Co jeść, by poprawić odporność w czasie pandemii?
1. Cytrusy
Aby zapewnić sobie odpowiednio dużą dawkę witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, sięgnijcie po owoce cytrusowe, takie jak grejpfrut, pomarańcze czy cytryny.
Jeśli nie przepadacie za jedzeniem surowych owoców, to podczas gotowania wykorzystajcie sok lub skórki np. z cytryn, które również wzbogacą wasze potrawy w pożądaną witaminę C.
2. Rosół
To nie tylko najlepszy sposób na rozgrzanie i wzmocnienie organizmu. Porcja rosołu, wraz z zawartymi w nim składnikami odżywczymi, stymuluje pracę układu odpornościowego. Ma wysoką zawartość witaminy B6, która jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek.
Łagodzi także katar, kaszel oraz stan zapalny.
3. Pieczarki
Zawierają nie tylko wspomagające układ odpornościowy witaminy z grupy B, ryboflawinę i niacynę, ale także selen.
Badania pokazują, że osoby z niskim poziomem selenu mają zmniejszoną zdolność reagowania na infekcje wirusowe.
Selen jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, dlatego musimy dostarczyć go wraz z żywnością.
4. Żywność fermentowana
Aby utrzymać układ odpornościowy w jak najlepszej kondycji, dodajcie do swojej diety fermentowane produkty spożywcze. Zwróćcie szczególną uwagę na pastę miso, pikle, oliwki czy jogurty, które pomagają zwiększyć liczbę dobrych bakterii w jelitach, a przy tym mogą zwiększyć produkcję przeciwciał.
5. Czerwona papryka
Czerwona papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! A ponadto jest źródłem beta-karotenu, który również wspomaga odporność.
6. Brokuły
Zawarte w nich substancje mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Brokułu są pełne witamin (A, C i K), minerałów i przeciwutleniaczy.
Znajduje się w nich sulforafan – substancja, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn i zapobiega przeziębieniom.
7. Bataty
Słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten, który w organizmie zmienia się w witaminę A i pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Podpowiadamy, że bataty można jeść także na surowo, a cienko skrojone obieraczką do warzyw można dodać np. do tostów.
8. Czosnek
Nieprzyjemny oddech to niewielka cena, którą zapłacić trzeba korzyści, jakie niesie za sobą spożycie czosnku. Wszystko dzięki zawartości dużej ilość allicyny, związku zawierającego siarkę, który utrzymuje układ odpornościowy w formie.
9. Szpinak
Jest bogaty w witaminę C, beta-karoten i mnóstwo przeciwutleniaczy. Najwięcej składników odżywczych ma jedzony na surowo lub poddawany naprawdę krótkiej obróbce termicznej.
10. Ciecierzyca
Jest nie tylko dobra ze względu na dużą zawartość białka oraz błonnika, ale ma też sporo cynku, który jest bardzo ważnym minerałem dla rozwoju i funkcjonowania komórek odpornościowych.
Tekst: Marta Mankiewicz