Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

8 pomysłów na świąteczne dania w wersji wegańskiej

Wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej coraz więcej osób szuka przepisów na klasyczne, świąteczne dania kuchni polskiej – w wersji całkowicie roślinnej. Niektórym rezygnacja z mięs i ryb w Boże Narodzenie wydawać się może szczytem herezji, ale pamiętajmy, że historycznie wieczerza wigilijna była posiłkiem postnym, stąd zaprezentowane poniżej przepisy z topowych blogów wegan-friendly z pewnością wpiszą się w naszą tradycję.
.get_the_title().

Kilka godzin temu na Instagramie Marty Dymek – autorki popularnych książek kucharskich z serii „Jadłonomia” – pojawiła się informacja, że w sklepach spożywczych przeprowadzany jest masowy atak na boczniaki. Poczciwe śledzie nie cieszą się specjalnym zainteresowaniem kupujących, za to ich wegańskie odpowiedniki są wykupowane do ostatniej sztuki.

Źródło zdjęcia: instagram Jadłonomia

Poniżej podrzucamy najlepsze przepisy blogerów kulinarnych na świąteczne dania w odsłonie całkowicie roślinnej – pędźcie do sklepów, póki jeszcze dostaniecie wszystkie składniki!

1. Śledzie z boczniaków
Pokrojone i ugotowane boczniaki mają konsystencję podobną do kawałków śledzi, a rybny posmak uzyskamy dzięki użyciu płatów nori czy suszonych glonów wakame oraz sosu sojowego. Ponieważ pomysłów na śledzie jest tyle, ile polskich stołów, również w wersji z boczniakami nie musicie powstrzymywać swojej fantazji. Proste z olejem i cebulą, w pomidorach, z burakami, w zalewie musztardowej… Jak zrobić śledzie z boczniaków w wersji podstawowej przeczytacie na blogu Olgi Smile.

Źródło zdjęcia: blog Jadłonomia

2. Bakłażan po kaszubsku
Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcecie używać boczniaków (albo, jak zauważyła Marta Dymek, wszystkie w waszej okolicy zostały już wykupione), możecie użyć też bakłażanów jako zamiennika śledzi. Szczególnie pasuje do nich słodko-kwaśny sos kaszubski przygotowany przez Jadłonomię. Bakłażany nie są tak spektakularne jak boczniaki, bo wyglądem mniej przypominają śledzie, ale z pewnością obronią się smakiem.

3. Seler po grecku
O ile śledzie można jeść przy każdej innej okazji, tak obecność na stole ryby po grecku niewątpliwie zwiastuje Boże Narodzenie. Odpowiednio przyrządzony seler, przykryty charakterystyczną kołderką z duszonych warzyw, świetnie zastąpi rybny filet w tym daniu. Z pomocą znów przyjdą algi, a przepis na selera po grecku krok po kroku znajdziecie u Wegan Nerd.

Źródło zdjęcia: blog Wegan Nerd

4. Bigos
Bigos może zachować swój charakterystyczny smak bez dodatku mięsa! Wystarczy spora ilość kapusty, grzyby, dla chętnych suszone śliwki lub żurawina i nikt nie powinien się skarżyć na niską pożywność dania. Jadłonomia przygotowała dwie wersje wegańskiego bigosu – pomidorowo-paprykową i korzenno-ziołową.

5. Majonez
Gdybyśmy grali teraz w Familiadę, to przy pytaniu „co jest najbardziej charakterystyczną potrawą polskich świąt?” z pewnością sporą pulę punktów zgarnęłaby odpowiedź „sałatka jarzynowa”. Nie wyobrażamy sobie Dnia Babci, imienin cioci, ani tym bardziej Bożego Narodzenia bez michy warzyw z majonezem. By zweganizować tę sałatkę, wystarczy pozbyć się jajek i przygotować wegańską wersję majonezu, na który znajdziecie mnóstwo przepisów w internecie (do przygotowania można wykorzystać mleko sojowe, kaszę jaglaną, tofu i pewnie wiele innych składników, o których się nam nie śniło). My proponujemy sprawdzoną recepturę Weganona.

6. Piernik pomidorowy
Pomysł Jadłonomii na dodanie pomidorów z puszki do masy piernikowej budzi wiele kontrowersji, ale wszelkie wątpliwości znikają po spróbowaniu pierwszego kawałka. Ciasto jest wilgotne, puszyste i ładnie wyrasta, ponoć też zawsze wychodzi. Pomidory doskonale zastępują wszystkie „mokre” niewegańskie składniki. To co, spróbujecie upiec w tym roku?

Źródło zdjęcia: blog Jadłonomia

7. Pierogi z kapustą i grzybami
Ostatnio słyszeliśmy, że im więcej jajek ląduje w cieście do pierogów, tym twardsze i mniej elastyczne ostatecznie wychodzi. Postawmy więc na delikatne i rozpływające się w ustach wegańskie pierogi z kapustą i grzybami przygotowane przez Lady House Wife – farsz z założenia jest bezmięsny, więc to danie będzie jedynie małym odstępstwem od normy, co nie powinno oburzyć nawet najbardziej zagorzałych obrońców tradycyjnych potraw.

Źródło zdjęcia: blog Jadłonomia

8. Pasztet świąteczny
Pasztet można zrobić absolutnie ze wszystkiego i taka jest jego główna idea, która szczególnie cieszy wegan. Mamy więc pasztety z soczewicy we wszystkich kolorach tęczy, z fasoli, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy selera. Kluczem do naśladowania smaku tradycyjnego, mięsnego pasztetu jest użycie odpowiednich przypraw i dodatków (wędzonej papryki, majeranku, wędzonych śliwek), ale Jadłonomia w tym przepisie poleca też użyć whisky, by nadać pasztetowi głęboki, lekko słodki smak.

Powyższe przepisy są proste i nie wymagają więcej pracy, niż ich tradycyjne odsłony. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do eksperymentowania ze świątecznym stołem, a tym, którzy będą gościć na Święta osoby na diecie wegańskiej, podrzuciliśmy garść inspiracji. Wesołych Świąt i smacznego!

FOODIE