Sezon na dynię. Poznajcie jej odmiany, właściwości i pomysły na dania z dynią w roli głównej

Warzywo o wielu odmianach, z których każda ma wyjątkowy smak i nadaje się do różnych potraw. Dynia jest nie tylko pyszna, ale również bogata w składniki odżywcze. Sprawdźcie też właściwości poszczególnych odmian.
.get_the_title().

Można śmiało powiedzieć, że czas na lekkie, letnie sałatki dobiegł końca. Teraz mamy ochotę na rozgrzewający i sycący comfort food, a dynia to idealny składnik jesiennego jadłospisu. Nadaje się zarówno do sycących zapiekanek, gulaszu, makaronu. jak i aromatycznego curry.

Jakie korzyści zdrowotne zapewni nam częste włączanie dyni do codziennego menu?

Dynie w zależności od odmiany różnią się zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów, ale wszystkie są bogate w beta-karoten (o czym świadczy ich pomarańczowy miąższ), witaminę C, witaminę B6, błonnik, magnez i potas.

źródło: unsplash

Beta-karoten w organizmie jest przekształcany w witaminę A, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zdrowie oczu.

Witamina C pomaga wzmocnić odporność i wspomaga wchłanianie żelaza, a witamina B6 pomaga organizmowi wchłaniać witaminę B12.

Kupując dynię, wybierzcie tę z twardą skórką i sprawdźcie, czy nie ma oznak pleśni. Będziecie wiedzieli, że dynia jest dojrzała, jeśli w nią zapukacie i usłyszycie głuchy dźwięk.

1. Dynia piżmowa

źródło: unsplash

Jedna z najbardziej popularnych odmian. Ma jasnopomarańczową skórkę oraz jasnopomarańczowy miąższ i kształtem przypomina gruszkę, a jej smak jest słodki i maślany. Najlepiej smakuje po upieczeniu lub zgrillowaniu. Jest bardzo wszechstronna: możecie dodać ją do kremowych zup, zrobić z niej frytki, sos do makaronu oraz dodać do ciasta.

Jej smak świetnie podkreśli cynamon, syrop klonowy, ocet balsamiczny i wędzona papryka.

Korzyści zdrowotne: bogata w witaminy i minerały, zawiera witaminę E, tiaminę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy i mangan.

2. Dynia makaronowa

źródło: detoxinista.com

Podłużna i żółta odmiana dyni. Po upieczeniu z jej miąższu za pomocą widelca możecie wyskrobać dyniowe spaghetti o lekko słodkim i bardzo delikatnym smaku. Stąd właśnie jej nazwa.

Dyniowym makaronem możecie zastąpić tradycyjny i podać go z sosem marinara czy z pesto. Dynia makaronowa świetnie smakuje również marynowana w occie.

Korzyści zdrowotne: jest dobrym źródłem witaminy A, zawiera witaminę B6, witaminę C, mangan, niacynę i potas.

3. Kabocha

źródło: Henry Perks/ Unsplash

Pochodząca z Japonii kabocha jest mała i przysadzista. Ma grubą, ciemnozieloną skórkę i pomarańczowy miąższ.

Ma subtelnie słodki smak i konsystencję zbliżoną do słodkiego ziemniaka lub jadalnego kasztana.

Ponieważ jej skóra jest bardzo gruba, najlepiej ciąć ją ostrym nożem. Nie trzeba jej obierać, bo skórka jest jadalna. Z kabochy zwykle przyrządza się warzywne stir-fry, dodaje się ją do zup lub podaje zamiast ziemniaków. W Tajlandii, Kambodży i Laosie stanowi bazę tradycyjnego deseru, w którym dynię napełnia się kremem kokosowym i gotuje na parze.

Korzyści zdrowotne: kabocha jest dobrym źródłem beta-karotenu, żelaza, witaminy C i niektórych witamin z grupy B.

4. Dynia żołędziowa

źródło: yellowblissroad.com/

Nic nie smakuje lepiej niż pieczona dynia żołędziowa. Ta dynia w kształcie żołędzia ma ciemnozieloną skórkę i lekko słodki, orzechowy smak. Jest pyszna w zupie i nadaje się do faszerowania i zapiekania (spróbujecie połączenia komosy ryżowej z czarną fasolą i kukurydzą).

Korzyści zdrowotne: bogata w witaminę A i C. Zawiera również witaminę B1, witaminę B6, magnez, potas, mangan i żelazo.

5. Blue Hubbard

źródło: Hometown Seeds

Ciekawa odmiana o niebiesko-szarym kolorze skórki. Ma słodki, żółto-pomarańczowy, delikatny miąższ. Najlepiej ją upiec, ale nada się także do gotowania na parze.

Wyśmienita do zup, gulaszu, zapiekanek, a przerobiona na puree może być składnikiem chleba, ciast lub dań z makaronem w roli głównej.

Dobrze komponuje się z chili, cynamonem, gałką muszkatołową, curry i szałwią.

Korzyści zdrowotne: bogata w witaminę A, zawiera dużo węglowodanów i błonnika oraz witaminę E i potas.

6. Hokkaido

źródło: Gabriele Lässer / Unsplash

Często mniejsza niż inne odmiany, pochodzi z Japonii i ma ciemno-pomarańczową, jadalną skórkę. Hokkaido, podobnie jak kabocha, ma konsystencję słodkich ziemniaków i lekko orzechowy smak, a po upieczeniu nie wydziela soku. Nada się zarówno do zupy, leczo, gulaszu, jak i jako składnik tart i wypieków.

Korzyści zdrowotne: bogata w błonnik, witaminę A, witaminę C. Zawiera wapń, potas, żelazo, ryboflawinę, tiaminę i beta-karoten.

Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: