Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Czy matcha jest lepsza niż zielona herbata?

Za względu na bardzo mocny i specyficzny smak matcha ma zarówno fanów, jak i przeciwników. Jednak może zawarte w niej wartości odżywcze sprawiają, że jest lepsza niż zwykła zielona herbata?
.get_the_title().

Zarówno matcha, jak i zielona herbata pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Zasadnicza różnica między obiema herbatami to dostęp do słońca – krzewy herbaty matcha są osłonięte przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych przez około 20-30 dni przed zbiorem liści.

Zacienienie powoduje wzrost chlorofilu w liściach matchy, przez co stają się one ciemniejsze i zwiększają produkcję aminokwasów. Po zbiorach liście są ręcznie mielone na drobny proszek, który jest znany właśnie jako matcha.

źródło: unsplash

Ponieważ matcha jest po prostu odmianą zielonej herbaty, ma większość takich samych korzyści zdrowotnych.

Jest jednak znacznie silniejsza i bardziej pobudzająca, ponieważ za łyżeczką proszku kryją się całe liście herbaty, które faktycznie konsumujemy.

Zaparzając matchę, nie ma torebki ani luźnych liści herbaty, które można w każdej chwili wyjąć, by napar nie był tak mocny. Zielony proszek z liści matchy jest mieszany w misce z gorącą wodą aż się spieni, a następnie podawany do picia. Liście nie zostają wyrzucone, co z definicji czyni matchę bardziej skoncentrowanym źródłem korzystnych związków niż zwykła zielona herbata. Jedna filiżanka (237 ml) matchy, przygotowanej z 4 łyżeczek proszku, zazwyczaj zawiera około 280 mg kofeiny. To znacznie więcej niż taka sama filiżanka zwykłej zielonej herbaty, która dostarcza 35 mg kofeiny. Z powodu wysokiej zawartości kofeiny większość ludzi nie pija na raz jednej pełnej filiżanki matchy. Bardziej powszechne jest picie jej w w ilości 59–118 ml.

źródło: unsplash

Matcha ma bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, zwłaszcza katechin, które pomagają zwalczać stany zapalne, a także chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniem.

Jest ich aż o 137 razy więcej niż w zielonej herbacie niskiej jakości i do 3 razy więcej niż w herbatach wysokiej jakości. Jeśli chodzi o zieloną herbatę, to może ona pomóc w zwalczaniu czynników ryzyka chorób serca w tym utleniania złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wśród osób pijących zieloną herbatę ryzyko chorób serca jest do 31 proc. niż u osób, które tego nie robią. Zielona herbata zawiera także L-teaninę – unikalny aminokwas o którym wiadomo, że działa uspokajająco na mózg, poprawia wydajność pracy i skuteczność nauki. Naturalnie matcha również ma te właściwości i znacznie więcej L-teaniny.

źródło: unsplash

Istnieją różne przepisy na idealną matchę, Tradycyjnie wystarczy jednak 1 łyżeczka wysokiej jakości proszku matcha i około 59 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Wszystko razem umieszcza się w specjalnej miseczce zwanej chawn i ubija bambusową trzepaczką – chasen, aż matcha się rozpuści i spieni. Istnieje wiele innych kreatywnych sposobów, aby ją wykorzystać – niekoniecznie w postaci herbaty.

Trawiasty i gorzki smak często łączy się ze słodkim i dlatego tak często można wypić jako mleczne latte, koktajl lub zjeść w serniku i lodach. Możliwości jest naprawdę wiele!

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE