Jak wygląda nowa siedziba najsłynniejszej restauracji świata? Noma otwarta dla gości

Legendarna Noma, która może pochwalić się aż dwiema gwiazdkami Michelin, od teraz przyjmuje gości w legendarnej Christianii. Nową kopenhaską siedzibę restauracji zaprojektowali architekci z Bjarke Ingels Group.
.get_the_title().

Noma została założona w 2003 roku. Jej szefem kuchni i współzałożycielem jest René Redzepi. W ciągu 15 lat działalności Noma została dwukrotnie wyróżniona jako najlepsza restauracja świata w rankingu magazynu Restaurant. Znana jest z eksperymentalnego podejścia do kuchni, zamiłowania do wykorzystywania lokalnych produktów i przecierania szlaków innym. Tym razem także w podejściu do tworzenia restauracji… Jej nowa siedziba to raczej laboratorium, niż zwykła restauracja, z własnymi warzywami hodowanymi w szklarniach z własnymi ulami i miodem. Cały kompleks Nomy ma ułatwić jej niestandardowy sposób funkcjonowania.

Jej poprzednia siedziba znajdowała się w dzielnicy portowej, w XVI-wiecznym magazynie. Architekci ze słynnej pracowni BIG-Bjarke Ingels Group zaprojektowali nową siedzibę kultowej restauracji Noma w Kopenhadze. Na miejsce dla nowego lokalu wybrano grupę budynków na terenie dawnych magazynów wojskowych znajdujących się w wolnej, niezależnej od miasta dzielnicy Christiania.

Oddzielne, a zarazem połączone ze sobą budynki wchodzą w skład restauracyjnego kompleksu, zaprojektowanego jako “intymna wioska”. W jej ramach każdemu elementowi przypisana jest inna funkcja. Wnętrza powstały we współpracy ze studiem David Thulstrup. Na kompleks restauracyjny Noma składa się 11 przestrzeni. Wszystkie skupiają się wokół kuchni, która wychodzi na główną salę oraz na pomieszczenia przeznaczone na prywatne zgromadzenia.

Na jednym z końców zajmowanej przez Nomę działki znajdują się trzy przeszklone budynki, przypominające szklarnie, które służą jako restauracyjny ogród z własnymi warzywami, owocami i ziołami, testową kuchnię oraz piekarnię.

Każdy z budynków o wielkoformatowych przeszkleniach jest dostępny dla gości, którzy mogą wejść do środka i zapoznać się z detalami skandynawskiej architektury w jej najlepszym wydaniu. Odwiedzający nieustannie pozostają w kontakcie z naturą i z zielenią otaczającą posiadłość. Zachowano historyczny 100-metrowy magazyn wraz z jego betonową fasadą, który teraz służy jako schowek i miejsce na zakulisowe działania restauratorów. Pozostałe dobudowane do niego budynki wzniesiono z ulubionych skandynawskich materiałów – drewna, cegły i szkła.

Wnętrza kompleksu restauracyjnego wypełnione są naturalnym światłem wpadającym przez liczne wielkoformatowe przeszklenia. Dominuje w nich drewno, które pięknie łączy się z naturalnym kamieniem i cegłą. Meble o skandynawskim designie składają się na przytulną całość. W salach restauracyjnych nie brakuje zieleni – rośliny zwieszają się z sufitów, wiją się po ścianach i dekorują stoliki czy podłogi.

Zdjęcia: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio
Źródło: informacje prasowe

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: