Jakie świąteczne potrawy serwuje się na świecie?
1. Christmas Fried Chicken, Japonia
W Japonii sezon świąteczny jest najwspanialszą porą dla… KFC!
Wierzcie lub nie, ale około 3,6 miliona japońskich rodzin je smażonego kurczaka z KFC w Wigilię.
Co ciekawe, często muszą zarezerwować posiłek z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Skąd wzięła się taka tradycja? Otóż w latach siedemdziesiątych KFC stworzyło świąteczną wersję kubełka kurczaków, a wraz z nim genialny plan marketingowy. W tym czasie Japonia nie miała wielu świątecznych tradycji. KFC wypełniło tę pustkę, mówiąc konsumentom „To jest coś, co powinieneś zrobić w Boże Narodzenie, zjeść smażonego kurczaka!”. Trend szybko się przyjął i trwa po dziś dzień. Ale spokojnie, oprócz KFC Japończycy mają w swoim menu też ciasto świąteczne, które nie jest niczym innym jak biszkoptem z bitą śmietaną i truskawkami.
2. Pieczona gęś, Niemcy
Niemieckie święto Bożego Narodzenia koncentruje się wokół Weihnachtsgans, czyli bożonarodzeniowej pieczonej gęsi. Tradycja ta sięga średniowiecza. Pierwotnie zjadanie gęsi było związane z Dniem Świętego Marcina, a ostatecznie stało się częścią świątecznego jadłospisu.
Gęsi nadziewane są jabłkami, kasztanami, cebulą i suszonymi śliwkami, a następnie przyprawione majerankiem. Często podaje się je wraz z czerwoną kapustą, kluskami i sosem.
3. Tamales, Peru
W Peru robienie tamales jest tradycją świąteczną, a każda rodzina ma swój własny „tajny” przepis. Podstawą tomales jest ciasto kukurydziane owinięte w liść bananowca lub liść z kolby kukurydzy, a następnie gotowane na parze. Nadziewane są wieprzowiną, wołowiną lub kurczakiem, a w wersji na słodko – rodzynkami.
W okresie Świąt są dostępne na każdym ulicznym stoisku i podawane z salsą.
4. Kolivo, Bułgaria
Kolivo, czyli gotowana pszenica z cukrem i orzechami, jest często pierwszą potrawą, która pojawia się na stole podczas Wigilii w Bułgarii. Kolivo podobne jest do polskiej kutii, którą również można przygotować na wiele różnych sposobów, m.in. z suszonymi owocami, makiem lub miodem. Oprócz Bułgarii i Polski, pojawia się również na stołach w Serbii, Rumunii, Gruzji, Rosji i Ukrainie.
5. Szafranowe bułeczki Lussekatter, Szwecja
Julbord to trzydaniowy posiłek serwowany w Boże Narodzenie w Szwecji. Pierwszym daniem są zwykle marynowane śledzie, jako drugie podawane są wędliny, w tym świąteczna szynka i kiełbaski. Trzecie danie to klopsiki i zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami.
Na deser często serwowany jest budyń ryżowy, choć istnieje też inny przysmak, z którego słyną właśnie szwedzkie święta.
Mowa o bułeczkach szafranowych Lussekatter, które pieczone są od 13 grudnia i spożywane aż do Świąt Bożego Narodzenia. Słodkie, o żółtym kolorze i zawsze w kształcie litery „S”.
6. Joulupöytä, Finlandia
Finowie stawiają na bogaty świąteczny bufet. Daniem głównym jest zwykle duża szynka bożonarodzeniowa, którą je się z musztardą i chlebem. Tradycyjnym świątecznym napojem jest alkoholowe lub bezalkoholowe grzane wino, czyli glögi. Inne potrawy na wigilijnym stole obejmują sałatkę grzybową, marynowane śledzie, zapiekankę ziemniaczaną i gulasz.
Na deser podawane są joulutahti, czyli świąteczne tarty w kształcie gwiazdek z dżemem z suszonych śliwek, piparkakku, czyli piernik, a także pudding ryżowy z cynamonem i zimnym mlekiem.
7. Christmas Pudding, Anglia
Deser ten jest słodką tradycją świąteczną w Anglii, Irlandii i niektórych częściach Stanów Zjednoczonych. Nazwa „pudding” oznacza po prostu ciasto, a w tym wypadku ciasto z dużą ilością suszonych i kandyzowanych owoców m.in. rodzynek, wiśni, pomarańczy oraz korzennych, aromatycznych przypraw.
8. Panettone, Włochy
Włochy mają wiele regionalnych tradycji, jeśli chodzi o świąteczne potrawy. W niektórych częściach kraju świąteczne menu obejmuje siedem różnych ryb przygotowanych na siedem różnych sposobów.
Jednak to słodycze odgrywają ważniejszą rolę w okresie bożonarodzeniowym, a najsławniejsze jest właśnie Panettone.
Pochodząca z Mediolanu babka z kandyzowanymi owocami, czekoladą, rodzynkami i orzechami jest zjadana aż do Nowego Roku i cieszy się popularnością nie tylko we Włoszech.
9. Kūčios, Litwa
Kūčios oznacza tradycyjny, litewski, świąteczny obiad, który odbywa się 24 grudnia. Szykowanie potraw na Kūčios może trwać nawet tydzień, ale dla Litwinów ceniących sobie czas rodzinny to żaden problem.
Pierwotnie kūčios składał się z dziewięciu potraw. Była to praktyka pogańska, która później została rozszerzona na 12 potraw. Mięso, nabiał ani dania na ciepło nie pojawiają się na świątecznym stole.
Zamiast nich są ryby, m.in. śledź podawany w sosie pomidorowym, grzybowym lub cebulowym i wędzony węgorz, pieczywo oraz ziemniaki, kapusta kiszona, grzyby oraz budyń żurawinowy.
10. Bacalao, Meksyk
Bacalao, czyli solony dorsz, w niektórych krajach jadany na co dzień, jest kluczowym wigilijnym daniem w Meksyku. Świąteczny bacalao jest podawany w towarzystwie pomidorów, chilli, cebuli, ziemniaków i oliwek.
Tekst: Marta Mankiewicz