Chipsy, czekolada, gluten. Sprawdź powody swoich jedzeniowych zachcianek

Głód to nie to samo, co zachcianka. Głód podchodzi z żołądka, zaś zachcianka jest sygnałem z mózgu i może pojawić się, gdy po prostu masz ochotę na daną przekąskę. Jednak czasem wzmożony apetyt może oznaczać, że twój organizm domaga się jakiegoś składnika. Sprawdź więc, co jedzeniowe pragnienia mówią o stanie zdrowia twojego organizmu.
.get_the_title().

Chipsy, frytki i słone przekąski

źródło: unsplashed

Zdarzyło ci się kiedyś myśleć wyłącznie o paczce chipsów, krakersów albo o porcji solonych frytek?

Wołanie o porządną dawkę soli wcale nie musi wiązać się z brakami sodu w twoim organizmie – może okazać się oznaką odwodnienia.

By zapobiec odwodnieniu, twój organizm może zacząć pragnąć porządnej dawki sodu, który może pomóc w jej zgromadzeniu ze względu na swoje właściwości zatrzymujące wodę – mówi dietetyk Emily Tills. – Jeśli apetyt na słone przekąski nie ustępuje, zamiast kolejnej paczki solonych paluszków najlepiej jest spróbować wypić szklankę lub dwie wody. Ugasi pragnienie i ochroni przed odwonieniem.

Czekolada

źródło: unsplashed

Głód czekolady może wskazywać na niedobór magnezu – mówi dietetyk Lisa Richards. – U kobiet jest to szczególnie prawdopodobne w czasie miesiączki lub w okresie ciąży. Choć łatwo jest się wyśmiewać z tej czekoladowej chętki, to warto zwrócić na nią uwagę, szczególnie gdy pragnienie utrzymuje się przez dłuższy czas.

Magnez jest niezbędny do regulowania poziomu insuliny, która u większości ludzi jest w niedoborze – mówi Samantha Presicci, dietetyk.

Jeśli masz ochotę na czekoladę, wybierz jej zdrowszą wersję – na przykład tę z 70 proc. zawartością kakao lub postaw na równie bogate w magnez migdały czy zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, brokuły czy szparagi.

Czerwone mięso

źródło: unsplashed

Jeśli masz ochotę na czerwone mięso, może to oznaczać, że twój organizm woła o jeden z kluczowych składników odżywczych – o żelazo.

Zbyt niska jego zawartość we krwi często wiąże się z niedokrwistością. Bogate w żelazo hemowe czerwone mięso jest najłatwiej przyswajalnym rodzajem żelaza znajdującym się w żywności. Jeśli nie jadasz mięsa, włącz do swojej diety groszek, soczewicę, tofu czy orzechy, które też dostarczą tego niezbędnego składnika.

Słodkości, czyli cukier w najprostszej postaci

Potrzeba wszelkiego rodzaju słodkości może być znakiem, że nie wysypiasz się wystarczająco dobrze.

Dawka cukru z pewnością da ci szybki zastrzyk energii i pomoże choćby na chwilę poczuć się bardziej rozbudzonym. Niestety nie będzie to rozwiązanie długoterminowe, a na dłuższą metę może sprawić, że będziesz czuł się jeszcze bardziej zmęczony. Pragnienie cukru to pragnienie energii, a kluczem może okazać się po prostu regularne wysypianie się.

Sery

źródło: shutterstock

Bez sera nie wyobrażamy sobie pizzy, lubimy go podjadać, siedząc przy kieliszku wina czy po prostu najbardziej smakuje nam na porannej kanapce. Choć czasem mamy po prostu na niego ochotę, to jego włączenie do jadłospisu może okazać się też podświadomą decyzją, dzięki której dzień okaże się lepszy. – Ser zawiera tryptofan, aminokwas, który pomaga w produkcji melatoniny i serotoniny, dwóch substancji chemicznych, które pomagają nam się zrelaksować i myśleć pozytywnie – mówi Bustle Danielle Schaub, menedżerka ds. kulinarnych i żywieniowych. Żywność, w której również zawarty jest tryptofan to m.in. łosoś, drób i orzechy.

Cytrusy i soki owocowe

Jeśli non stop masz ochotę na sok pomarańczowy lub odczuwasz intensywne pragnienie zjedzenia czegoś kwaśnego, to może być to znak, że twoje ciało potrzebuje więcej witaminy C.

Witamina C jest niezbędna do wzrostu, rozwoju i odbudowy wszystkich tkanek, tak więc niezbędna jest też jej wystarczająca ilość w organizmie – mówi Ashley Wood, doświadczona pielęgniarka. – Odgrywa także rolę w tworzeniu kolagenu, wchłanianiu żelaza, funkcjonowaniu układu odpornościowego, gojeniu się ran oraz budowie kości i zębów. Pamiętaj więc, by nie lekceważyć jej niedoboru.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE