„Wszystkiego Niezmarnowanego na Święta!” – życzy nam aplikacja Too Good To Go i zakłada grupę wsparcia, by te życzenia się ziściły
Chyba jeszcze nigdy nie mówiło się o marnowaniu jedzenia tak dużo jak ostatnimi czasy. I świetnie, bo chyba nie do końca zdawaliśmy sobie sprawę ze skali problemu. Wyrzucenie nadgniłego jabłka czy wylanie sfermentowanego mleka do zlewu raczej nie skłaniało do głębszej refleksji. Robimy to odruchowo i – jakby nie patrzeć – w trosce o swoje zdrowie.
Co innego gdybyśmy musieli naraz wyrzucić do kosza 235 kilogramów jedzenia – to już pewnie zrobiłoby na nas niemałe wrażenie. A tyle średnio marnuje w skali roku każdy Polak.
Na domiar złego w okresie świątecznym wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej pożywienia niż zwykle.
Na ten problem zwrócili uwagę twórcy aplikacji Too Good To Go, która powstała właśnie po to by walczyć z marnowaniem jedzenia i włączyć w tę walkę jak najwięcej osób. A odbywa się to w najprzyjemniejszy i najprostszy sposób, jaki sobie można wyobrazić, czyli poprzez zakup pełnowartościowych posiłków z różnych lokali gastronomicznych za ok. 1/3 ich pierwotnej ceny. To jedzenie, które danego dnia nie sprzedało się w tym miejscu.
Choć w okresie świątecznym rzadziej korzystamy z ofert restauracji i aplikacji do zamawiania jedzenia, bo jednak nic nie zastąpi babcinych pierogów i barszczyku mamy, to Too Good To Go postanowiło dalej konsekwentnie realizować swoją misję i dbać o to, by jak najmniej jedzenia wylądowało na śmietniku.
Dlatego na Facebooku powstało wydarzenie „Będę słoikiem w Święta”. Zarówno tam, jak i na blogu aplikacji przez cały okres przedświąteczny będą pojawiać się porady, co zrobić, żeby nie marnować żywności. Ta akcja jest jednak czymś więcej niż tylko zbiorem informacji i suchych faktów.
Chodzi w niej także o stworzenie grupy wsparcia – społeczności, która się wzajemnie inspiruje i sobie pomaga.
Każdy może tam poprosić o wskazówki, przepisy i porady, jak również każdy może się podzielić własnymi, sprawdzonymi patentami na niemarnowanie żywności.
A wszystko to pod okiem speców od niemarnowania żywości i less waste, którzy zostali zaproszeni do udziału w akcji. Są to: Jagna Niedzielska, Jakub Emanuel Malec i portal Ulica Ekologiczna.
Biorąc pod uwagę, że – jak wynika z badania instytutu KANTAR – co dziesiąty Polak szacuje, że po Świętach w jego gospodarstwie domowym zmarnuje się aż ponad 2 kg produktów, a kolejne 17,1 proc. ankietowanych sądzi, że w ich przypadku będzie to 1-2 kg, to wsparcie naprawdę nam się przyda!
Zdradzimy wam, że sposoby na niemarnowanie jedzenia opierają się na zasadach zwanych 4P: planuj, podziel się, przechowuj, przetwarzaj. Każdą z nich można zastosować nie tylko w domu, ale także na firmowym śledziku. Obserwujcie social media Too Good To Go i dołączajcie do wydarzenia na Facebooku, żeby dowiedzieć się o nich więcej. Spędźmy te Święta inaczej – mądrzej, świadomiej, fajniej!
P.S. A jeśli chcecie zostać św. Mikołajem albo nie byliście za bardzo grzeczni w tym roku i czujecie, że przydałoby się wam parę dodatkowych punktów za dobre uczynki, to jest ku temu świetna okazja. Poprzez aplikację możecie wesprzeć Banki Żywności. Zrobicie to, kupując dostępny w niej specjalny świąteczny voucher, zasilający kampanię „Stoliczku, nakryj się! Głód to nie bajka”, której celem jest zebranie środków na działalność Banków Żywności.
Zdjęcie główne: Mark Muhlberger/Unsplash
Tekst: Kinga Dembińska