Jakie były największe kulinarne trendy ostatniej dekady?
![Jakie były największe kulinarne trendy ostatniej dekady? .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1522180079815-d20fc0cb9e13.jpg)
1. Tosty z awokado
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1490323814405-4aa634235c2b.jpg)
W niektórych krajach obu Ameryk tosty z awokado były ważnym elementem śniadania już w 1885 roku. Natomiast to szefowej kuchni Chloe Osborne z Cafe Gitane na Manhattanie przypisuje się pokazanie tosta w instagramowej formie, czyli pięknie zaserwowanego, często z jajkami po benedyktyńsku i przyprawami. To właśnie ta wersja stała się trendem kulinarnym.
Niektórzy uważają tosty z awokado za kulinarny symbol pokolenia millenialsów.
2. Świeże soki wyciskane metodą cold press
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1547484253-90ef06de15a7.jpg)
Wyciskanie soków z owoców i warzyw z zastosowaniem metody cold press to kolejny trend mijającej dekady.
Metoda ta daje w stu procentach naturalny, bogaty w wartości odżywcze, klarowny sok, który powstaje w chłodnej atmosferze. Bez dodatku cukru, ulepszaczy i bez pasteryzacji.
Możliwość kombinacji smakowych i pomysłów na nowe połączenia składników sprawiła, że soki nie zdążyły nam się znudzić. Dieta sokowa była i wciąż będzie na topie.
3. Mleka roślinne
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1565504052130-29d2211abd47.jpg)
W ostatnich 10 latach ogromną popularność zyskały alternatywy dla mleka krowiego – mleko owsiane, sojowe i mleka orzechowe.
Niektórzy trzymają się z dala od produktów mlecznych z powodów zdrowotnych i etycznych, a część martwi się wpływem przemysłu mleczarskiego na środowisko – stąd rosnąca popularność alternatyw dla mleka krowiego.
4. Food trucki
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1563861019306-9cccb83bdf0c.jpg)
Stały się idealnym rozwiązaniem dla wielu zapalonych szefów kuchni, którzy nie mają wystarczających środków na otwarcie tradycyjnej restauracji.
Mobilność food trucka ma wiele plusów – przede wszystkim pozwala dotrzeć do dużej grupy odbiorców i zmieniać swoją lokalizację praktycznie każdego dnia.
5. Kombucha
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1563227812-0ea4c22e6cc8.jpg)
Ugruntowała swoją pozycję jako napój zdrowotny. Kombucha powstaje ze słodzonej herbaty dzięki fermentacji grzybka herbacianego. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z Dalekiego Wschodu oraz Japonii i liczą ponad 2 tys. lat.
Co ciekawe, była ona znana i popularna w Polsce już wiele lat temu, jednak została wyeliminowana przez Coca-Colę i Pepsi, gdy tylko pojawiły się na rynku.
Z powodu procesu fermentacji i obecności etanolu kombucha jest lekko alkoholowa – może zawierać od 0,5 do nawet 2 proc. alkoholu. O tym, dlaczego warto po nią sięgnąć pisaliśmy już tutaj.
6. Olej kokosowy
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1526947425960-945c6e72858f.jpg)
Ze względu na szerokie możliwości zastosowania w kuchni szybko stał się główną alternatywą dla innych olejów kuchennych.
Na pewno miała na to wpływ popularność diet roślinnych.
Olejem kokosowym śmiało można zastąpić masło w wegańskich deserach i ciastach oraz używać go do pieczenia, gotowania czy smażenia. Do tego uważany jest za świetny kosmetyk do włosów i skóry.
7. Matcha
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1565117834327-efcb6a1d55a1.jpg)
Matcha jest pijana od stuleci, ale niedawno zaczęła stopniowo przejmować menu wielu kawiarni i restauracji.
Śmiało można stwierdzić, że jej popularność to również zasługa wielu instagramowych ujęć.
Dzięki swojemu żywemu zielonemu kolorowi świetnie nadaje się do cukierków, ciast i wypieków. Dodatkowym plusem są jej korzyści zdrowotne.
8. Kiszonki
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1561505184-ba7ef239577b.jpg)
Małe i duże restauracje prześcigały się we własnoręcznej produkcji kiszonek.
Boom na kiszenie nie objął tylko ogórków czy kapusty. Zaczęto kisić wszystko – owoce, warzywa, a nawet orzechy.
Kiszonki to dobre źródło probiotyków, magnezu, wapnia, potasu, witaminy C, A, E i K oraz witamin z grupy B.
9. Zero waste
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1466637574441-749b8f19452f.jpg)
Gotowanie pozostawiające po sobie jak najmniejszą ilością odpadów – niezależnie od tego, czy są to resztki żywności czy opakowania plastikowe – stało się celem wielu restauracji i domowych kucharzy, którzy starają się dbać o dobro środowiska.
Na samym Instagramie hasztag #zerowaste użyto ponad 1,5 mln razy. Oby ten ograniczający produkcję śmieci trend trwał jeszcze przez kolejne dekady!
10. Cold brew i espresso tonic
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/12/photo-1495220390995-1487cfe6810c.jpg)
Czyli kawa parzona na zimno, której autorską wersję ma w swoim menu większość dobrych kawiarni. Cold brew, popularne od 2017 roku, powstaje przez zalanie zmielonej kawy zimną wodą i pozostawienie jej na kilkanaście godzin.
Jest idealne na upały, dodaje energetycznego kopa na wiele godzin i dobrze orzeźwia.
Ostatnio popularne stało się również tonic espresso, czyli nic innego jak mocne espresso z bąbelkowym tonikiem podane na lodzie. Obie alternatywy dla ciepłej kawy z pewnością można uznać za trendy dekady.
Tekst: Marta Mankiewicz