Co jeść przy przeziębieniu?
1. Koper włoski
To chrupiące i lekko słodkie warzywo zawiera witaminę C, a dzięki przyspieszeniu produkcji limfocytów T, pomaga twojemu organizmowi uporać się z chorobami. Badania wykazały, że jego obecność w diecie może usprawnić działanie białych krwinek, które jeszcze skuteczniej będą usuwać bakterie i wirusy.
W walce z przeziębieniem i grypą zaleca się także żuć nasiona kopru.
2. Lody
Lody z mrożonych owoców są jednym ze sposobów na nawilżenie i nawodnienie śluzówki, co jest istotne w rozrzedzaniu i usuwaniu wydzielin. Dobrze działają także na opuchnięte lub suche gardło – zmniejszają jego obrzęk i mają właściwości przeciwbólowe.
Należy jednak wybierać te z najmniejszym dodatkiem cukru i nie jeść ich w trakcie gorączki, ponieważ zbyt duża różnica temperatur może przyprawić cię o dreszcze.
3. Jogurty i kefiry
Są doskonałym źródłem probiotyków, które przywracają naturalny układ mikroflory jelitowej oraz hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Probiotyki zmniejszają także stany zapalne, co z kolei pomaga złagodzić objawy przeziębienia.
4. Jajka
Bez względu na to, czy lubisz jajecznicę, gotowane w koszulkach, na twardo czy smażone – jajka dostarczą ci dobrej dawki cynku, który obecny jest w wielu popularnych lekach na przeziębienie.
Cynk zapobiega infekcjom, wzmacnia układ immunologiczny oraz wykazuje działanie przeciwutleniające.
5. Marchewki i bataty
Zapobiegaj nasileniu się bólu gardła i zatkanego nosa, włączając do diety marchew i słodkie ziemniaki. Pomarańczowe warzywa są bogate w beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A – kluczową do powstrzymania zapalenia błon śluzowych jamy ustnej.
6. Owsianka
Miska zdrowych płatków owsianych może być przepustką do szybkiego powrotu do zdrowia. Płatki zawierają beta-glukany – jedną z rozpuszczalnych części składowych błonnika pokarmowego – które pomagają ciału wrócić do zdrowia i wzmacniają układ odpornościowy.
Latem do owsianki dodaj jagody, aby dostarczyć organizmowi cenne antyoksydanty, a zimą wybierz bogate w potas banany – szczególnie gdy masz gorączkę.
7. Kalafior
To chrupiące warzywo pomaga utrzymać zrównoważoną ilość glutationu w komórkach, dzięki czemu twój układowi odpornościowy dostaje dodatkową moc potrzebną do zatrzymania objawów grypy.
Przeprowadzone w 2017 roku na Uniwersytecie Basilicata we Włoszech badanie potwierdziło przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie liści kalafiora. Eksperci wykazali, że kalafior chroni przed stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki.
8. Owoce morza
Może niekoniecznie podczas choroby będziesz mieć ochotę na ryby, jednak tłuste odmiany, takie jak łosoś i tuńczyk, mogą okazać się właśnie tym, czego potrzebujesz. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są potrzebne, aby aktywować limfocyty T walczące z chorobą.
Również ostrygi zapewniają dawkę witaminy C i E oraz cynku, dzięki czemu komórki są gotowe do walki z wirusami.
9. Czosnek
Wapń, potas i siarka to cenne związki znajdujące się w czosnku, które pomogą nam podczas przeziębienia. Badania wykazały, że ludzie, w diecie których obecny jest czosnek, rzadziej cierpią z powodu przeziębienia w miesiącach zimowych.
Aby jednak wyleczyć grypę czy przeziębienie, czosnek należy spożywać regularnie.
Dopiero wtedy zawarte w czosnku związki siarki będą systematycznie zwalczały drobnoustroje i mobilizowały leukocyty do obrony organizmu przed wirusami i bakteriami.
10. Kurkuma
Ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu jej obecność w diecie może przynieść ci wiele dobrego, gdy czujesz, że „coś cię bierze”.
Postaw na rozgrzewający napar z kurkumy, cytryny, miodu i imbiru, aby pomóc zwalczać infekcje i zmniejszyć szkody spowodowane w twoim organizmie przez wolne rodniki. Jeśli wolisz mleczne napoje, spróbuj mleka z kurkumą, zwanego „złotym mlekiem”, które przyniesie ci takie same korzyści.
Tekst: Marta Mankiewicz