Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Tor Wyścigów Konnych Służewiec będzie zamieniać się w weekendy w targ z ekologiczną żywnością od dostawców z całej Polski

Agrobazar będzie odbywać się co tydzień aż do późnej jesieni.

.get_the_title().

Niektórzy ze względów bezpieczeństwa mają obawy przed powrotem na siłownię. W centrach handlowych również zrobiło się jakby puściej, bo trochę przyzwyczailiśmy się do zakupów online. Wystarczy jednak wybrać się po truskawki na Halę Mirowską, żeby przekonać się, że niektóre zwyczaje konsumenckie wróciły do normy. Tegoroczny start Targu Śniadaniowego na Żoliborzu okazał się wielkim sukcesem, a teraz na mapie Warszawy pojawi się kolejne miejsce, gdzie jedzenie będzie można zakupić bezpośrednio od rolnika lub producenta. To Agrobazar, który w każdy weekend lata i jesieni będzie się odbywać na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec.

Richard Bell/Unsplash

„Przyjadą dostawcy najlepszych produktów, aby skracając drogę od pola do stołu, omijając pośredników, dotrzeć wprost do konsumentów” – czytamy na stronie wydarzenia. – „Każdy będzie mógł bezpośrednio porozmawiać z dostawcami o wyrobach, sposobie produkcji, a także certyfikatach i jakości ekologicznej.” Trzeba przyznać, że idealnie wpasowuje się to w realizację opracowanej przez Unię Europejską strategii „Farm to Fork”, która promuje żywność roślinną i zmianę podejścia do produkcji żywności na taki, który jest sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny środowisku.

Agrobazar ma być również miejscem, w którym konsumenci będą mogli zdobyć wiedzę na temat wpływu jakości jedzenia na jakość ich życia.

Allie/Unsplash

Organizatorzy zapewniają, że sprzedawana żywność nie będzie posiadała żadnych niezdrowych dodatków i nie była modyfikowana GMO. To, czym za to będzie mogła się poszczycić, to certyfikaty zaświadczające o jej jakości. Ich posiadanie będzie sprawdzone przed dopuszczeniem sprzedawców do udziału w targu. Stowarzyszenie Polska Ekologia, które jest pomysłodawcą tego przedsięwzięcia, informuje, że wszystkie produkty maja posiadać certyfikaty ekologiczne, ale też chronione oznaczenia pochodzenia geograficznego (PGI) oraz symbol QAFP, co jest świadectwem podporządkowania się Systemowi Gwarantowanej Jakości Żywności.

Facebook Stowarzyszenie Polska Ekologia

Targ produktów ekologicznych będzie miał formę miasteczka namiotowego. Organizatorzy zachęcają jednak do zjawiania się na bazarze całymi rodzinami i korzystania z terenów zielonych Toru na Służewcu, gdzie będzie można piknikować i korzystać z różnych atrakcji, jak np. joga na świeżym powietrzu czy warsztaty rękodzieła. Na miejscu będzie też funkcjonować edukacyjna piekarenka połączona z biobistro.

Przewidziana jest w niej nauka wypieku chleba w domu, która ma odbywać się pod czujnym okiem Czesława Mausa – Arcymistrza Sztuki Piekarskiej.

Będzie tam można przy okazji zakupić świeżo zmieloną mąkę ze zbóż z upraw ekologicznych. Pozostaje tylko jedna kwestia: ceny. Agrobazar ma się odbywać pod hasłem „Najwyższa jakość z uczciwą marżą”. Wybierzecie się sprawdzić, czy faktycznie jest tak dobrze?

Więcej o wydarzeniu przeczytacie tutaj.

Źródło zdjęcia głównego: Ingo De La Maza
Tekst: KD

FOODIE