Rynek zamienników mięsa w Polsce jest już wart 100 mln zł i ciągle rośnie

W dobie kryzysu klimatycznego coraz więcej osób rezygnuje z mięsa lub stara się je ograniczać. Coraz popularniejsze stają się dzięki temu wegańskie i wegetariańskie zamienniki mięsa.
Ten rynek dynamicznie rośnie także w Polsce i obecnie jest wart już 100 mln złotych – podaje firma Nielsen.
Jej badania obejmują okres od września 2021 roku do maja 2022. Wzrost notowany jest zarówno po stronie klientów, którzy częściej wybierają zamienniki mięsa, jak i po stronie sprzedaży, której wartość wciąż rośnie.

Największą popularnością cieszą się wegańskie wędliny, które stanowią aż 3/4 tego rynku. 1/5 to natomiast zamienniki mięsa w daniach gotowych, a 7 proc. – bezmięsne pasztety.
Według wyliczeń GfK Polonia cały rynek roślinnych zamienników dań zwierzęcych, który obejmuje nie tylko zamienniki mięsa, ale też mleka i nabiału, wycenić można nawet na 1,5 mld zł.
Jesteśmy więc coraz bardziej zainteresowani tego typu produktami, a firmy świetnie o tym wiedzą – na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe bezmięsne artykuły. W 2021 roku aż dwa razy więcej zamienników mięsa i 40 proc. więcej zamienników nabiału.
Zdjęcie główne: LikeMeat/Unsplash
Tekst: NS