Dzięki temu zdrowemu jedzeniu przybędzie ci kilka dodatkowych kilogramów. Ku przestrodze!

Odstawiłeś już fast foody i całą resztę tuczącego jedzenia, przerzuciłeś się na zdrowe pokarmy, a kilogramy wciąż nie spadają? Zobacz, gdzie mogą ukrywać się twoi wrogowie – cukier i tłuszcz.
.get_the_title().

1. Batony zbożowe i energetyczne

To najbardziej oszukujące nas batoniki na sklepowych półkach. Czekoladowe batony przynajmniej nie ukrywają, że mają podwójną ilość chrupiących ciasteczek w środku i dużo więcej karmelu niż ostatnio.

Opakowania batonów musli z daleka krzyczą, że są zdrowe, że z bakaliami, że nie mają cukru. Za to w składzie często znajdziemy syrop glukozowy i olej palmowy.

Niestety nie ma na nie miejsca w diecie pomagającej w zrzuceniu niechcianych kilogramów. Dla oszustów nigdzie nie ma miejsca.

2. Awokado

Okej, pełne jest przeciwutleniaczy, zdrowych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, ma bardzo dużo witaminy E oraz jest dobrym źródłem błonnika. Jednak w porównaniu do innych warzyw i owoców jest bardzo kaloryczne.

Jedno awokado ma około 350 kcal!

Zawiera aż 15g tłuszczu na 100g, podczas gdy inne owoce mają go z reguły ok. 1g w przeliczeniu na 100g. Zatem ostrożnie z tym zdradliwym ulubieńcem.

3. Tofu

Co prawda tofu samo w sobie nie jest tłuste, jednak kto jada je w tak mało smacznej, surowej postaci?

Chodzi właśnie o to, w jaki sposób będzie przyrządzone.

Najczęściej w potrawach można spotkać je w postaci usmażonych w głębokim tłuszczu kawałków lub z chrupiącą panierką, a gdy cieszymy się, że będzie jednak pieczone, to pewnie z dodatkiem tłuszczu i niekoniecznie pozbawionej cukru marynaty.

4. Idę na miasto, zjem wege burgera. Zdrowo będzie, prawda?

Nic bardziej mylnego. Choć warzywny burger wydaje się być tą zdrowszą opcją, też może być pełen niechcianych dodatków. Jakich? Na przykład smażonych warzyw, panierowanych krążków cebulowych, sosu na bazie majonezu albo tłustego sera. Sam warzywny kotlet często jest smażony w hojnej porcji oleju.

Do tego pewnie podadzą frytki i kolejny cholesterolowy sosik. Niestety, bycie wegetarianinem nie sprawia, że nasze jedzeniowe wybory będą z założenia zdrowe.

5. Mrożony jogurt

Owoce są zdrowe, jogurt jest zdrowy, a więc mrożony jogurt to zdrowa przekąska? Nie. Te lody, brzmiące jak lepsza alternatywa dla tradycyjnych lodów na śmietanie, niestety często są wzbogacone sporym dodatkiem cukru. Do tego pewnie skuszą nas proponowane dodatki w postaci polewy owocowej (też zapewne nie tylko z samych owoców) i bakalii, z którymi mimo ich zdrowotności lepiej nie przeginać, będąc na diecie.

6. Masła z orzechów

Masło orzechowe jest najlepsze! I nie musi być wcale z orzechów ziemnych, bo obecnie mamy do wyboru masła z migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, a nawet z jadalnych kasztanów.

Co prawda mają one prawie 600 kcal w 100g, jednak jedzone z rozsądkiem, dzięki zawartości pożytecznych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mogą przyczynić się do spalania tkanki tłuszczowej.

Na co zatem musimy uważać? Na masła orzechowe słabej jakości, na takie, które mają w składzie cukier i są wyprodukowane z solonych, prażonych orzechów. Te z pewnością będą z bonusem w postaci pustych kalorii.

7. Suszone owoce

Świeże owoce są superzdrowe, bogate w witaminy, błonnik oraz składniki odżywcze. I tego się trzymajcie, bo te suszone potrafią być bardzo zdradliwe. Nie dość, że często są dodatkowo dosładzane, to często kończy się tak, jak w przypadku słonych paluszków – jeśli już zacznie się je jeść, nie można przestać…

8. Jogurty 

Czytajcie etykiety! Naturalne jogurty też bywają dosładzane, a te owocowe wcale nie muszą być zrobione z owoców. Porcja owocowego jogurtu albo takiego z dodatkiem słodkiej polewy może zawierać nawet 26g cukru, co przy dziennym sugerowanym spożyciu cukru wynoszącym 25g dla kobiet i 37g dla mężczyzn już wystarczy, by zaspokoić codzienną dawkę na cukier. A to przecież tylko jeden jogurt.

9. Smoothie

Te z owoców, na naturalnym jogurcie bądź mleku, nie będą nas tuczyć, pod warunkiem że w składzie nie znajdzie się słodki, aromatyzowany syrop lub dawka rozpuszczonej czekolady.

Pyszne są koktajle z masłem orzechowym, jednak pamiętajcie, że to zawsze zwiększa ich kaloryczność. Jedna łyżka kremu np. z orzechów nerkowca to już 120 kcal.

10. Przecież ciemny chleb to zdrowy chleb?

A właśnie, że nie. Nie każdy chleb, który z pozoru wygląda na razowy lub pełnoziarnisty ma taki idealny skład.

Dobry bochenek powinien zawierać tylko mąkę, drożdże lub zakwas, wodę, sól oraz ewentualnie ziarna, orzechy czy suszone owoce.

A czego możemy się spodziewać w niektórych piekarniach? Między innymi chlebów z dodatkowym tłuszczem (masło, margaryna, olej roślinny) oraz z syropem glukozowym, który w mig dostarczy niechcianych kalorii.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE