Czy matcha jest lepsza niż zielona herbata?
Zarówno matcha, jak i zielona herbata pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Zasadnicza różnica między obiema herbatami to dostęp do słońca – krzewy herbaty matcha są osłonięte przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych przez około 20-30 dni przed zbiorem liści.
Zacienienie powoduje wzrost chlorofilu w liściach matchy, przez co stają się one ciemniejsze i zwiększają produkcję aminokwasów. Po zbiorach liście są ręcznie mielone na drobny proszek, który jest znany właśnie jako matcha.
Ponieważ matcha jest po prostu odmianą zielonej herbaty, ma większość takich samych korzyści zdrowotnych.
Jest jednak znacznie silniejsza i bardziej pobudzająca, ponieważ za łyżeczką proszku kryją się całe liście herbaty, które faktycznie konsumujemy.
Zaparzając matchę, nie ma torebki ani luźnych liści herbaty, które można w każdej chwili wyjąć, by napar nie był tak mocny. Zielony proszek z liści matchy jest mieszany w misce z gorącą wodą aż się spieni, a następnie podawany do picia. Liście nie zostają wyrzucone, co z definicji czyni matchę bardziej skoncentrowanym źródłem korzystnych związków niż zwykła zielona herbata. Jedna filiżanka (237 ml) matchy, przygotowanej z 4 łyżeczek proszku, zazwyczaj zawiera około 280 mg kofeiny. To znacznie więcej niż taka sama filiżanka zwykłej zielonej herbaty, która dostarcza 35 mg kofeiny. Z powodu wysokiej zawartości kofeiny większość ludzi nie pija na raz jednej pełnej filiżanki matchy. Bardziej powszechne jest picie jej w w ilości 59–118 ml.
Matcha ma bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, zwłaszcza katechin, które pomagają zwalczać stany zapalne, a także chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniem.
Jest ich aż o 137 razy więcej niż w zielonej herbacie niskiej jakości i do 3 razy więcej niż w herbatach wysokiej jakości. Jeśli chodzi o zieloną herbatę, to może ona pomóc w zwalczaniu czynników ryzyka chorób serca w tym utleniania złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wśród osób pijących zieloną herbatę ryzyko chorób serca jest do 31 proc. niż u osób, które tego nie robią. Zielona herbata zawiera także L-teaninę – unikalny aminokwas o którym wiadomo, że działa uspokajająco na mózg, poprawia wydajność pracy i skuteczność nauki. Naturalnie matcha również ma te właściwości i znacznie więcej L-teaniny.
Istnieją różne przepisy na idealną matchę, Tradycyjnie wystarczy jednak 1 łyżeczka wysokiej jakości proszku matcha i około 59 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Wszystko razem umieszcza się w specjalnej miseczce zwanej chawn i ubija bambusową trzepaczką – chasen, aż matcha się rozpuści i spieni. Istnieje wiele innych kreatywnych sposobów, aby ją wykorzystać – niekoniecznie w postaci herbaty.
Trawiasty i gorzki smak często łączy się ze słodkim i dlatego tak często można wypić jako mleczne latte, koktajl lub zjeść w serniku i lodach. Możliwości jest naprawdę wiele!
Tekst: Marta Mankiewicz