Mięso z próbówki dopuszczone do degustacji w Holandii

To jeszcze nie znaczy, że będzie je można kupić w sklepie, ale to ważny krok.
.get_the_title().

Niedawno pisaliśmy o tym, że w 2040 roku aż 60 proc. 'mięsa’ nie będzie pochodzić od zwierząt – będą to albo wegańskie alternatywy, albo mięso wyhodowane w laboratorium. To pierwsze jest już całkiem popularne.

Jeśli natomiast chodzi o mięso z laboratorium, to zostało ono dopuszczone do sprzedaży w Singapurze oraz w Stanach Zjednoczonych – póki co nie można go spróbować na terenie Unii Europejskiej.

Wygląda jednak na to, że sytuacja wkrótce ulegnie zmianie, bo na początku miesiąca holenderski rząd zezwolił na degustację w kontrolowanych środowiskach mięsa i owoców morza wyhodowanych w laboratorium. To pierwsze unijne państwo, które zdecydowało się na ten krok.

Wprowadzenie na rynek mięs z próbówki byłoby niezwykle istotnym krokiem na drodze do bardziej ekologicznego i etycznego mięsa. Aby jednak ludzie chętnie po nie sięgali, muszą znać jego smak. W tym właśnie mogą pomóc degustacje.

Dzięki nim firmy będą mogły również dopracować swój wynalazek.

Zezwalając na degustacje mięsa z laboratorium, Holandia staje się pionierem w Europie i nie tylko. Dla Meatable oznacza to, że będziemy mogli teraz umożliwić konsumentom próbowanie i doświadczanie naszych produktów, które będziemy mogli udoskonalać dzięki ich feedbackowi – mówi Krijn de Nood, CEO holenderskiej firmy Meatable, która produkuje mięso w laboratorium. Oczywiście degustacje to dopiero pierwszy – choć ważny – krok. Aby mięso z próbówki zostało wprowadzone na rynek, niezbędne będą stosowne regulacje unijne.

Tekst: NS

FUTOPIA