Co jedzą najdłużej żyjący ludzie na świecie? Odpowiada japoński dietetyk

Babcia Asako Miyashity ma 92 lata, a swoją długowieczność przypisuje jedzeniu właściwych produktów.
.get_the_title().

W Japonii mieszka największa ilość stulatków. Aktualnie żyje tam ponad 90 tys. osób w wieku 100 lub więcej lat. Z raportu japońskiego Ministerstwa Zdrowia z 2022 roku wynika, że liczba ta w ciągu ostatnich 20 lat wzrosła ponad pięciokrotnie. Co jest kluczem do długowieczności Japończyków?

Według dietetyka Asako Miyashity sekretem najdłużej żyjących osób jest tradycyjna dieta, która składa się z 5 produktów.

Podstawą wielu japońskich dań jest sfermentowana żywność. Najpopularniejszym przykładem jest zupa miso, wytwarzana z pasty ze sfermentowanej soi i ziaren. Obecne w niej probiotyki i żywe kultury bakterii pomagają w utrzymaniu zdrowia jelit i wzmocnieniu układu odpornościowego.

Badania wykazały, że osoby spożywające różne rodzaje sfermentowanej soi były mniej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci niż ci, którzy jej nie jedli.

Zupa miso /White Rainforest, unsplash.com
fot. White Rainforest/unsplash.com

Na zdrową przekąskę lub deser Japończycy polecają fioletowe słodkie ziemniaki, które pochodzą z Okinawy. Są one bogate w zdrowe węglowodany oraz antocyjany, które mają właściwości przeciwstarzeniowe. Pomagają one również obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Równie popularna w japońskiej kuchni są rzodkiew daikon, której głównym zadaniem jest zapobieganie przeziębieniom oraz wzmacnianie układu odpornościowego. Jest też bardzo bogata w witaminę C.

Rzodkiew /Jason Leung, unsplash.com
fot. Jason Leung/unsplash.com

Dieta najdłużej żyjących ludzi obfituje również w wodorosty. Dostarczają one błonnika, który zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego czy wystąpienia cukrzycy. Obecna w nich fukoksantyna oraz fukoidan mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Ostatnim elementem diety są ryby, a przede wszystkim łosoś i tuńczyk. Występujące w nich tłuszcze omega-3 pomagają obniżyć ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów oraz łagodzą stany zapalne.

Zdjęcie główne: Parco Chan/Unsplash.com
Tekst: OP

FOODIE