Czy sałata łodygowa okaże się nowym hitem?
![Czy sałata łodygowa okaże się nowym hitem? .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/10/BruceBlockGetty-.jpg)
Niewielu szefów kuchni da się zaskoczyć nowymi produktami. W końcu jeśli na rynku spożywczym pojawi się coś, czego jeszcze dotąd nie było, to każdy ciekawski amator gotowania na pewno będzie próbował wykorzystać to w swojej kuchni, by potem pochwalić się efektem przed gośćmi.
Jednym z warzyw, które mogą wprawić w zaciekawienie zarówno szefa kuchni, jak i domowego kucharza, jest sałata łodygowa.
Mało które warzywo może się poszczycić tak dużą ilością nazw!
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/10/getty-images-.jpg)
Jej łacińska nazwa to Lactuca sativa var. augustiana. Nazywana jest też sałatą Karola, sałatą szparagową, selerową i chińską. To warzywo wygląda naprawdę oryginalnie.
Nierówne proporcje między długą łodygą a dużymi liśćmi sprawiają, że wygląda nieco kosmicznie.
Niektórzy śmieją się nawet, że przypomina trochę lizaka z sałaty na patyku.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/10/Palisa-Anderson.jpg)
Sałata łodygowa pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Dotychczas największą popularnością cieszyła się w Chinach, gdzie sprowadzono ją w czasach panowania dynastii Tang, około 1000-1500 lat temu.
Dojrzałe łodygi mają około 30-40 cm długości, a ich średnica nie powinna przekraczać 5 cm.
Składające się z liści wierzchołki są długie i soczyste. Jak smakują? Ci, którzy ich próbowali, mówią, że smak trudno do czegoś porównać – ale w tym dobrym znaczeniu!
W języku chińskim łodyga i liście są nazywane dwoma osobnymi nazwami: wosun oraz yóumàicài. Wykorzystywane są w zupełnie innych potrawach.
Łodygi, które można spożywać po ugotowaniu i na surowo, są smażone na szybko w woku i stają się elementem popularnej potrawy stir-fry, a liście są duszone w aromatycznym bulionie.
W ciągu ostatnich kilku lat sałata łodygowa stała się częściej dostępna w azjatyckich sklepach spożywczych. Jeśli któregoś razu uda wam się spotkać tę chińską odmianę, to warto wziąć ją chociażby na spróbowanie.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/10/Vmenkov-Wikimedia-Commons.jpg)
Co ciekawe, sałatę łodygową podobno można też wyhodować samodzielnie w przydomowym ogródku. Dajcie znać, jeśli podejmiecie wyzwanie!
Zdjęcie główne: Bruce Block/Getty Images
Tekst: Marta Mankiewicz