jedną z najpopularniejszych diet. Według Google Search Volumes w minionym roku wyszukiwano ją  w przeglądarce aż 25,4 mln razy.

Zdaniem dietetyków możecie jednak osiągnąć te same korzyści bez konieczności bycia na diecie złożonej z boczku i tłuszczu zwierzęcego. Wystarczy, że zmodyfikujecie podejście diety ketogenicznej i wybierzecie pokarmy roślinne o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów. Różnica polega na tym, że tradycyjna dieta ketogeniczna prowadzi do utraty wagi poprzez przyswajanie dużej ilości kalorii z tłuszczu, który jest niezdrowy dla serca, podczas gdy podejście roślinne do diety niskowęglowodanowej (utrzymanie węglowodanów netto na poziomie zaledwie 5-10 proc. dziennego spożycia) oznacza spożywanie zdrowej, pełnowartościowej żywności. Wymaga jedzenia głównie zielonych warzyw liściastych, kiełków, awokado, fasoli, roślin strączkowych, orzechów i nasion, które po obliczeniu spożycia błonnika (odjęciu go od całkowitej ilości węglowodanów) również pozwala na dostarczanie węglowodanów netto poniżej 5 gramów dziennie. Zatem może warto podejść do diety ketogenicznej inaczej?

4. Świadomość ukrytych źródeł oleju

źródło: unsplash

Nie tylko w składzie smażonych produktów i potraw napotkamy tłuszcz w postaci oleju. Jednym z największych nieporozumień na temat zdrowego odżywiania jest przekonanie, że niektóre oleje są mniej kaloryczne niż inne. Jedna łyżka oleju roślinnego także zawiera 124 kalorie. Tymczasem w pakowanej żywności trudno go uniknąć, ponieważ uznaje się go za konserwant zapobiegający psuciu się produktów. Z badań wynika, że spożywamy średnio trzy łyżki oleju roślinnego dziennie – niezależnie od tego, czy o tym wiemy czy nie. A to odpowiada aż 372 kaloriom!

Z tego powodu wielu dietetyków twierdzi, że kluczem do zdrowej i trwałej utraty wagi jest unikanie „podstępnych” dodatkowych kalorii.

Wystarczy starannie czytać etykiety i wybierać produkty, które zawierają mniej tłuszczu. Odstawienie oleju z posiłków i wybór niskotłuszczowej żywności już po tygodniu może przynieść efekty. Spróbujcie.

5. Planowanie posiłków

źródło: unsplash

Jeśli żyjecie w biegu, stworzenie własnego planu posiłków może okazać się dla was najlepszym rozwiązaniem. Jadłospis niekoniecznie musi powstać od razu na cały miesiąc, na początek wystarczy tydzień. Niech będzie pełen roślinnych potraw bez żadnych ograniczeń kalorycznych, ale bogatych w błonnik, witaminy wzmacniające odporność i przeciwutleniacze.

Planowanie własnych posiłków pozwoli zobaczyć, ile faktycznie jecie.

Zapobiega również przejadaniu się i pokazuje, co tak właściwie trafia na wasz talerz. Przestrzegajcie swojego planu, a zauważycie, że śpicie lepiej, macie więcej energii i rzadziej towarzyszy wam stres.

Tekst: Marta Mankiewicz

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook