Pijcie kombuchę! Dlaczego? Oto kilka powodów

Pierwsze wzmianki na temat kombuchy pochodzą z Dalekiego Wschodu oraz Japonii i liczą ponad 2000 lat. Ten napój, początkowo uwielbiany tylko przez miłośników medycyny naturalnej, od jakiegoś czasu jest coraz bardziej popularny w codziennej diecie. Popyt na kombuchę rośnie z roku na rok i nie ma w tym nic dziwnego, bo napój ma naprawdę zbawienne działanie dla organizmu.
.get_the_title().

Słodko-kwaśny, orzeźwiający, musujący napój powstaje ze słodzonej herbaty dzięki fermentacji grzybka herbacianego. Warto jednak dodać, że grzybek to tylko potoczna nazwa – tak naprawdę to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy, który następnie pomaga usuwać toksyny z organizmu i działać cuda. Jakie? Oto kilka z nich.

1. Dodaje energii

Kombucha sprawdzi się świetnie jako potencjalny zamiennik kawy dla tych, którzy próbują zmniejszyć jej spożycie. W produkcji kombuchy używa się herbaty jako podłoża do fermentacji, więc pijący czerpią korzyści z współpracującej z kofeiną L-teaniny.

Szklanka kombuchy zawiera mniej kofeiny niż filiżanka kawy, więc dla osób, które chcą łagodnego i delikatnego kofeinowego doładowania, może okazać się świetną alternatywą, a ponadto dostarczy przydatnych bakterii probiotycznych.

źródło: unsplashed

2. Wzmacnia odporność

Kombucha ma silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące, czyli pomagające zmniejszyć ilość powikłań pooperacyjnych.

Potwierdziło to badanie indyjskich naukowców, którzy w 2003 roku podali sfermentowaną herbatę szczurom, którym wcześniej zaaplikowano dawkę octanu ołowiu. Jak się okazało, kombucha wzmocniła system odpornościowy gryzoni, osłabiony wcześniej wskutek stresu oksydacyjnego, wynikającego z zatrucia octanem ołowiu. Napój pomógł też zmniejszyć liczbę uszkodzeń DNA.

źródło: unsplashed

3. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka

Potwierdzają to badania opublikowane w magazynie naukowym “Food & Function”. Eksperyment polegał na podaniu szczurom cierpiącym na wrzody fermentowanej przez 4 dni kombuchy. Wyniki potwierdziły, że napój wykazał dokładnie taką samą skuteczność co omeprazol – lek podawany w terapii choroby wrzodowej.

źródło: unsplashed

4. Lepsze trawienie

W procesie fermentacji zachodzącym przy produkcji kombuchy powstają żywe kultury bakterii, które wspierają jelita, poprawiają trawienie, koją stany zapalne, normalizują apetyt i pomagają w odchudzaniu.

Ponadto obecny w niej kwas mlekowy zapobiega zaparciom, a pirydoksyna (witamina B6) ma kluczowe znaczenie w walce z otyłością.

Badania z 2005 roku dowiodły, że dzięki zawartości kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli kombucha ogranicza gromadzenie się tłuszczu w organizmie.

zdjęcie: marta dymek

5. Usuwa toksyny i dodaje urody

Usuwanie toksyn z organizmu zachodzi dzięki enzymom powstającym w procesie fermentacji herbaty. W ten sposób usprawnia się praca trzustki oraz wątroby. Odpowiedzialny za wchłanianie substancji toksycznych kwas glukuronowy pomaga wydalać je z organizmu.

Picie kombuchy dobrze wpływa na nasze samopoczucie zapewnia odpowiedni poziom witamin. W dodatku łagodzi alergie, opóźnia starzenie się organizmu, reguluje ciśnienie krwi i pomaga się skoncentrować.

Jak widać, sfermentowana herbata jest świetną alternatywą dla sklepowych napojów gazowanych. Najlepiej jest pić ją schłodzoną i niepasteryzowaną. Jest nie tylko zdrowsza, ale i często produkowana lokalnie – daje więc nam możliwość wspierania miejscowych dostawców.

Warto zwrócić uwagę na Kombuchę by Laurent, którą wyróżnia użycie najwyższej jakości produktów tylko i wyłącznie z ekologicznych upraw bogatych w witaminy i minerały.

My już próbowaliśmy i naprawdę wciąga! Możecie spróbować jej w restauracji Żywa Kuchnia na warszawskim Mokotowie bądź zamówić przez internet za pośrednictwem ich strony.

źródło: kombucha by Laurent

Zdjęcie główne: Kombucha by Laurent
Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE