Czym słodzić zamiast cukru? 6 alternatyw

Sporo naturalnych zamienników cukru buraczanego również daje pożądany, słodki smak, ale znacznie mniej szkodzi naszemu zdrowiu. Można dodać je do kawy, koktajlu, owsianki, użyć podczas gotowania czy pieczenia, zaspokajając w ten sposób swoją ochotę na słodkie. Choć pamiętajmy: to, że jest naturalny, wcale nie oznacza, że będziemy mogli bezkarnie pić syrop z brązowego ryżu prosto z butelki czy jeść łyżkami miód manuka. Warto jednak sprawdzić, czym jeszcze da się słodzić.
Syrop z yaconu

Yacon to roślina wieloletnia pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana głównie w Andach i wokół nich. W XIII wieku stała się ulubiennicą Inków, którzy zaraz po odkryciu, że z ziaren kakaowca można wytwarzać czekoladę, zabrali się za przekształcenie tej mało atrakcyjnej rośliny w zdrowszą alternatywę dla cukru. Jak się okazało, stała się doskonałym prebiotykiem pomagającym w procesie trawienia.
Syrop wytwarzany ze słodkich bulw yaconu to zdrowy zamiennik cukru, który ma aż o połowę mniej kalorii.
Oprócz właściwości słodzących, wykazuje działanie prozdrowotne i jest polecany szczególnie diabetykom. Syrop z yaconu wyglądem i smakiem przypomina melasę lub syrop klonowy, a niektórzy jego słodycz porównują do fig. Nadaje się do wypieków, koktajli, glazury do mięs, a także do słodzenia kawy oraz herbaty.
Syrop z brązowego ryżu

Syrop z brązowego ryżu to płynny substytut rafinowanego cukru, który otrzymuje się przez gotowanie sfermentowanego brązowego ryżu. Jest produkowany głównie w Azji, Europie i Stanach Zjednoczonych. Może być używany do pieczenia i gotowania, tak jak każdy inny płynny słodzik. Jest delikatnie słodki, ale znacznie mniej niż syrop z agawy, miód czy cukier.
Jego smak jest trochę orzechowy, chociaż niektórzy uważają, że przypomina toffi.
Cukier palmowy

Cukier palmowy wywodzi się z regionów azjatyckich. Otrzymuje się go z soku palmy kokosowej. Ma niski indeks glikemiczny i wolniej wchłaniania się do krwiobiegu, nie powodując nagłych skoków insulinowych i pozwalając utrzymać stabilny poziom cukru. Jest znany ze swoich korzyści zdrowotnych i naturalnie bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, która wspomaga układ immunologiczny. Zawiera także minerały, które mogą poprawiać nastrój, koncentrację i dobrze działają na włosy i skórę.
Ma lekki posmak karmelu i toffi oraz bardzo przyjemny aromat.
Jednak pamiętajmy, że to nadal cukier i słodkości z cukrem palmowym traktujmy raczej jako mniejsze zło, a nie jako zdrowy dodatek.
Miód manuka

Miód manuka jest uznawany za najzdrowszy miód na świecie.
Jest wytwarzany z miododajnego krzewu manuka, który pochodzi z Nowej Zelandii. W Polsce znamy go dopiero od kilku lat, a jego nadzwyczajne właściwości lecznicze wpływają na dość wysoką cenę. Jest bogaty w przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie i bywa nawet nazywany naturalnym antybiotykiem. W dodatku wyróżnia się wysoką zawartością metyloglioksalu, związku o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, występującego w nektarze kwiatów manuka. Choć związek ten występuje również w naszych rodzimych miodach, to w miodzie manuka znajdziemy go najwięcej. Jest dość gęsty i najlepiej smakuje z musli i jogurtem albo z dojrzewającymi serami. Unikajmy dodawania go do ciepłych napojów, ponieważ po podgrzaniu traci swoje właściwości przeciwutleniające.
Cukier daktylowy

To nic innego jak sproszkowane daktyle. Daktyle mają lekko słodki smak toffi. Są źródłem wielu witamin i cennych mikroskładników i będą idealną alternatywą dla osób chcących wyeliminować biały cukier z diety.
Mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, usprawniają proces trawienia, a ze względu na wysoką zawartość błonnika regulują pracę jelit.
Jednak kawy i herbaty nie posłodzimy cukrem z daktyli, ponieważ nie ma on zdolności rozpuszczania się w płynach. Użyjemy go za to do słodzenia deserów, musli i owsianki. Co ciekawe, poziom jego słodkości za każdym razem będzie zależał od gatunku owoców użytych w procesie produkcji.
Syrop klonowy

To rdzenni Amerykanie po raz pierwszy pozyskali sok z drzew klonu i gotowali go tak długo, aż otrzymali syrop. Od tego czasu lepki syrop klonowy stał się w Ameryce tak popularny jak talerz gorących pancakes z kawałkiem masła, z którym stanowi on duet idealny. Syrop klonowy jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B (B2, B5, B6), polifenole, antyoksydanty oraz kwasy organiczne. To zdecydowanie lepszy słodzik niż cukier, ale należy pamiętać, że w jego skład wchodzi sacharoza, a więc nie poleca się go spożywać w nadmiernych ilościach.
Tekst: MM