Co jeść, by poprawić odporność w czasie pandemii?

W czasie trwania pandemii nasz organizm jest bardziej narażony na ryzyko zachorowania. Dobrze jest zadbać o swoją odporność, jedząc to, co pomoże utrzymać nasz układ immunologiczny w najlepszej formie.
.get_the_title().

1. Cytrusy

źródło: getty images

Aby zapewnić sobie odpowiednio dużą dawkę witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, sięgnijcie po owoce cytrusowe, takie jak grejpfrut, pomarańcze czy cytryny.

Jeśli nie przepadacie za jedzeniem surowych owoców, to podczas gotowania wykorzystajcie sok lub skórki np. z cytryn, które również wzbogacą wasze potrawy w pożądaną witaminę C.

2. Rosół

źródło: unsplash

To nie tylko najlepszy sposób na rozgrzanie i wzmocnienie organizmu. Porcja rosołu, wraz z zawartymi w nim składnikami odżywczymi, stymuluje pracę układu odpornościowego. Ma wysoką zawartość witaminy B6, która jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek.

Łagodzi także katar, kaszel oraz stan zapalny.

3. Pieczarki

źródło: unsplash

Zawierają nie tylko wspomagające układ odpornościowy witaminy z grupy B, ryboflawinę i niacynę, ale także selen.

Badania pokazują, że osoby z niskim poziomem selenu mają zmniejszoną zdolność reagowania na infekcje wirusowe.

Selen jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, dlatego musimy dostarczyć go wraz z żywnością.

4. Żywność fermentowana

źródło: unsplash

Aby utrzymać układ odpornościowy w jak najlepszej kondycji, dodajcie do swojej diety fermentowane produkty spożywcze. Zwróćcie szczególną uwagę na pastę miso, pikle, oliwki czy jogurty, które pomagają zwiększyć liczbę dobrych bakterii w jelitach, a przy tym mogą zwiększyć produkcję przeciwciał.

5. Czerwona papryka

Czerwona papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! A ponadto jest źródłem beta-karotenu, który również wspomaga odporność.

6. Brokuły

źródło: unsplash

Zawarte w nich substancje mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Brokułu są pełne witamin (A, C i K), minerałów i przeciwutleniaczy.

Znajduje się w nich sulforafan – substancja, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn i zapobiega przeziębieniom.

7. Bataty

Słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten, który w organizmie zmienia się w witaminę A i pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Podpowiadamy, że bataty można jeść także na surowo, a cienko skrojone obieraczką do warzyw można dodać np. do tostów.

8. Czosnek

źródło: unsplash

Nieprzyjemny oddech to niewielka cena, którą zapłacić trzeba korzyści, jakie niesie za sobą spożycie czosnku. Wszystko dzięki zawartości dużej ilość allicyny, związku zawierającego siarkę, który utrzymuje układ odpornościowy w formie.

9. Szpinak

źródło: unsplash

Jest bogaty w witaminę C, beta-karoten i mnóstwo przeciwutleniaczy. Najwięcej składników odżywczych ma jedzony na surowo lub poddawany naprawdę krótkiej obróbce termicznej.

10. Ciecierzyca

źródło: unsplash

Jest nie tylko dobra ze względu na dużą zawartość białka oraz błonnika, ale ma też sporo cynku, który jest bardzo ważnym minerałem dla rozwoju i funkcjonowania komórek odpornościowych.

Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: