Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Co jedzą najdłużej żyjący ludzie na świecie? Odpowiada japoński dietetyk

Babcia Asako Miyashity ma 92 lata, a swoją długowieczność przypisuje jedzeniu właściwych produktów.
.get_the_title().

W Japonii mieszka największa ilość stulatków. Aktualnie żyje tam ponad 90 tys. osób w wieku 100 lub więcej lat. Z raportu japońskiego Ministerstwa Zdrowia z 2022 roku wynika, że liczba ta w ciągu ostatnich 20 lat wzrosła ponad pięciokrotnie. Co jest kluczem do długowieczności Japończyków?

Według dietetyka Asako Miyashity sekretem najdłużej żyjących osób jest tradycyjna dieta, która składa się z 5 produktów.

Podstawą wielu japońskich dań jest sfermentowana żywność. Najpopularniejszym przykładem jest zupa miso, wytwarzana z pasty ze sfermentowanej soi i ziaren. Obecne w niej probiotyki i żywe kultury bakterii pomagają w utrzymaniu zdrowia jelit i wzmocnieniu układu odpornościowego.

Badania wykazały, że osoby spożywające różne rodzaje sfermentowanej soi były mniej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci niż ci, którzy jej nie jedli.

Zupa miso /White Rainforest, unsplash.com
fot. White Rainforest/unsplash.com

Na zdrową przekąskę lub deser Japończycy polecają fioletowe słodkie ziemniaki, które pochodzą z Okinawy. Są one bogate w zdrowe węglowodany oraz antocyjany, które mają właściwości przeciwstarzeniowe. Pomagają one również obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Równie popularna w japońskiej kuchni są rzodkiew daikon, której głównym zadaniem jest zapobieganie przeziębieniom oraz wzmacnianie układu odpornościowego. Jest też bardzo bogata w witaminę C.

Rzodkiew /Jason Leung, unsplash.com
fot. Jason Leung/unsplash.com

Dieta najdłużej żyjących ludzi obfituje również w wodorosty. Dostarczają one błonnika, który zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego czy wystąpienia cukrzycy. Obecna w nich fukoksantyna oraz fukoidan mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Ostatnim elementem diety są ryby, a przede wszystkim łosoś i tuńczyk. Występujące w nich tłuszcze omega-3 pomagają obniżyć ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów oraz łagodzą stany zapalne.

Zdjęcie główne: Parco Chan/Unsplash.com
Tekst: OP

FOODIE