Wegańskie jajka na twardo, które wyglądają i smakują jak prawdziwe
Wegańskie jaja to najszybciej rosnąca kategorię wśród produktów roślinnych. Ostatnie dane organizacji The Good Food Institute ujawniły, że w 2020 roku ich sprzedaż w Stanach Zjednoczonych wzrosła o 168 proc. Nic więc dziwnego, że o wegańskich odpowiednikach jajek pisaliśmy już wielokrotnie. Firma JUST Egg produkuje płynną mieszankę na bazie fasoli mung, która nie tylko gotuje się i ścina na patelni jak jajko kurze, ale również tak samo smakuje. Wegańskie jajko Les Merveilloeufs zachowało nawet niezwykłe podobieństwo do jajka kurzego – od skorupki po widoczne białko i żółtko.
Okazuje się jednak, że roślinnych alternatyw dla jajek jest tak dużo, co sposobów ich przyrządzania.
Singapurska firma OsomeFood opracowała wegańskie jajko na twardo, które wygląda niezwykle realistycznie. I tak też podobno smakuje!
OsomeEgg powstaje poprzez fermentację mykoproteiny, czyli jednokomórkowego białka obecnego w grzybach. Składnik jest bogaty w błonnik, wysokobiałkowy i zawiera wiele niezbędnych aminokwasów występujących w tradycyjnych produktach pochodzenia zwierzęcego.
W składzie OsomeEgg znajduje się również sok z marchwi, mleko migdałowe, skrobia ziemniaczana, oliwa z oliwek, wakame, czarna sól i płatki drożdżowe. Co istotne, jaja sprzedawane są zamrożone, a producent zaleca rozmrażać je przez noc w lodówce i spożywać następnego dnia.
Niestety singapurskie jajka nie są tanie. Pudełko czterech mrożonych OsomeEggs kosztuje prawie 60 złotych!
Zdjęcie główne: OsomeFood
Tekst: Marta Mankiewicz