Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Wegańskie jajka na twardo, które wyglądają i smakują jak prawdziwe

OsomeEgg stworzone jest na bazie mykroproteiny, którą uznaje się za najbezpieczniejszy i najbardziej zrównoważony substytut białka zwierzęcego.
.get_the_title().

Wegańskie jaja to najszybciej rosnąca kategorię wśród produktów roślinnych. Ostatnie dane organizacji The Good Food Institute ujawniły, że w 2020 roku ich sprzedaż w Stanach Zjednoczonych wzrosła o 168 proc. 
Nic więc dziwnego, że o wegańskich odpowiednikach jajek pisaliśmy już wielokrotnie. Firma JUST Egg produkuje płynną mieszankę na bazie fasoli mung, która nie tylko gotuje się i ścina na patelni jak jajko kurze, ale również tak samo smakuje. Wegańskie jajko Les Merveilloeufs zachowało nawet niezwykłe podobieństwo do jajka kurzego – od skorupki po widoczne białko i żółtko.

Okazuje się jednak, że roślinnych alternatyw dla jajek jest tak dużo, co sposobów ich przyrządzania.

Singapurska firma OsomeFood opracowała wegańskie jajko na twardo, które wygląda niezwykle realistycznie. I tak też podobno smakuje!

OsomeEgg powstaje poprzez fermentację mykoproteiny, czyli jednokomórkowego białka obecnego w grzybach. Składnik jest bogaty w błonnik, wysokobiałkowy i zawiera wiele niezbędnych aminokwasów występujących w tradycyjnych produktach pochodzenia zwierzęcego.

źródło: osome food

W składzie OsomeEgg znajduje się również sok z marchwi, mleko migdałowe, skrobia ziemniaczana, oliwa z oliwek, wakame, czarna sól i płatki drożdżowe. Co istotne, jaja sprzedawane są zamrożone, a producent zaleca rozmrażać je przez noc w lodówce i spożywać następnego dnia.

Niestety singapurskie jajka nie są tanie. Pudełko czterech mrożonych OsomeEggs kosztuje prawie 60 złotych!

Zdjęcie główne: OsomeFood
Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE