Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Poznajcie polskich propagatorów wegetarianizmu

Potrafią tak zainspirować, że nawet nieugięty mięsożerca się skusi. Oto polscy propagatorzy kuchni roślinnej, którzy swoją pasją, energią i zamiłowaniem do wegańskiego i wegetariańskiego gotowania zarażają innych.
.get_the_title().

1. Maciek i Karolina Szaciłło

Duet, który od wielu lat tworzy nowe roślinne przepisy i dzieli się nimi, wydając inspirujące książki kulinarne.

Maciej zaczynał od prowadzenia pracowni ceramicznej, która – jak sam przyznaje – szybko zmieniła się w kulinarne królestwo.

Karolina, miłośniczka podróży i kontemplowania spokoju ducha, również czerpie z gotowania niezwykłą przyjemność. Przede wszystkim ceni sobie zdrowe, wegańskie jedzenie, które zbawiennie wpływa na organizm.

ŹRÓDŁO: FANPAGE MEDYTUJEMY
ŹRÓDŁO: FANPAGE MEDYTUJEMY

Ten zgrany duet założył również bloga MedytuJemy, którego nazwa nawiązuje do ich pasji i radości, jaką czerpią z gotowania i medytowania. Ich występy kulinarne można podejrzeć w Dzień Dobry TVN lub na warsztatach, które wspólnie prowadzą. Polecamy zarówno ich książki, jak i blogowe przepisy, warto!

2. Michał Gniłka

ŹRÓDŁO: MICKEY ROTTEN BY MICHAŁ GNIŁKA

Niezwykle utalentowany kucharz, który gdy tylko może sobie na to pozwolić, gotuje wyłącznie z roślin. Swój talent kulinarny szlifował przez wiele lat za granicą, pracował w Londynie, w Meksyku oraz na Bali, gdzie tworzył oryginalne menu dla tamtejszych restauracji. Pracował zarówno w ekologicznych restauracjach, jak i w tych z górnej półki.

Pracując przy amerykańskich produkcjach filmowych, gotował dla Charlize Theron, Stevena Spielberga czy Ridleya Scotta.

ŹRÓDŁO: MICKEY ROTTEN BY MICHAŁ GNIŁKA
ŹRÓDŁO: FANPAGE EDEN BISTRO

Obecnie dań spod ręki Michała można spróbować w warszawskim Eden Bistro, gdzie kucharz spełnia się, gotując zaskakujące potrawy.

Jego dania bazują na sezonowości, a Gniłka ceni sobie lokalnych dostawców oraz dzielnicowe targowiska.

Zaglądając do Edenu, warto spróbować wegańskich śniadań – są grzanki z paté grzybowym, tosty francuskie na słodko i słono, domowe muesli na mleku roślinnym czy kokosowa owsianka z karmelizowanym bananem. Za to na obiad możecie wybierać spośród tacos z awokado, malezyjskiej laksy lub frytek z szalonymi dodatkami. Chłopak ma talent!

3. Paweł Ochman, Weganon

ŹRÓDŁO: FANPAGE WEGANON

Paweł nieustannie rozwija swoją pasję do gotowania i co rusz zaskakuje nowymi niebanalnymi przepisami. Jego potrawy za każdym razem wprawiają w zachwyt, a ich fotografie tylko ten zachwyt pogłębiają.

Pączki z batatów, brukselkowe kopytka czy karmelowe wegańskie krówki – to tylko mała część z gąszczu kuszących przepisów.

W swojej kuchni Paweł opiera się wyłącznie na kuchni wegańskiej, bazuje na kaszach, zbożach, strączkach i orzechach, nie używa białego cukru ani sztucznych słodzików, a jako fan czekolady nie szczędzi przepisów z jej udziałem. Jego pierwsza książka, „Pyszności z Roślin” w stu procentach jest poświęcona słabości autora, czyli słodkim wypiekom.

ŹRÓDŁO: FANPAGE WEGANON

4. Piotr Ważyński

ŹRÓDŁO: WEGEGURU.PL

Na co dzień szef kuchni w warszawskim Wegeguru. Wcześniej pracował w Vege Mieście, Green Barze i w Biosferze.

Od 30 lat jest wegetarianinem, a od 5 lat zajmuje się edukacją żywieniową, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

W trosce o środowisko i prawa zwierząt gotuje z produktów roślinnych, przekonując w ten sposób, że bezmięsna kuchnia też może dobrze smakować. Piotr lubi inspirować się kuchnią z całego świata, maksymalnie wykorzystywać sezonowość produktów oraz mieszać smaki, by móc potem edukować kulinarnie swoich gości. W menu Wegeguru znajdziemy indyjski Dahl, tajską zupę Tom Yum w wegańskim wydaniu, wietnamską Pho, jak również różne rodzaje curry i tacos jako przykład kuchni meksykańskiej w roślinnym wydaniu.

ŹRÓDŁO: FANPAGE WEGEGURU

5. Piotr Henschke

ŹRÓDŁO: FANPAGE ZJEDZ BURAKÓW

Wieloletni weganin, szef kuchni warszawskich restauracji serwujących dania kuchni wegetariańskiej.

Jest założycielem pierwszej w Polsce w stu procentach wegańskiej Akademii kulinarnej o chwytliwej nazwie Zjedz Buraków.

To wegańska szkoła gotowania, która ma nauczyć roślinnego i przemyślanego, zdrowego gotowania. Pomysł na tę inicjatywę zrodził się w głowie Piotra i dzięki niemu dziś możemy wziąć udział w jednym z warsztatów prowadzonych w Akademii. Jest w czym wybierać! Są warsztaty z kuchni intuicyjnej, post owocowo-warzywny albo warsztaty jogi połączone z wegańskim gotowaniem i górską przechadzką w Czechach. Oferta jest naprawdę bogata, a część warsztatów bywa bezpłatna! Sprawdźcie sami!