5 szefów kuchni przed 30-tką, których warto śledzić
1. Erwan Debono
Francuz, którego do kraju nad Wisłą ściągnęła miłość – zarówno do Polki, jak i do polskich produktów (Erwan jest podobno wielkim fanem m.in. naszych serów). W menu restauracji, której obecnie szefuje, czyli warszawskiej Bez Tytułu, zawsze znaleźć można typowo polskie produkty, które Erwan twórczo komponuje ze specjałami z drugiego końca świata.
Jego przepisy nie mają narodowości, ale z pewnością mają charakter i indywidualny styl.
Erwan wypracował na przestrzeni wielu lat, bo z kuchnią związany jest od małego, jako że wywodzi się z restauracyjnej rodziny. Pasję z dzieciństwa w kolejnych latach rozwijał natomiast, edukując się w szkole gastronomicznej i zdobywając doświadczenie we Francji oraz USA.
Menu Bez Tytułu autorstwa młodego szefa to mariaż doskonałych polskich produktów z francuskim klimatem i perfekcyjną techniką – wśród przekąsek grillowanych oscypek sąsiaduje ze smażonymi kalmarami czy wieprzowym rilletes. Nie mogło zabraknąć także polskich ślimaków winniczków, jednego z głównych produktów eksportowanych właśnie do Francji.
2. Flavia Borawska
W ostatnich miesiącach wizytująca szefowa kuchni Opasłego Tomu i SHOKU. Absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły gastronomicznej Le Cordon Bleu oraz stażystka słynnej Nomy. Pracowała także w londyńskich restauracjach The Clove Club oraz Brunswick House. W połowie Włoszka, w połowie Polka.
Z takiego miksu doświadczenia, genów i pasji do dobrej kuchni, która otaczała ją od dziecka, musiał ukształtować się prawdziwy talent.
Flavia dała się poznać przede wszystkim jako królowa sezonowości – stawia na świeże produkty i oddaje szacunek naturze, nie przerabiając ich zbytnio, a wydobywając ich głębię. Tym podejściem zachwyciła zarówno gości polskiej kuchni Opasłego Tomu, jak i azjatyckiego fusion, które dominuje w Shoku.
W ostatnim czasie Flavia zwolniła tempo i zniknęła ze stołecznej sceny kulinarnej, ale wiemy, że już niedługo znowu będzie można spotkać ją przy kuchennym blacie, tym razem jako prowadzącą warsztaty w studiu kulinarnym Cook Story by Samsung w warszawskim Wilanowie.
3. Adrian Klonowski
Szef kuchni gdańskiej Metamorfozy, jednej z najlepszych polskich restauracji z kategorii fine dining. W 2015 roku został laureatem nagrody 'Młody Talent’ przyznawanej co roku przez przewodnik Gault&Millau. Zaangażowany w działania wrocławskiego Food Think Tank oraz w organizację cyklicznego wydarzenia dla szefów kuchni z Polski i świata Commis Made, którego ostatnia edycja odbyła się na dachu Stoczni Gdańskiej.
W ostatnich dniach w duecie z Matyldą Grzelak, również z Metamorfozy, wygłosił jedną z najciekawszych prelekcji sympozjum Food On The Edge, podczas którego najlepsi i innowacyjni szefowie kuchni debatują nad przyszłością jedzenia.
A to wszystko nadal przed trzydziestką!
Kulinarne eksploracje to znak rozpoznawczy Adriana, który łatwo wyłapać w menu Metamorfozy. Koncept miejsca zbudowany jest bowiem wokół smaków Pomorza, a ideą przyświecającą całości jest odświeżanie kulinarnych tradycji tego regionu, odkrywania charakterystycznych i historycznych produktów i przywracanie im świetności w nowoczesnym wydaniu.
4. Jakub Błogowski
Najmłodszy w tym gronie Kuba był uczestnikiem 6. edycji programu Top Cheef, ale to bynajmniej nie jedyne jego osiągnięcie. Przed programem zdobywał doświadczenie w 1- i 2-gwiazdkowych restauracjach w Lizbonie. Po programie trafił natomiast do kuchni The Three Oaks, nagradzanego wykwintnego gastropubu pod Londynem, gdzie gotował u boku również Polaka, Michała Seferyńskiego. Ostatnio przeniósł się na stałe do Wielkiej Brytanii, by kontynuować praktykę i naukę z najlepszymi.
Obecnie Kuba pracuje w Bibendum – londyńskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.
5. Rafał Durka
Rafał Durka jest prawdopodobnie najmłodszym szefem kuchni pięciogwiazdkowego hotelu w tym kraju – dba o podniebienia gości Diune Hotel & Resort w Kołobrzegu. Od jego otwarcia szefuje znajdującą się tu restauracją Arté oraz kawiarnią, obecnie także niedawno otwartą, drugą restauracją Classic. Karierę rozpoczął w 2007 roku w warszawskiej restauracji, by następnie zdobywać kolejne zawodowe szczeble w nadmorskich 4- i 5-gwiazdkowych hotelach. To pasjonat, który w spontaniczny sposób potrafi zaskakiwać subtelnymi i wyrafinowanymi smakami.
Kuchnia Durki bazuje na luźnych nawiązaniach do smaków staropolskich i regionalnych, którym szef nadaje nowoczesnego wymiaru, inspirując się kuchniami świata.
Innowacyjność najlepszych szefów kuchni inspiruje nie tylko fanów kulinariów na świecie, ale też marki do tworzenia coraz ciekawszych i zaawansowanych technologicznie rozwiązań. Linia Samsung Chef Collection to pierwsza kolekcja urządzeń kuchennych Samsung, stworzona przy współpracy z najlepszymi szefami kuchni.
Samsung Club des Chefs to grono wyróżnionych gwiazdkami Michelin mistrzów kuchni z całego świata. Samsung zaprosił ich do współtworzenia urządzeń kuchennych nowej generacji, by rozbudzić pasję gotowania w każdym użytkowniku. Od momentu powołania Club des Chefs w 2013 roku zaproszeni kucharze dzielą się swoim zapałem, doświadczeniem i radami, dzięki którym Samsung tworzy coraz to lepsze produkty.