Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Co jeść przy przeziębieniu?

Faszerowanie się lekami nie jest jedynym sposobem na szybki powrót do zdrowia. Włącz te produkty do diety, kiedy chorujesz, aby złagodzić objawy i wzmocnić układ odpornościowy.
.get_the_title().

1. Koper włoski

źródło: pixabay

To chrupiące i lekko słodkie warzywo zawiera witaminę C, a dzięki przyspieszeniu produkcji limfocytów T, pomaga twojemu organizmowi uporać się z chorobami. Badania wykazały, że jego obecność w diecie może usprawnić działanie białych krwinek, które jeszcze skuteczniej będą usuwać bakterie i wirusy.

W walce z przeziębieniem i grypą zaleca się także żuć nasiona kopru.

2. Lody

źródło: unsplash

Lody z mrożonych owoców są jednym ze sposobów na nawilżenie i nawodnienie śluzówki, co jest istotne w rozrzedzaniu i usuwaniu wydzielin. Dobrze działają także na opuchnięte lub suche gardło – zmniejszają jego obrzęk i mają właściwości przeciwbólowe.

Należy jednak wybierać te z najmniejszym dodatkiem cukru i nie jeść ich w trakcie gorączki, ponieważ zbyt duża różnica temperatur może przyprawić cię o dreszcze.

3. Jogurty i kefiry

źródło: getty images

Są doskonałym źródłem probiotyków, które przywracają naturalny układ mikroflory jelitowej oraz hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Probiotyki zmniejszają także stany zapalne, co z kolei pomaga złagodzić objawy przeziębienia.

4. Jajka

źródło: ethan calabrese

Bez względu na to, czy lubisz jajecznicę, gotowane w koszulkach, na twardo czy smażone – jajka dostarczą ci dobrej dawki cynku, który obecny jest w wielu popularnych lekach na przeziębienie.

Cynk zapobiega infekcjom, wzmacnia układ immunologiczny oraz wykazuje działanie przeciwutleniające.

5. Marchewki i bataty

źródło: chelsea lupkin

Zapobiegaj nasileniu się bólu gardła i zatkanego nosa, włączając do diety marchew i słodkie ziemniaki. Pomarańczowe warzywa są bogate w beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A – kluczową do powstrzymania zapalenia błon śluzowych jamy ustnej.

6. Owsianka

źródło: unsplash

Miska zdrowych płatków owsianych może być przepustką do szybkiego powrotu do zdrowia. Płatki zawierają beta-glukany – jedną z rozpuszczalnych części składowych błonnika pokarmowego – które pomagają ciału wrócić do zdrowia i wzmacniają układ odpornościowy.

Latem do owsianki dodaj jagody, aby dostarczyć organizmowi cenne antyoksydanty, a zimą wybierz bogate w potas banany – szczególnie gdy masz gorączkę.

7. Kalafior

źródło: lidey heuck

To chrupiące warzywo pomaga utrzymać zrównoważoną ilość glutationu w komórkach, dzięki czemu twój układowi odpornościowy dostaje dodatkową moc potrzebną do zatrzymania objawów grypy.

Przeprowadzone w 2017 roku na Uniwersytecie Basilicata we Włoszech badanie potwierdziło przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie liści kalafiora. Eksperci wykazali, że kalafior chroni przed stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki.

8. Owoce morza

źródło: getty images

Może niekoniecznie podczas choroby będziesz mieć ochotę na ryby, jednak tłuste odmiany, takie jak łosoś i tuńczyk, mogą okazać się właśnie tym, czego potrzebujesz. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są potrzebne, aby aktywować limfocyty T walczące z chorobą.

Również ostrygi zapewniają dawkę witaminy C i E oraz cynku, dzięki czemu komórki są gotowe do walki z wirusami.

9. Czosnek

źródło: getty images

Wapń, potas i siarka to cenne związki znajdujące się w czosnku, które pomogą nam podczas przeziębienia. Badania wykazały, że ludzie, w diecie których obecny jest czosnek, rzadziej cierpią z powodu przeziębienia w miesiącach zimowych.

Aby jednak wyleczyć grypę czy przeziębienie, czosnek należy spożywać regularnie.

Dopiero wtedy zawarte w czosnku związki siarki będą systematycznie zwalczały drobnoustroje i mobilizowały leukocyty do obrony organizmu przed wirusami i bakteriami.

10. Kurkuma

źródło: ethan calabrese

Ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu jej obecność w diecie może przynieść ci wiele dobrego, gdy czujesz, że „coś cię bierze”.

Postaw na rozgrzewający napar z kurkumy, cytryny, miodu i imbiru, aby pomóc zwalczać infekcje i zmniejszyć szkody spowodowane w twoim organizmie przez wolne rodniki. Jeśli wolisz mleczne napoje, spróbuj mleka z kurkumą, zwanego „złotym mlekiem”, które przyniesie ci takie same korzyści.

Tekst: Marta Mankiewicz

ZDROWIE