Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Jak najlepiej przywitać wiosnę? Na słodko! 5 popularnych deserów urozmaiciliśmy wyjątkowym dodatkiem

To już druga wiosna, której towarzyszy lockdown i prawdopodobnie kolejny rok bez festiwali i większych wydarzeń. Dlatego aby umilić sobie ten czas, zachęcamy was do przyrządzenia sobie swojego własnego festiwalu – festiwalu ciast!

Postanowiliśmy przywitać wiosnę na słodko – przepisami na ciasta, które z pewnością uprzyjemnią wam czas spędzony w zamknięciu. Od obłędnego tiramisu z puszystym kremem, przez bananowo-kawowe babeczki, które zrobicie w niecałe 10 minut, aż po mocno czekoladowe i wilgotne brownie. Zdradzamy także przepis na idealny mus orzechowy i prawdziwą królową, czyli bezę z kremem śmietankowym i wiśniami. Wszystkim deserom towarzyszy dodatek Soplicy o smaku orzecha w czekoladzie, kawy lub wiśni w czekoladzie.

Tiramisu to niezaprzeczalny król włoskich deserów.

Soplicowe Tiramisu

Biszkopty nasączone kawą i alkoholem, delikatny krem z dodatkiem kawowej Soplicy i porządna warstwa kakao. Nic dziwnego, że zajadamy się nim nie tylko podczas pobytu we Włoszech. Przygotowując deser pamiętajcie, że najlepsze tiramisu robione jest z kremem na bazie jajek utartych z cukrem – czyli właśnie takie jak w naszym przepisie! Buon appetito!

200 g podłużnych biszkoptów
3 jajka
300 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
150 ml Soplicy Kawowej
90 ml espresso
60 g cukru
kakao

Żółtka ubijamy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. Oddzielnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z powstałą wcześniej masą. W trakcie mieszania dodajemy 60 ml Soplicy Kawowej. Do głębokiego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 90 ml Soplicy Kawowej. Połowę biszkoptów na krótko zanurzamy w kawie z Soplicą i układamy jeden obok drugiego w głębokim naczyniu. Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej i wyrównujemy ją łopatką. Układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie oraz Soplicy i nakładamy resztę masy.

Gotowe babeczki możecie udekorować malinami bądź oprószyć cukrem pudrem.

Babeczki bananowo-kawowe

Jeśli myślicie, że do przygotowania domowych słodkości potrzeba miksera i dziesięciu misek, to ten przepis może was zadziwić. Gwarantujemy, że tym razem wystarczą dwie, a zamiast miksera zwykły widelec. Bananowo-kawowe babeczki robi się naprawdę prosto i szybko. Sprawdźcie, czy macie wszystkie składniki i do dzieła!

350 g mąki pszennej
2 średnie banany
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
115 g masła
250 g cukru
60 ml Soplicy Kawowej
60 ml mleka
120 g gorzkiej czekolady

W misce za pomocą widelca rozgniatamy banany, dodajemy cukier, jajka, rozpuszczone masło, mleko i Soplicę Kawową i całość mieszamy rózgą. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, kawę, proszek do pieczenia oraz pokrojoną na kawałeczki czekoladę. Suche składniki wsypujemy do mokrych i łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki posmarowanych masłem lub olejem. Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 7 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 15 minut.

Beza po nałożeniu kremu nadaje się od razu do serwowania. Nie odmawiajcie kolejnego kawałka, a najlepiej jeśli zjecie ją całą na raz, bo beza nie bardzo lubi długie przechowywanie w lodówce.

Wisienka na bezie

Upieczenie domowej bezy wymaga odrobiny skupienia i czasu, ale końcowy efekt zdecydowanie jest tego wart. Pamiętajcie, że beza po wyjęciu z piekarnika musi dobrze ostygnąć – dopiero wtedy nakładacie na nią krem. W naszym przepisie klasyczny śmietankowy krem z dodatkiem mascarpone podkręca Soplica o smaku wiśni w czekoladzie – obłęd! Na górę jeszcze porcja ugotowanych wiśni w syropie i wiórki czekolady.

10 białek
440 g drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka octu
150 ml śmietanki 30%
150 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
90 ml Soplicy o smaku wiśni w czekoladzie
250 g mrożonych wiśni bez pestek (wcześniej rozmrożonych)
2 łyżki cukru
50 g gorzkiej czekolady

Białka ubijamy mikserem, aż otrzymamy delikatną pianę. Teraz zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce. Miksujemy do otrzymania bardzo sztywnej piany. Dodajemy łyżkę skrobi oraz łyżkę octu i delikatnie mieszamy łopatką. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy pianę o dowolnym kształcie. Wkładamy do rozgrzanego do 120°C piekarnika z włączonym termoobiegiem na pół godziny. Po 30 min. zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy na kolejne 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez co najmniej 2–3 godziny. Osobno ubijamy śmietankę z mascarpone i łyżką cukru pudru na sztywną pianę, dodajemy Soplicę i mieszamy. Wiśnie razem z sokiem i cukrem gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję syropu. Na wierzch bezy kładziemy krem, wiśnie z syropem oraz tartą czekoladę.

Banner Image
To naprawdę prosty przepis – składa się tylko z trzech składników

Mus orzechowy

Mus czekoladowy zrobicie w zaledwie kilka chwil (pod warunkiem, że będziecie mieli schłodzoną śmietankę). Jednak do czasu degustacji będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilka godzin, by deser nabrał odpowiedniej konsystencji. Zapewniamy, że warto czekać!

90 ml Soplicy o smaku orzecha w czekoladzie
200 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietanki 30%

Czekoladę roztapiamy ze 100 ml śmietanki w kąpieli wodnej. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i zostawiamy na ok. 10–15 minut do ostygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy roztopioną czekoladę łyżka po łyżce. Wlewamy Soplicę i delikatnie mieszamy. Przelewamy mus do szklanek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Bywają dni, że za kawałek czekoladowego ciasta jesteśmy w stanie oddać wszystko.

Czekoladowe brownie orzecha warte

Wilgotne brownie to klasyk, do którego możecie dodać ulubione dodatki (owoce, orzechy), po upieczeniu polać solonym karmelem lub nawet zamrozić i serwować jako deser lodowy. Jednak najbardziej wyjątkowe będzie brownie nasączone alkoholem. Soplica o smaku orzecha w czekoladzie sprawdzi się tu wyśmienicie.

150 ml Soplicy o smaku orzecha w czekoladzie
250 g gorzkiej czekolady
250 g masła
250 g cukru trzcinowego
4 jajka
3 łyżki mąki uniwersalnej
2 łyżki kakao
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
garść prażonych orzechów laskowych

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do uzyskanej masy wbijamy jajka jedno po drugim, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Formę do brownie wykładamy papierem do pieczenia (opcjonalnie) i smarujemy papier masłem. Przelewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół. Po wystudzeniu ciasta wierzch brownie należy obficie skropić Soplicą o smaku orzecha w czekoladzie.

Zdjęcia: Joanna Matyjek / Odczaruj Gary
Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image

FOODIE

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy jesteś pełnoletni/a?