Globalny rynek deserów wegańskich będzie rósł z roku na rok. Jakie są obecne trendy?



Rosnąca popularność wegańskiego stylu życia napędza rynek wegańskich deserów na całym świecie. Ponadto rosnący popyt na alternatywne produkty mleczne jest kolejnym kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do postępu w branży deserów wegańskich.
.get_the_title().

Wzrasta świadomość konsumentów dotycząca dobrostanu zwierząt i planety. Dlatego też oczekuje się, że rynek deserów wegańskich, który obecnie jest wyceniany na 2,68 miliarda dolarów, będzie rósł z złożoną roczną stopą wzrostu (CAGR) na poziomie 10,1 proc. od 2020 do 2027 roku. Nowocześni i dbający o zdrowie konsumenci mają inne preferencje dotyczące wyboru deserów. Desery roślinne stały się doskonałą alternatywą dla słodyczy, które zwykle składają się z kremów na śmietanie, jajek, masła i innych składników pochodzenia zwierzęcego.

źródło: unsplash

Wegańskie desery nie kojarzą się już z brakiem smaku i niepożądaną teksturą. Dobrze przygotowane są warte grzechu, zapewniają jakość, smak i są tak samo atrakcyjne jak ich tradycyjne odpowiedniki.

Pocieszające jest również, że dla konsumentów coraz ważniejsze stają się korzyści zdrowotne i wartości odżywcze zjadanych słodyczy. Aż 47 proc. szefów kuchni i restauratorów, którzy wzięli udział w tegorocznym badaniu Kimpton Culinary + Cocktail Trend Forecast, uznało desery wegańskie za gorący trend roku.

Co jest najbardziej pożądane w roślinnych słodyczach?

1. Składniki funkcjonalne

źródło: unsplash

Składniki sprzyjające zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, takie jak matcha, jagody goji, kurkuma, konopie, chia, buraki, miód manuka, imbir, a nawet grzyby i czarny czosnek, stają się coraz bardziej popularne w deserach roślinnych.

Według Euromonitor International, firmy zajmującej się badaniem rynku, w lutym 2020 roku sprzedaż żywności wzbogaconej (funkcjonalnej) na całym świecie przekroczyła 267 miliardów dolarów.

Głównym trendem w deserach roślinnych są bezpieczne i naturalne składniki, które są nieprzetworzone i mają właściwości odżywcze – mówi weganka, szefowa kuchni i pedagog z Brazylii, Manuela Scalini, która wymienia surowe kakao, kokosy i grzyby lecznicze jako jej ulubione składniki deserowe. – To, że desery wegańskie zyskują większą popularność niż dziesięć lat temu, to wynik tego, że szefowie kuchni używają żywności funkcjonalnej zamiast przetworzonych substytutów produktów pochodzenia zwierzęcego, które są równie albo i bardziej niezdrowe niż tradycyjne składniki pochodzenia zwierzęcego.

2. Wegańska czekolada

Według raportu Barry’ego Callebauta, europejskiego przetwórcy kakao i producenta czekolady, 48 proc. millenialsów uważa, że ​​„czekolada musi dostarczać nam coś więcej niż tylko nieziemsko dobry smak”, a 64 proc. osób w średnim wieku twierdzi, że „czekolada musi być nie tylko smaczna, ale i dobra dla zdrowia konsumentów”. Zauważono również zwiększone zainteresowanie zrównoważonym rolnictwem i sprawiedliwymi praktykami handlu. Każdy z tych trendów napędza popyt na desery z surowego kakao i wegańskiej czekolady, które są bogate w składniki odżywcze, nie zawierają produktów mlecznych oraz dodatków pochodzenia zwierzęcego i są produkowane zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu.

źródło: unsplash

Co więcej, w tym roku wyszukiwanie przepisów na wegańską czekoladę, która stanowi aż 40 proc. wegańskiego rynku słodyczy, wzrosło o 31 proc.

Takie produkty jak sezamowa pasta tahini o smaku czekoladowym cieszą się powodzeniem jako składnik receptur na lody, koktajle mleczne i ciasta, a coraz więcej znanych marek czekolady wprowadza na rynek roślinne alternatywy. Sam Barry Callebaut na początku tego roku dodał do swojej oferty bezmleczną czekoladę mleczną „M_lk Chocolate”.

3. Mniej cukru

W nowoczesnych deserach miejsce cukru zaczynają zastępować wytrawne, gorzkie, kwaśne i cierpkie smaki. Ocet, zredukowany alkohol, tahini, ciecierzyca i trawa cytrynowa stały się popularnymi składnikami, które zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.

źródło: unsplash

W wielu wegańskich przepisach jedynym słodzikiem jest naturalny cukier zawarty w świeżych owocach. Niektóre desery zawierają zamienniki cukru trzcinowego, takie jak ekologiczne daktyle czy jeszcze mało popularny w Polsce ekstrakt z owoców mnicha.

Jessica Préalpato, która może się pochwalić tytułem „Najlepszego cukiernika świata 2019”, uważa, że ​​zdrowe i bardziej naturalne, przyjazne dla środowiska odżywianie jest koniecznością i powinno obejmować wykwintną kuchnię.

Chociaż Préalpato nie jest weganką, stara się trzymać z daleka od cukru i produktów zwierzęcych, skupiając się na zdrowych, niezbyt słodkich składnikach. W jej deserach często pojawiają się gorzkie i kwaśne smaki świeżych owoców uprawianych w jej rodzinnej Francji, zioła, figi i nieprażone ziarna kawy, a także wodorosty, estragon, lukrecja i pokrzywa.

4. Wegańskie alternatywy dla produktów mlecznych

Według Grand View Research jednym z kluczowych czynników napędowych w branży deserów wegańskich jest rosnący popyt na alternatywne produkty mleczne, który wynika z tego, że ponad 75 proc. populacji nie toleruje laktozy.

źródło: unsplash

Właśnie dlatego popyt na lody wegańskie rośnie. Według wspólnego raportu Good Food Institute i Plant Based Foods Association osiągnął 304 miliony dolarów w sprzedaży w 2018 roku, czyli o 26,5 proc. więcej niż w 2017 roku.

Wśród alternatywnych produktów mlecznych najszybciej rośnie popyt na mleko owsiane. Dane firmy Nielsen pokazują, że jest to najszybciej rozwijająca się alternatywa dla mleka, której sprzedaż wzrosła o 50 proc. w latach 2017-2018.

W alternatywnych produktach mlecznych na bazie roślin często wykorzystuje się białko z ciecierzycy jako główny składnik, zastępując w ten sposób lecytynę, modyfikowaną skrobię, karagen, gumę guar i pektyny.

źródło: unsplash

Badanie przeprowadzone w 2018 roku przez The Center for Generational Kinetics, lidera w badaniach pokoleniowych wykazało, że 87 proc. pokolenia Z „myśli o deserze raz lub więcej razy dziennie”. Z kolei badanie przeprowadzone w 2020 roku dowiodło, że trzech na pięciu konsumentów na całym świecie twierdzi, że włącza do swojej diety coraz więcej składników roślinnych.

Podsumowując: wraz z coraz większym zainteresowaniem dietą roślinną i naszą globalną miłością do deserów segment wegańskich deserów jest skazany na dalszy wzrost.

Tekst: Marta Mankiewicz

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: