Rynek zamienników mięsa w Polsce jest już wart 100 mln zł i ciągle rośnie

Coraz chętniej sięgamy po roślinne mięsa i zamienniki nabiału.
.get_the_title().

W dobie kryzysu klimatycznego coraz więcej osób rezygnuje z mięsa lub stara się je ograniczać. Coraz popularniejsze stają się dzięki temu wegańskie i wegetariańskie zamienniki mięsa.

Ten rynek dynamicznie rośnie także w Polsce i obecnie jest wart już 100 mln złotych – podaje firma Nielsen.

Jej badania obejmują okres od września 2021 roku do maja 2022. Wzrost notowany jest zarówno po stronie klientów, którzy częściej wybierają zamienniki mięsa, jak i po stronie sprzedaży, której wartość wciąż rośnie.

fot. LikeMeat / źródło: unsplash

Największą popularnością cieszą się wegańskie wędliny, które stanowią aż 3/4 tego rynku. 1/5 to natomiast zamienniki mięsa w daniach gotowych, a 7 proc. – bezmięsne pasztety.

Według wyliczeń GfK Polonia cały rynek roślinnych zamienników dań zwierzęcych, który obejmuje nie tylko zamienniki mięsa, ale też mleka i nabiału, wycenić można nawet na 1,5 mld zł.

Jesteśmy więc coraz bardziej zainteresowani tego typu produktami, a firmy świetnie o tym wiedzą – na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe bezmięsne artykuły. W 2021 roku aż dwa razy więcej zamienników mięsa i 40 proc. więcej zamienników nabiału.

Zdjęcie główne: LikeMeat/Unsplash
Tekst: NS

FOODIE