Jakie dodatki w produktach spożywczych sprawiają, że czujemy się bardziej głodni?
![Jakie dodatki w produktach spożywczych sprawiają, że czujemy się bardziej głodni? .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2023/06/alex-haney-CAhjZmVk5H4-unsplash-scaled-e1686003269999.jpg)
W ostatnich latach wzrosła świadomość społeczna na temat wykorzystywania konserwantów i sztucznych dodatków w jedzeniu. Coraz więcej osób czyta etykiety i stara się ograniczać spożywanie wybranych składników, mając na uwadze własne zdrowie. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z faktycznego działania różnych dodatków spożywczych.
Dietetycy zwracają uwagę na szczególnie toksyczne dodatki, które sprawiają, że czujemy się bardziej głodni i pogarszają nasze nawyki żywieniowe.
Glutaminian sodu jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w składach ogólnodostępnych produktów. Oddziałuje on na trzustkę, która wytwarzając duże ilości insuliny, skłania nas do dalszego jedzenia. Spożywanie glutaminianu jest więc łączone z występowaniem cukrzycy oraz otyłości.
Innym składnikiem, który może powodować wzmożenie głodu, jest gluten. Białko pszenicy występujące w przetworzonej żywności jest wyjątkowo niezdrowe dla pewnej grupy ludzi – podrażnia jelita i utrudnia wchłanianie niektórych mikroelementów. Zdaniem dietetyków osoby, które zauważają u siebie nawyk podjadania, powinny unikać produktów z glutenem.
![pszenica /fot. Tomasz Filipek, unsplash.com](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2023/06/tomasz-filipek-joOVC9d-jis-unsplash-scaled-e1686003555575.jpg)
Wielu kupujących nie jest również świadomych podobnego działania rafineryjnej mąki oraz cukru. W procesie ich modyfikacji, która ma wydłużyć termin zdatności do spożycia, usuwane są naturalnie występujące witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Produkty z rafinowanymi składnikami potrafią szybko podnieść poziom cukru we krwi, by po chwili ponownie go obniżyć, wzmagając apetyt.
Eksperci zalecają, by unikać wspomnianych składników i postarać się również przyjmować polifenole.
To mikroelementy, które oczyszczają krwiobieg z toksyn oraz wspomagają kontrolowanie głodu. Naturalnie występują one m.in. w awokado, orzechach, winogronach, oliwie z oliwek, zielonej herbacie czy kakao.
Zdjęcie główne: Alex Haney/Unsplash.com
Tekst: OP