7 wskazówek ekologicznej hodowczyni na temat uprawy żywności w domu

Claire Ratinon, autorka książki o domowym ogrodnictwie "How To Grow Your Own Dinner Without Leaving The House", zdradza, jak wyhodować własne warzywa i owoce bez wychodzenia z domu.
.get_the_title().

36-letnia hodowczyni napisała swoją książkę jeszcze przed pandemią. Nie miała pojęcia, że lockdown doprowadzi do niedoborów żywności w supermarketach i że apetyt ludzi na domowe ogrodnictwo i zdrowsze gotowanie zostanie tak bardzo rozpalony. – Myślę, że ten czas wywołał u wielu ludzi chwilę refleksji – mówi Claire, która swoją przygodę z uprawianiem jadalnych roślin rozpoczęła, mieszkając w kawalerce.

Zdjęcie: Andrew Montgomery/ The Modern House

Uprawa żywności powinna być dostępna nie tylko dla tych, którzy mają przywilej ogrodu. Wierzę, że jeśli naprawdę chce się wyhodować własne rośliny, to uda się to w każdym miejscu, w którym się mieszka. A doświadczenie prostej przyjemności pielęgnowania roślin, które później trafią na nasz talerz, jest wyjątkowe 
– tłumaczy.

Claire, chcąc nas zachęcić do domowej uprawy, zdradza kilka ze swoich najważniejszych wskazówek.

źródło: unsplash

1. Wykorzystywanie całej swojej przestrzeni

Ściany i balustrady mogą zwiększyć przestrzeń do uprawy, zwłaszcza na balkonie lub małym patio. Jeśli wasz balkon jest często w słońcu, to zainstalujcie kratkę do pnączy i uprawiajcie rośliny pnące, takie jak fasola i cukinia, które będą rosły w kierunku słońca. Wiszące kosze świetnie nadają się do sadzenia pomidorów, sałaty lub ziół. Należy się jednak upewnić, że wiercimy w solidnej i stabilnej ścianie. Tworzenie różnych poziomów to dobry sposób, aby pomóc roślinom rosnąć, dlatego warto podnieść doniczki z ziemi i ustawić na drewnianych skrzyniach, wystawiając je w ten sposób na światło słoneczne.

Zdjęcie: Andrew Montgomery/ The Modern House

2. Zamiana różnych, niepotrzebnych pojemników w doniczki

Każdy pojemnik z powodzeniem może zastąpić doniczkę, a przy tym wciąż daje nam elastyczność i możliwość ustawieniach roślin w różnych przestrzeniach. Możemy z łatwością przenieść je w nowe, lepiej nasłonecznione miejsca lub umieścić poza zasięgiem szkodników, takich jak ślimaki. Rośliny uprawiane w domu wymagają mniej odchwaszczania i są łatwiejsze do nawożenia niż te w ogródku. – Obecnie uprawiam w plastikowych doniczkach, ponieważ są wielokrotnego użytku, lekkie i zatrzymują wodę. Ale w pojemnik można przekształcić prawie wszystko – stare puszki, durszlaki, torby na zakupy lub nieużywane garnki. Dopóki naczynie zapewnia wystarczającą ilość miejsca na glebę i na jej system korzeni, ma otwory drenażowe i jest wystarczająco mocne, aby podtrzymywać rosnące rośliny, to możesz użyć wszystkiego – podpowiada Claire.

źródło: unsplash

3. Przemyślana uprawa

Nie ma sensu wkładać całej energii i wysiłku potrzebnego do wyhodowania cukinii, jeśli jej nie lubimy.

Dlatego najlepiej jest najpierw zadać sobie pytanie, jakie warzywa będziemy jedli lub jakich chcielibyśmy spróbować albo postawić na te, za które zazwyczaj trzeba więcej zapłacić. – Pierwszymi roślinami, które nauczyłam się uprawiać, były liście sałaty. Rosną z nasion na parapecie dość łatwo, a wy szybko zaczniecie zbierać plony. Kiedy już zrozumiecie jak uprawiać sałatę, będziecie mogli spróbować swoich sił w boćwinie, jarmużu, rukoli czy szczawiu – mówi Claire. 

Warto pamiętać, że rośliny jadalne najlepiej radzą sobie w określonym sezonie wegetacyjnym.

Jeśli brakuje nam czasu, unikajmy roślin, które wymagają częstego podlewania i nawożenia, takich jak pomidory i papryka.

źródło: unsplash

4. Uprawianie roślin odstraszających owady

Uprawa roślin, które wzajemnie się uzupełniają, może odstraszyć szkodniki, poprawić smak i zachęcić owady do zapylania. Jeśli ustawimy trybulę i kolendrę obok roślin dotkniętych atakiem mszyc, odstraszą one te szkodniki.

Cebulowy zapach szczypiorku utrzymuje mszyce z dala od pomidorów, zaś koper przyciągnie owady jedzące mszyce i mączliki.

Nagietek zwabi pożyteczne owady, takie jak biedronki czy bzygi, które również zapylają kwitnące rośliny, m.in. cukinie, paprykę i pomidory. Silny zapach mięty dezorientuje i odstrasza szkodniki, a bazylia powstrzymuje szkodniki, które przeszkadzają pomidorom, a przy tym ma smak, który doskonale je uzupełnia.

źródło: unsplash

5. Stawianie na domowe środki zwalczania szkodników

Mszyce i mączliki mogą powodować zahamowanie i zdeformowanie wzrostu, co może prowadzić do śmierci rośliny. Dobrym sposobem na walkę z tymi szkodnikami jest domowy spray czosnkowy. Przyrządzimy go, mocząc kilka ząbków w gorącej wodzie przez noc, a następnie odcedzając i rozcieńczając go większą ilością wody. Najlepiej spryskiwać nim bezpośrednio porażony obszar rośliny.

źródło: unsplash

6. Poznanie potrzeb podlewania roślin

Im dokładniej będziemy obserwować rośliny, tym lepiej zrozumiemy ich potrzeby podlewania.

Sprawdzajmy poziom wilgoci, dotykając ziemi. Jeśli górna część gleby jest sucha, ale spód nie, wstrzymajmy podlewanie. Podlewać najlepiej jest rano lub wieczorem, gdy temperatura jest niższa, używając letniej, a nie zimnej wody. Dokładne i porządne podlewanie jest lepsze niż niewielkie i częste, ponieważ zapewnia dostęp do wody wszystkim korzeniom rośliny. Należy upewnić się, że woda będzie uchodzić z doniczki do spodeczka.

źródło: unsplash

7. Herbata działa cuda

Preferuję organiczne lub domowe nawozy do nawożenia moich roślin – mówi Claire.

Herbata z pokrzywy to bogaty w azot płynny nawóz, idealny dla roślin liściastych, takich jak sałata i boćwina.

Aby go przygotować należy pojemnik (najlepiej z przykrywką) napełnić liśćmi pokrzywy i przycisnąć je kamieniami, a następnie zalać wodą. Pozostawić pojemnik na kilka tygodni w chłodnym miejscu, a następnie rozcieńczyć brązową ciecz, aż uzyska kolor słabej herbaty i takim roztworem podlewać rośliny. Herbata z żywokostu lekarskiego (zrobiona w ten sam sposób) jest bogata w potas i doskonale nadaje się do roślin owocujących, takich jak pomidory i cukinie.

Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: