Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Najlepsze składniki i niesamowity mięsny smak. Oto najzdrowszy wegeburger. Czekamy, aż trafi do Polski

Innowacyjny analog tłuszczu opracowany przez Heura wykracza poza substytuty mięsa, stając się najbardziej realistycznym następcą mięsa na świecie.
.get_the_title().

O hiszpańskiej marce Heura, za którą stoi start-up Foods for Tomorrow, pisaliśmy już w styczniu, gdy młodej firmie przyznano dofinansowanie na rozwój własnej wegańskiej linii produktów. Jak widać marka nie spoczęła na laurach i w pełni wykorzystuje przyznane środki.

Dziś zaskakuje nas nowym burgerem Heura Burger 2.0, który jest najzdrowszym roślinnym burgerem obecnym na rynku.

Zawiera 64,25 proc. mniej tłuszczu, 85,6 proc. mniej tłuszczów nasyconych i 11,3 proc. więcej białka na kalorię w porównaniu do wołowiny.

źródło: heurafoods.com

Wyjątkowość burgera Heury wynika z jego innowacyjnego analogu tłuszczu, który przekształca oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w stały tłuszcz. Do tej pory, by otworzyć soczystość burgera zwierzęcego w opcjach roślinnych, stosowano duże ilości tłuszczu z olejów. Oznaczało to, że wiele burgerów na bazie roślinnej koncentrowało się wyłącznie na dostarczaniu wrażeń zmysłowych mięsa, a jednocześnie zawierało prawie taką samą ilość tłuszczu jak burger zwierzęcy. Choć rozwiązały wiec problem wpływu produkcji wołowiny na środowisko, ale nie zmniejszały problemów zdrowotnych wynikających z wysokiego spożycia tłuszczów nasyconych.

Dlatego globalnym wyzwaniem przemysłu roślinnego było opracowanie burgera, który zachowałby soczystość mięsa, jednocześnie zmniejszając zawartość tłuszczu z olejów.

Zespół Heura po ponad tysiącu prób znalazł rozwiązanie tego problemu. Roślinny burger osiąga idealną równowagę składników, zapewniając mięsiste i soczyste doznania burgera zwierzęcego, ale z zaledwie 6,5 gramami tłuszczu.

źródło: heurafoods.com

Heura Burger 2.0 jest pierwszym i jedynym roślinnym burgerem na bazie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która jest bogata w tłuszcze jednonienasycone. Jej użycie odzwierciedla śródziemnomorskie dziedzictwo Heury. Badania pokazują, że spożywanie pokarmów bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe zamiast tłuszczów nasyconych poprawia poziom cholesterolu we krwi, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca, a także obniża ryzyko cukrzycy typu 2. Ponadto, oliwę z oliwek pozyskuje się w bardziej zrównoważony sposób niż olej kokosowy czy palmowy.

Burger bazuje również na zrównoważonym koncentracie białka grochu i błonniku roślinnym.

źródło: heurafoods.com

Przyspieszanie przemiany białek jest moją pasją i to w technologii znajduję rozwiązania. Pionierzy w branży roślinnej zawsze byli naszą inspiracją i mamy nadzieję, że ta innowacja wzmocni kategorię mięsa roślinnego na całym świecie i sprawi, że zwierzęta gospodarskie wkrótce nie będą już wykorzystywane do produkcji żywności – mówi Marc Coloma, współzałożyciel i dyrektor generalny firmy.

Heura w ciągu ostatniego roku odnotowała 460-procentowy wzrost w sprzedaży swoich produktów i jest najszybciej rozwijającą się w Europie firmą produkującą roślinne zamienniki mięsa.

Jej celem jest przyspieszenie przemiany białkowej poprzez dostarczanie zdrowych produktów dla tych, którzy chcą etycznej i zrównoważonej alternatywy dla mięsa. Marka obecnie jest dostępna w dziesięciu krajach, w tym w Hiszpanii, Francji, Portugalii, Holandii, Singapurze, Hongkongu, Chile i ostatnio w Wielkiej Brytanii. My niestety cały czas musimy poczekać na jej produkty.

Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: Heurafoods.com

FOODIE