Niemcy odmawiają kiełbasek i sznycli? Ponad 40 proc. mieszkańców Niemiec odchodzi od jedzenia mięsa
![Niemcy odmawiają kiełbasek i sznycli? Ponad 40 proc. mieszkańców Niemiec odchodzi od jedzenia mięsa .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/10/photo-1575496118038-3689d62e5235.jpg)
W krainie słynącej z golonek, sznycli i niekończących się regionalnych odmian kiełbasy te tradycyjne potrawy nie są już najbardziej pożądane. Z ankiety opublikowanej w ubiegłym miesiącu w czasopiśmie naukowym „Foods” wynika. że „wybredni i dumni wszystkożercy, którzy jedzą mięso bez żadnych ograniczeń, są po raz pierwszy w Niemczech mniejszością”.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/10/photo-1600092069099-cb00458fd2b3.jpg)
Około 42 proc. ankietowanych stwierdziło, że celowo ograniczyło spożycie mięsa, przestrzegając diety wegetariańskiej, wegańskiej lub zostało pescowegetarianami (nie jedzą czerwonego mięsa i drobiu, ale jedzą ryby) bądź fleksitarianami (jedzą mięso okazjonalnie).
Powody ograniczania lub rezygnacji z mięsa obejmowały obawy dotyczące środowiska i dobrostanu zwierząt.
– Pogląd, że bycie mięsożercą jest „normalne” jest częścią moralnego rozumowania laików, którzy nadal chcą jeść mięso. Ale skoro jest to pogląd mniejszości, a opcje zastępników mięsa stają się tańsze i smaczniejsze, to tendencja prawdopodobnie będzie się utrzymywać – powiedział Christopher Bryant, psycholog z Uniwersytetu w Bath, który pracował nad badaniem.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/10/schnipo-1837703_960_720.jpg)
Niemcy znalazły się na szóstym miejscu na liście 10 najbardziej przyjaznych weganom państw na świecie przygotowanej przez portal Chef’s Pencil,.
To zaskakujące, bowiem tradycyjne dania kuchni niemieckiej opierają się w dużej mierze na mięsie. Tak wysoki wzrost zainteresowania alternatywami dla tych produktów oznacza, że weganizm rośnie w siłę. Liczba wyszukiwań wegańskich przepisów również gwałtownie wzrosła, a wiele restauracji w swoim menu stara się mieć opcje bezmięsne.
Tekst: Marta Mankiewicz