Jakie były największe kulinarne trendy ostatniej dekady?

Roślinna dieta i idące za nią alternatywy dla wielu produktów odzwierzęcych to tylko kilka z trendów, które mogą określić ostatnią dekadę. Zobaczcie, co jeszcze w ostaniach 10 latach było popularne w świecie kulinariów.
.get_the_title().

1. Tosty z awokado


źródło: unsplash

W niektórych krajach obu Ameryk tosty z awokado były ważnym elementem śniadania już w 1885 roku. Natomiast to szefowej kuchni Chloe Osborne z Cafe Gitane na Manhattanie przypisuje się pokazanie tosta w instagramowej formie, czyli pięknie zaserwowanego, często z jajkami po benedyktyńsku i przyprawami. To właśnie ta wersja stała się trendem kulinarnym.

Niektórzy uważają tosty z awokado za kulinarny symbol pokolenia millenialsów.

2. Świeże soki wyciskane metodą cold press

źródło: unsplash

Wyciskanie soków z owoców i warzyw z zastosowaniem metody cold press to kolejny trend mijającej dekady.

Metoda ta daje w stu procentach naturalny, bogaty w wartości odżywcze, klarowny sok, który powstaje w chłodnej atmosferze. Bez dodatku cukru, ulepszaczy i bez pasteryzacji.

Możliwość kombinacji smakowych i pomysłów na nowe połączenia składników sprawiła, że soki nie zdążyły nam się znudzić. Dieta sokowa była i wciąż będzie na topie.

3. Mleka roślinne

źródło: unsplash

W ostatnich 10 latach ogromną popularność zyskały alternatywy dla mleka krowiego – mleko owsiane, sojowe i mleka orzechowe.

Niektórzy trzymają się z dala od produktów mlecznych z powodów zdrowotnych i etycznych, a część martwi się wpływem przemysłu mleczarskiego na środowisko – stąd rosnąca popularność alternatyw dla mleka krowiego.

4. Food trucki

źródło: unsplash

Stały się idealnym rozwiązaniem dla wielu zapalonych szefów kuchni, którzy nie mają wystarczających środków na otwarcie tradycyjnej restauracji.

Mobilność food trucka ma wiele plusów – przede wszystkim pozwala dotrzeć do dużej grupy odbiorców i zmieniać swoją lokalizację praktycznie każdego dnia.

5. Kombucha

źródło: unsplash

Ugruntowała swoją pozycję jako napój zdrowotny. Kombucha powstaje ze słodzonej herbaty dzięki fermentacji grzybka herbacianego. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z Dalekiego Wschodu oraz Japonii i liczą ponad 2 tys. lat.

Co ciekawe, była ona znana i popularna w Polsce już wiele lat temu, jednak została wyeliminowana przez Coca-Colę i Pepsi, gdy tylko pojawiły się na rynku.

Z powodu procesu fermentacji i obecności etanolu kombucha jest lekko alkoholowa – może zawierać od 0,5 do nawet 2 proc. alkoholu. O tym, dlaczego warto po nią sięgnąć pisaliśmy już tutaj.

6. Olej kokosowy

źródło: unsplash

Ze względu na szerokie możliwości zastosowania w kuchni szybko stał się główną alternatywą dla innych olejów kuchennych.

Na pewno miała na to wpływ popularność diet roślinnych.

Olejem kokosowym śmiało można zastąpić masło w wegańskich deserach i ciastach oraz używać go do pieczenia, gotowania czy smażenia. Do tego uważany jest za świetny kosmetyk do włosów i skóry.

7. Matcha

źródło: unsplash

Matcha jest pijana od stuleci, ale niedawno zaczęła stopniowo przejmować menu wielu kawiarni i restauracji.

Śmiało można stwierdzić, że jej popularność to również zasługa wielu instagramowych ujęć.

Dzięki swojemu żywemu zielonemu kolorowi świetnie nadaje się do cukierków, ciast i wypieków. Dodatkowym plusem są jej korzyści zdrowotne.

8. Kiszonki

źródło: unsplash

Małe i duże restauracje prześcigały się we własnoręcznej produkcji kiszonek.

Boom na kiszenie nie objął tylko ogórków czy kapusty. Zaczęto kisić wszystko – owoce, warzywa, a nawet orzechy.

Kiszonki to dobre źródło probiotyków, magnezu, wapnia, potasu, witaminy C, A, E i K oraz witamin z grupy B.

9. Zero waste

źródło: unsplash

Gotowanie pozostawiające po sobie jak najmniejszą ilością odpadów – niezależnie od tego, czy są to resztki żywności czy opakowania plastikowe – stało się celem wielu restauracji i domowych kucharzy, którzy starają się dbać o dobro środowiska.

Na samym Instagramie hasztag #zerowaste użyto ponad 1,5 mln razy. Oby ten ograniczający produkcję śmieci trend trwał jeszcze przez kolejne dekady!

10. Cold brew i espresso tonic

źródło: unsplash

Czyli kawa parzona na zimno, której autorską wersję ma w swoim menu większość dobrych kawiarni. Cold brew, popularne od 2017 roku, powstaje przez zalanie zmielonej kawy zimną wodą i pozostawienie jej na kilkanaście godzin.

Jest idealne na upały, dodaje energetycznego kopa na wiele godzin i dobrze orzeźwia.

Ostatnio popularne stało się również tonic espresso, czyli nic innego jak mocne espresso z bąbelkowym tonikiem podane na lodzie. Obie alternatywy dla ciepłej kawy z pewnością można uznać za trendy dekady.

Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: