8 pomysłów na świąteczne dania w wersji wegańskiej
![8 pomysłów na świąteczne dania w wersji wegańskiej .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2018/12/główne.jpg)
Kilka godzin temu na Instagramie Marty Dymek – autorki popularnych książek kucharskich z serii „Jadłonomia” – pojawiła się informacja, że w sklepach spożywczych przeprowadzany jest masowy atak na boczniaki. Poczciwe śledzie nie cieszą się specjalnym zainteresowaniem kupujących, za to ich wegańskie odpowiedniki są wykupowane do ostatniej sztuki.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/jadłonomia-e1545322086236.jpg)
Poniżej podrzucamy najlepsze przepisy blogerów kulinarnych na świąteczne dania w odsłonie całkowicie roślinnej – pędźcie do sklepów, póki jeszcze dostaniecie wszystkie składniki!
1. Śledzie z boczniaków
Pokrojone i ugotowane boczniaki mają konsystencję podobną do kawałków śledzi, a rybny posmak uzyskamy dzięki użyciu płatów nori czy suszonych glonów wakame oraz sosu sojowego. Ponieważ pomysłów na śledzie jest tyle, ile polskich stołów, również w wersji z boczniakami nie musicie powstrzymywać swojej fantazji. Proste z olejem i cebulą, w pomidorach, z burakami, w zalewie musztardowej… Jak zrobić śledzie z boczniaków w wersji podstawowej przeczytacie na blogu Olgi Smile.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/IMG_7838-2-copy_male-600x900.jpg)
2. Bakłażan po kaszubsku
Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcecie używać boczniaków (albo, jak zauważyła Marta Dymek, wszystkie w waszej okolicy zostały już wykupione), możecie użyć też bakłażanów jako zamiennika śledzi. Szczególnie pasuje do nich słodko-kwaśny sos kaszubski przygotowany przez Jadłonomię. Bakłażany nie są tak spektakularne jak boczniaki, bo wyglądem mniej przypominają śledzie, ale z pewnością obronią się smakiem.
3. Seler po grecku
O ile śledzie można jeść przy każdej innej okazji, tak obecność na stole ryby po grecku niewątpliwie zwiastuje Boże Narodzenie. Odpowiednio przyrządzony seler, przykryty charakterystyczną kołderką z duszonych warzyw, świetnie zastąpi rybny filet w tym daniu. Z pomocą znów przyjdą algi, a przepis na selera po grecku krok po kroku znajdziecie u Wegan Nerd.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/seler-po-grecku-e1545323058884.jpg)
4. Bigos
Bigos może zachować swój charakterystyczny smak bez dodatku mięsa! Wystarczy spora ilość kapusty, grzyby, dla chętnych suszone śliwki lub żurawina i nikt nie powinien się skarżyć na niską pożywność dania. Jadłonomia przygotowała dwie wersje wegańskiego bigosu – pomidorowo-paprykową i korzenno-ziołową.
5. Majonez
Gdybyśmy grali teraz w Familiadę, to przy pytaniu „co jest najbardziej charakterystyczną potrawą polskich świąt?” z pewnością sporą pulę punktów zgarnęłaby odpowiedź „sałatka jarzynowa”. Nie wyobrażamy sobie Dnia Babci, imienin cioci, ani tym bardziej Bożego Narodzenia bez michy warzyw z majonezem. By zweganizować tę sałatkę, wystarczy pozbyć się jajek i przygotować wegańską wersję majonezu, na który znajdziecie mnóstwo przepisów w internecie (do przygotowania można wykorzystać mleko sojowe, kaszę jaglaną, tofu i pewnie wiele innych składników, o których się nam nie śniło). My proponujemy sprawdzoną recepturę Weganona.
6. Piernik pomidorowy
Pomysł Jadłonomii na dodanie pomidorów z puszki do masy piernikowej budzi wiele kontrowersji, ale wszelkie wątpliwości znikają po spróbowaniu pierwszego kawałka. Ciasto jest wilgotne, puszyste i ładnie wyrasta, ponoć też zawsze wychodzi. Pomidory doskonale zastępują wszystkie „mokre” niewegańskie składniki. To co, spróbujecie upiec w tym roku?
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/IMG_8560-copy_male-600x900.jpg)
7. Pierogi z kapustą i grzybami
Ostatnio słyszeliśmy, że im więcej jajek ląduje w cieście do pierogów, tym twardsze i mniej elastyczne ostatecznie wychodzi. Postawmy więc na delikatne i rozpływające się w ustach wegańskie pierogi z kapustą i grzybami przygotowane przez Lady House Wife – farsz z założenia jest bezmięsny, więc to danie będzie jedynie małym odstępstwem od normy, co nie powinno oburzyć nawet najbardziej zagorzałych obrońców tradycyjnych potraw.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/pasztet.jpg)
8. Pasztet świąteczny
Pasztet można zrobić absolutnie ze wszystkiego i taka jest jego główna idea, która szczególnie cieszy wegan. Mamy więc pasztety z soczewicy we wszystkich kolorach tęczy, z fasoli, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy selera. Kluczem do naśladowania smaku tradycyjnego, mięsnego pasztetu jest użycie odpowiednich przypraw i dodatków (wędzonej papryki, majeranku, wędzonych śliwek), ale Jadłonomia w tym przepisie poleca też użyć whisky, by nadać pasztetowi głęboki, lekko słodki smak.
Powyższe przepisy są proste i nie wymagają więcej pracy, niż ich tradycyjne odsłony. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do eksperymentowania ze świątecznym stołem, a tym, którzy będą gościć na Święta osoby na diecie wegańskiej, podrzuciliśmy garść inspiracji. Wesołych Świąt i smacznego!