Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Czy jedzenie potrafi zredukować stres? Oczywiście!

Eksperci wyróżnili składniki codziennej diety, które najlepiej wpływają na nasze samopoczucie.
.get_the_title().

Wiele osób zmaga się z problemem zajadania stresu. W większości przypadków sięgamy wtedy po nie do końca zdrowe dla nas przekąski. Naukowcy i dietetycy postanowili z tym zawalczyć. Według nich spożywanie konkretnych potraw może pomóc nam w walce z codziennym stresem i zmęczeniem.

Najwięcej korzyści ma przynosić 7 sprawdzonych produktów spożywczych.

Na pierwszym miejscu znalazło się kimchi, czyli koreańska potrawa z fermentowanych warzyw, najczęściej wytwarzana z kapusty. Dietetycy przypisują jej właściwości antystresowe, ponieważ jest bogata w witaminy i minerały. Dodatkowo występujące w kimchi zdrowe kultury bakterii korzystnie wpływają na mikrobiom naszych jelit.

kimchi /Markus Winkler, unsplash.com
fot. Markus Winkler, unsplash.com

Kolejnym wartym uwagi składnikiem stały się jajka. Dietetycy mają co do nich mieszane uczucia, jednak występująca w nich cholina odgrywa ważną rolę w redukcji stresu. Jest ona składnikiem odżywczym, który reguluje funkcje organizmu, odpowiadając m.in. za komunikację między neuronami i ogólny stan zdrowia mózgu.

Podobnie jak kimchi mają działać także karczochy. Będąc bogatymi w błonnik i prebiotyki, wspierają zdrowie jelit, a zawarte w nich również fruktooligosacharydy, potas i magnez, wspomagają organizm w walce ze zmęczeniem.

karczochy /Martin Adams, unsplash.com
fot. Martin Adams, unsplash.com

Produktem, który bezpośrednio pomaga regulować naszą reakcję na stres, są też bataty. Zawierają one wysoki poziom witaminy C, potasu oraz są źródłem węglowodanów, które kontrolują poziom stresogennego kortyzolu.

Wiele korzyści zdrowotnych oferują także jagody. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy flawonoidowych działają przeciwzapalnie oraz poprawiają samopoczucie.

jagody /Yulia Khlebnikova, unsplash.com
fot. Yulia Khlebnikova, unsplash.com

Następnym sprawdzonym produktem miały okazać ostrygi. Podobnie jak inne skorupiaki, zawierają aminokwasy, które wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo obecna w nich tauryna wspomaga produkcję neuroprzekaźników, regulując również nasz układ nerwowy.

Aminokwasy występują także w paście tahini, wytwarzanej z nasion sezamu. Znajdujący się w niej L-tryptofan wspiera produkcję serotoniny, która dba o nasz nastrój.

 

Zdjęcie główne: Hermes Rivera/Unsplash.com
Tekst: OP

FOODIE